Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 22:27
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η στιγμή που η φονική χιονοστιβάδα παρασύρει τον Έλληνα σκιέρ – Βίντεο ντοκουμέντο






Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά από τη φονική χιονοστιβάδα που στοίχισε τη ζωή στον 36χρονο Κωνσταντίνο Μόμτση σε χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία, ένα βίντεο ντοκουμέντο έρχεται να καταγράψει τις τελευταίες στιγμές του άτυχου σκιέρ.

Το βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το MEGA και το «Live News» προέρχεται από την κάμερα που κρατούσε ένα από τα μέλη της παρέας των Ελλήνων σκιέρ στο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας.

Στο ντοκουμέντο καταγράφονται οι τελευταίες κινήσεις του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου, η στιγμή που η παρέα παρασύρεται από τη φονική χιονοστιβάδα, καθώς και οι επόμενες ώρες με τους διασώστες να έχουν φτάσει στο σημείο και να έχουν διαπιστώσει τον θάνατο του 36χρονου.

Όλα συνέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου του 2024. Στο βίντεο φαίνεται να περνάει από την πλαγιά ακόμα ένας σκιέρ, οι φίλοι του φωνάζουν «πάμε, πάμε» και τίποτα δεν προμηνύει το κακό που απέχει μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Οι τρεις φίλοι παρασύρονται, το κινητό τηλέφωνο κλείνει και ο άτυχος Κωνσταντίνος δεν θα καταφέρει να σωθεί. Στη συνέχεια διακρίνονται οι φίλοι του που διασώθηκαν προσπαθούν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά δυστυχώς είναι αργά, καθώς ο 36χρονος είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

Από την πλευρά τους οι Βούλγαροι διασώστες που φτάνουν στο σημείο προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στους Έλληνες σκιέρ. Υποστηρίζουν ότι παραβίασαν τη σήμανση, ότι δεν είχαν τηρήσει τους κανόνες και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, αν και όπως έλεγαν το χιονοδρομικό κέντρο της γειτονικής χώρας ήταν κλειστό. Οι διασωθέντες όμως από την πρώτη στιγμή αρνούνται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η παρέα των σκιέρ δεν πρόλαβε να κάνει το παραμικρό

«Δεν πήγαμε για να βγάλουμε φωτογραφίες σαν μία χαζοπαρέα, δεν ήμασταν οι μόνοι σε εκείνο το υψόμετρο. Από την αρχή της μέρας ανέβαινε κόσμος σε εκείνο το υψόμετρο. Ξεκάθαρο απαγορευτικό δεν υπήρχε», είπε στο «Live News», ένας από τους φίλους του σκιέρ.

Η χιονοστιβάδα αν και είχε μήκος 150 περίπου μέτρων δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή. Η παρέα των σκιέρ δεν πρόλαβε να κάνει το παραμικρό και παρασύρθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Τα νέα από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα δεν είναι βάσιμα. Δεν είναι 100% σωστά αυτά που έχουν πει. Δεν υπήρχαν όλα τα μέτρα ασφαλείας από αυτούς. Ενημέρωση δεν υπήρχε για χιονοστιβάδα για εκείνο το σημείο», είπε ακόμα ένας από τους φίλους του σκιέρ.

Ο 36χρονος αν και εμπειρότατος δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό για να αποτρέψει την παράσυρση και τον θάνατό του από τη χιονοστιβάδα. Ο φίλος του 36χρονου θύματος καταγγέλλει στο «Live News» για πρώτη φορά ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας, αλλά και καμία ειδοποίηση από το χιονοδρομικό κέντρο για την επικίνδυνη πλαγιά του Μπόροβιτς.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε από την πλευρά του ο διασώστης, Στέφαν Χριστόφ.

«Δεν το κατάλαβε»

Η σύζυγος του ενός εκ των τριών επιζώντων, είπε στο «Live News» πως στο σημείο που προκλήθηκε η φονική χιονοστιβάδα ήταν μέρος πίστας που ήταν ανοιχτή για το κοινό.

«Εγώ διάβασα σε κάτι άρθρα ότι η πίστα ήταν κλειστή και ότι αυτοί βγήκαν εκτός πίστας, αλλά ο Γιώργος λέει ότι είχε κόσμο και ότι η πίστα ήταν ανοιχτή. Αυτό πρέπει να είχε ξεκινήσει από πιο πάνω γιατί δεν του έκοψε καν, δεν το κατάλαβε. Απλά ήταν τυχερός γιατί ήταν λίγο πιο δεξιά και δεν τον έπιασε καθόλου. Τα άλλα τα δύο τα παιδιά, ο Αντώνης θάφτηκε ο μισός και βγήκε μόνος του αμέσως και μέχρι να γυρίσει και ο Γιώργος του χτύπησε λίγο το χέρι και χάσανε τον Κώστα», είπε η σύζυγος φίλου σκιέρ.

Η παρέα ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου το ταξίδι της για την Βουλγαρία. Όλοι τους εξοπλισμένοι κατάλληλα για να διασκεδάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβιτς. Ήταν κάτι που συνήθιζαν. Για πάνω από δέκα χρόνια, έκαναν ορειβασία και χειμερινά αθλήματα. Κανείς τους δεν περίμενε πως η εκδρομή τους θα κατέληγε σε τραγωδία.

Η κηδεία του αδικοχαμένου σκιέρ έγινε στη Φλώρινα πριν από 12 ημέρες. Με τους γονείς και τους φίλους του άτυχου Κωνσταντίνου, να παραμένουν συντριμμένοι από την αναπάντεχη τραγωδία.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται κατά τη διάρκεια μίας χιονοστιβάδας

Ο Μιχάλης Θαλασσινός, εκπαιδευτής διάσωσης, εξήγησε στο MEGA τον εξοπλισμό που χρειάζεται σε περίπτωση χιονοστιβάδας, αλλά και τη σημασία να έχουν πάνω τους οι σκιέρ έναν πομπό που στέλνει σήμα, ώστε να μπορούν να βρεθούν σε περίπτωση ανάγκης.

«Χιονοστιβάδα, έξω είναι πάρα πολύ φυσιολογικό το φαινόμενο. Στα ελληνικά δεδομένα το ακούμε μία φορά στα δύο-τρία χρόνια. Σίγουρα απαιτείται ειδικός εξοπλισμός όταν είναι να κάνουμε σκι εκτός πίστας και προφανώς τα παιδιά δεν τον είχαν αυτόν τον εξοπλισμό», είπε αρχικά.

«Πάντα όταν βγαίνουμε εκτός πίστας έχουμε μαζί μας έναν πομποδέκτη. Πρόκειται για ένα μηχανηματάκι που το δένουμε κατάσαρκα στο σώμα μας και όταν πάμε για σκι εκτός πίστας το έχουμε δεμένο στη ρύθμιση του πομπού, δηλαδή εκπέμπει σήμα που σε μία συχνότητα που είναι διεθνής και όταν κάποιος έχει ένα συμβάν χιονοστιβάδας, το γυρνάνε οι υπόλοιποι και γίνεται δέκτης. Εντοπίζει το στίγμα αυτού που είναι θαμμένος και κερδίζεις χρόνο για να τον βρεις», προσέθεσε.