Σαφή ένδειξη της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί για την Αθήνα η αποψινή συνάντηση ( 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος ) του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία κατά πληροφορίες και λόγω της αναταραχής των τελευταίων μηνών ήλθε νωρίτερα από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν συνιστά κατά το Μέγαρο Μαξίμου και ένα σαφές μήνυμα της Ουάσικγτον έναντι των ριψοκίνδυνων τουρκικών ελιγμών στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως υπογράμμισε ενώπιον Ελλήνων ομογενών χθες στον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, το Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριντα, επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο την τρέχουσα συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής λεκάνης, προκειμένου να ισχυροποιήσει τα ερείσματα της χώρας στην Αμερικανική διακυβέρνηση.
Οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν για την ευρύτερη ισορροπία του υποσυστήματος μας, αλλά και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά Αμερικανικά συμφέροντα από τον χονδροειδή, όπως χαρακτηρίζεται, παρεμβατισμό της Τουρκίας στη Λιβύη… υποχρεώνει ήδη την Ουάσιγκτον να στραφεί προς την Ελλάδα, αναζητώντας το αγκυροβόλιο ασφάλειας και σταθερότητας, που αναζητεί στην περιοχή. Ως εκ τούτου, κύρια αποστολή του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο θα είναι να ενισχύσει την εικόνα της χώρας μας ως του πλέον αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή και προσδοκά από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβεβαιώσει την απορριπτική στάση της Ουάσιγκτον αναφορικά με τις τουρκικές πρωτοβουλίες.
Μάλιστα, πλήρως ευθυγραμμισμένη, μάλιστα, με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής διπλωματίας, η Αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε κάτι περισσότερο από ευδιάκριτες τις προθέσεις της, όταν λίγες ημέρες πριν από τις υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med στην Αθήνα, είχε εγκρίνει μέσω του Κογκρέσου τον East Med Act, θέτοντας κατ ουσίαν υπό την πολιτική της σκέπη την ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και σε δεύτερη φάση της Ιταλίας, η οποία βάζει εκ των πραγμάτων φραγμό στις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμιζε πως η χώρα μας μετεξελίσσεται σταθερά σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χαιρετίζε τη στάση της Αθήνας, που παρά την τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτό τον διαύλο επικοινωνίας με την Άγκυρα. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να καταστήσει σαφές κατά τη σημερινή συνάντηση του στο Λευκό Οίκο πως η Ελλάδα δεν πρόκειται επ ουδενί λόγω να συρθεί εκβιαζόμενη σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πως θα υπερασπισθεί με κάθε μέσο, που διαθέτει.
Η «σφήνα» του Ιράν
Πάντως, η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ συμπίπτει με την αναταραχή, που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή από την δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλειμανί. Μολονότι εκτιμάται πως το θέμα θα τεθεί στην κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, μένει να φάνει κατά πόσον ο κ. Τραμπ θα αναφερθεί οικεία βουλήση ή θα προκληθεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να τοποθετηθεί επί των χειρισμών του Λευκού Οίκου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σημαντική πτυχή της εν λόγω υπόθεσης και η προσεκτική στάση, που τηρούν προς ώρας οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και η πρόσδεση της χώρας στο άρμα των μεταρρυθμίσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να απασχολήσουν την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Atlantic Council.
Την Παρασκευή οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Τέλος, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κατά πληροφορίες να ενημερώσει την ερχόμενη Παρασκευή τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.
Πηγή: ethnos.gr