Συνέχεια στην “Άνοιξη Μουσικής 2024”, του κύκλου μουσικών δράσεων που μεταμορφώνουν την οδό Μεταμορφώσεως σε μουσική σκηνή, για όλους του Βολιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.
Η τρίτη κατά σειρά συναυλία του κύκλου μουσικής με τίτλο «Η τέχνη του λυρικού τραγουδιού» το Σάββατο 25 Μαϊου και ώρα 19.30, καθώς και το δεύτερο κατά σειρά ανοιχτό μάθημα με τίτλο «Ο τρόπος προσέγγισης έργων ρεπερτορίου του λυρικού τραγουδιού», την Κυριακή 26 Μαίου και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Η συναυλία αποτελεί μία μουσική διαδρομή από την προκλασική περίοδο μέχρι και αυτή της περιόδου του ρομαντισμού και τις αρχές του ιμπρεσιονισμού.
Άριες αντίκες από την Ιταλία του 16ου μέχρι τον 18ο αιώνα, μελοποιημένη γερμανική ποίηση από την πρώιμη περίοδο του ρομαντισμού μέχρι την μεταρομαντική εποχή, η αρχή του γαλλικού λόγιου τραγουδιού και οι περίφημες “Πέντε λαϊκές ελληνικές μελωδίες” του M. Ravel.
Θα ακουστούν έργα των A. Caldara, A. Scarlatti, A. Vivaldi, G.F. Handel, W.A. Mozart, F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, R. Strauss και M. Ravel. Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα που οι σπουδαστές έχουν μελετήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων μονωδίας και του εργαστηρίου ερμηνείας λυρικού τραγουδιού. Συμμετέχουν οι σπουδαστές της τάξης μονωδίας του ΔΩΒ με καθηγήτρια την Σύλβια Τσιμπανάκου και του εργαστηρίου ερμηνείας λυρικού τραγουδιού με υπεύθυνο τον Πάνο Γαλανόπουλο.
Τη συνοδεία στο πιάνο θα κάνει ο Πάνος Γαλανόπουλος.
Την Κυριακή 26 Μαίου και ώρα 11.00 στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του ΔΩΒ, η σχολή μονωδίας και το εργαστήριο ερμηνείας λυρικού τραγουδιού του ΔΩΒ, ανοίγουν τις πόρτες τους για μία ελεύθερη παρουσίαση. Οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο προσέγγισης έργων ρεπερτορίου του λυρικού τραγουδιού με την καθοδήγηση της καθηγήτριας μονωδίας Σύλβιας Τσιμπανάκου και του υπευθύνου καθηγητή του εργαστηρίου και συνεργατικού πιανίστα Πάνου Γαλανοπούλου, στο ανοιχτό μάθημα «Ο τρόπος προσέγγισης έργων ρεπερτορίου του λυρικού τραγουδιού».
Η μελέτη και ανάλυση του μουσικού κειμένου, η εκφορά του λόγου, η σύνδεση της μουσικής με τον λόγο, το στυλ, η εποχή και ο χαρακτήρας του έργου, το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τέλος το ζήτημα της ερμηνείας θα είναι κάποια από τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο του ανοιχτού μαθήματος. Επίσης θα γίνουν τοποθετήσεις για την παρουσία επί σκηνής, ανάλογα με το είδος του έργου, στην στάση του σώματος και στην προετοιμασία για την παρουσίαση σε ακρόαση ή σε συναυλία.
Και για τα δύο πολιτιστικά γεγονότα, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.