Καμπανάκι σε χθεσινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί
Τουλάχιστον ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καλείται να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από τον σύντροφό τους, με αυξανόμενο ρυθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των γυναικών θυμάτων βίας που καταλήγουν στον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Βόλου, με στόχο να απομακρυνθούν από το βίαιο περιβάλλον για να είναι ασφαλείς και να καταφέρουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα την κακοποίηση των γυναικών και την έμφυλη βία, που πραγματοποίησε η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με φόντο και τη νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι. Μάλιστα ο κοσμήτορας της σχολής, Στέφανος Παρασκευόπουλος, χτύπησε καμπανάκι για το κοινωνικό φαινόμενο, που όπως είπε, μπορεί να μην είναι σύγχρονο, θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί σήμερα.
Βία υπάρχει και μέσα στα πανεπιστήμια όπως καταγράφεται σε ευρωπαϊκές έρευνες που παρουσίασε η καθηγήτρια και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ελένη Ανδρέου. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, στα πανεπιστήμια, το κυρίαρχο είναι η σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται φοιτήτριες κυρίως σε ανδροκρατούμενες σχολές όπως είναι η ιατρική και τα πολυτεχνεία, όπου τα ποσοστά των θυμάτων κυμαίνονται από 20% έως 40% ακόμη και 50%. «Μας ανησυχεί η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες που βλέπουμε να συμβαίνουν», ανέφερε η κ. Ανδρέου, η οποία εστίασε στις δομές που έχουν δημιουργηθεί και σε επίπεδο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση, εφόσον χρειαστεί, τέτοιων περιστατικών.
Εκτός από την επιτροπή που λειτουργεί, υπάρχουν δομές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται φοιτητές για τέτοια περιστατικά, όπως είναι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης των φοιτητών, ο Συνήγορος του Φοιτητή, αλλά και ειδική επιτροπή καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης βίας.
Στην εκδήλωση, εκπρόσωπος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου και δέχεται περιστατικά από όλη τη Μαγνησία, μίλησε για αύξηση των καταγγελιών και για συμβάντα με θύματα κυρίως γυναίκες.
Αύξηση των φιλοξενιών καταγράφεται και στον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, όπου σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, Θεοδώρα Πεσσιάνη, φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί βία από συζύγους ή συντρόφους από την ηλικία των 18 ακόμη και 65 ετών! Πρόκειται μάλιστα ακόμη και για μορφωμένες γυναίκες ή οικονομικά ευκατάστατες, αλλά και χαμηλότερου μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου, έγκυες ή με μωρά ή με τα παιδιά τους που αναζητούν ένα προσωρινό ασφαλές καταφύγιο μέχρι να ορθοποδήσουν.