Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 06:52
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψήφιοι για την Αρχιεπισκοπή Αµερικής

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουµενικού Πατριαρχείου συνέρχεται την Πέµπτη 9 Μαΐου και θα συνεδριάσει µέχρι το Σάββατο 11 Μαΐου





Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των συνεδριάσεων ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος θα φέρει υπόψη των µελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου την παραίτηση που υπέβαλε το προηγούµενο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής Δηµήτριος, προκειµένου αυτή να γίνει και τυπικά δεκτή και να τεθεί σε ισχύ. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», ο Πατριάρχης σκέφτεται να αναβιβάσει τον Αµερικής Δηµήτριο σε Γεροντική Μητρόπολη του Οικουµενικού Θρόνου, η οποία πιθανότατα θα είναι -όπως είχε γράψει στο φύλλο της ∆ευτέρας το «Εθνος- η Μητρόπολη Ηρακλείας, θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να τον τιµήσει ουσιαστικά για την 20ετή προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή Αµερικής, αλλά και στα εκκλησιαστικά δρώµενα γενικότερα. Τυπικά αυτό ερµηνεύεται ως αναβάθµισή του στον πρώτο τη τάξει ιεράρχη του Οικουµενικού Πατριαρχείου.

 

Ο µητροπολίτης Προύσης

Ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας, όπως όλα δείχνουν, είναι πιθανό να εισηγηθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αµερικής. Στο «µπλοκ» των υποψηφίων βρίσκονται ο µητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούµενος της Μονής Χάλκης, ο µητροπολίτης Γαλλίας Εµµανουήλ -για τον οποίο υπάρχει η σχετική διαρροή ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να παραµείνει στο πλευρό του Οικουµενικού Πατριάρχη ως άτυπος «υπουργός» Εξωτερικών, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει κάτι-, ο µητροπολίτης ∆αρδανελλίων Νικήτας που έλκει την καταγωγή του από τη Φλόριντα, ο µητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας µε καταγωγή από τη Βοστώνη, ο µητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ που εξελέγη πριν από έναν χρόνο στη Mητρόπολη Σικάγου και ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος.

Φυσικά, έχει ακουστεί και το όνοµα του µητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου, αλλά ο συγκεκριµένος, αν και θεωρείται έµπειρος και παλαιός ιεράρχης της Εκκλησίας της Αµερικής, είχε αρνηθεί την τιµητική πρόταση που του είχε κάνει ο Οικουµενικός Πατριάρχης το 1999 να διαδεχθεί τον Σπυρίδωνα. Οπότε µάλλον δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά του.

Ο Οικουµενικός Πατριάρχης φαίνεται πως έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θέλει ο ίδιος για Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ωστόσο, ο Βαρθολοµαίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτήν τη στιγµή ο βασικός στόχος είναι η αναθέρµανση των σχέσεων του Οικουµενικού Θρόνου µε τη σηµαντικότερη επαρχία του, το «διαµάντι του στέµµατος», και αποστολή του νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι να συσπειρώσει ουσιαστικά όλες τις κοινότητες και όλους τους πιστούς, να δώσει ένα όραµα για την επόµενη µέρα στην Εκκλησία -κάτω από τη σκέπη πάντα του Οικουµενικού Θρόνου- και να µπορέσει να επουλώσει όλες τις πληγές που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια.

 

Το αίτηµα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής ∆ηµήτριος, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον Πατριάρχη τού είχε ζητήσει αυτή να ισχύσει από την 1η Ιουνίου του 2019, για να έχει στη διάθεσή του άλλες περίπου 20 ηµέρες για να τακτοποιήσει τις εκκρεµότητές του. Αυτό, βεβαίως, το αίτηµα, που, όπως φαίνεται, προωθούν και διάφορα συστήµατα περί τον ∆ηµήτριο, υποκρύπτει σαφέστατα άλλες σκοπιµότητες και χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους ως ακατανόητο.

Και αυτό γιατί ο κ. ∆ηµήτριος είχε όλο το χρονικό διάστηµα -από τον Νοέµβριο, όταν είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει την παραίτησή του στον Πατριάρχη αµέσως µετά το Πάσχα- να κλείσει όλες τις εκκρεµότητες. Και φυσικά η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου δεν θα σταθεί εµπόδιο, αλλά θα συµβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των όποιων προβληµάτων.

 

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, σε περίπτωση που μείνει ενιαία, βασικός υποψήφιος για διάδοχος του Στυλιανού είναι ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης – όπως ακούγεται έντονα- φαίνεται πως έχει στο μυαλό του και το σχέδιο της κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς την κατεύθυνση της καλύτερης διαποίμανσης αυτής σε Αρχιεπισκοπή Σίδνεϋ, Μητρόπολη Μελβούρνης, Μητρόπολη Βικτώριας, Μητρόπολη Αδελαΐδας. Ως προς την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο Πατριάρχης έχει στα χέρια του, όπως ακούγεται, την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου

Γρηγορίου που κλείνει 31 χρόνια στο θρόνο της Εκκλησίας. Και εκεί υπάρχει η σκέψη της κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής σε Αρχιεπισκοπή ουσιαστικά Μεγάλης Βρετανίας και σε Αρχιεπισκοπή Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας. Τα ονόματα που ακούγονται πολύ έντονα είναι του μητροπολίτη Δαρδανελλίων Νικήτα και του μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου.

 

 

Πηγή: ethnos.gr