Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή βρέθηκε με μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες στην εκδήλωση του ΥΠΑΙΘ με αφορμή τον εορτασμό τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που, φέτος, θέτει στο επίκεντρο το δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειαςκαι αποτυπώνεται στο μήνυμα «Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί».
Παρουσία της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, ηΥφυπουργός Παιδείας με τον Διευθυντή της UNICEF στην Ελλάδα κ. Calestini, την Σύμβουλο Εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα κα Καίσαρη, την Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα κα Martin, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κα Moscarelli, τον Προέδρο του ΙΕΠ κ. Αντωνίου, τον ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτση, την προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ κα Μπούτσκου καλωσόρισαν στο Υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες απο τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες μαζί με τις συνοδούς Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων και τη δασκάλα της μη τυπικής εκπαίδευσης, τον εκπαιδευτή μουσικό και τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ Solidarity, που συμπλήρωναν την ομάδα.
Την εκδήλωση έντυσαν με τις μελωδίες τους μικροί κιθαριστές που ερμήνευσαν ελληνικούς σκοπούς και παραδοσιακά τραγούδια των χωρών τους.
Η κα Μακρή δέχτηκε με χαρά ένα υπέροχο ημερολόγιο δημιουργία των παιδιών και ευχαρίστησε εγκάρδια τον μαθητή που της το παρέδωσε και της απευθύνθηκε σε εξαιρετικά ελληνικά προκαλώντας τη συγκίνησή της.
Η Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης: «Αισθάνομαι τυχερή που σας γνωρίζω, σας ευχαριστώ που στολίσατε το χώρο της εκδήλωσης με τα έργα σας, που ετοιμάσατε τόσο όμορφα πράγματα για εμάς, που, σήμερα, γιορτάζουμε μαζί σας και με όλον τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και προετοιμάζουμε, ακόμα καλύτερα, την κοινωνία μας να αποτελέσει έναν ελεύθερο και δίκαιο τόπο, μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά στην ανάγκη κάθε πρόσφυγα για αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση, για δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να ακούσουμε τις εμπειρίες σας από το σχολικό περιβάλλον, τις ιδέες σας για την βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες σας, τις σκέψεις σας και να σας στηρίξουμε να κατακτήσετε τα όνειρά σας.
Από αυτή τη διαδικασία απολαμβάνουμε όλοι τη χαρά της επόμενης ημέρας, που έρχεται με πολύ κόπο και δυνατή πίστη, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στη συνεργασία μας, στα χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών σας και στις διαρκείς δικές μας ενέργειες, για να έχετε την εκπαίδευση που δικαιούστε και αξίζετε.
Σας ευχαριστούμε για τα δώρα σας, τα ανεκτίμητα και σπουδαία, που φτάνουν σε μας μέσα από τα ημερολόγια που φτιάξατε βάζοντας αγάπη και ελπίδα στην κάθε μέρα, τα έργα ζωγραφικής σας, τη μουσική και τα τραγούδια σας».
Ενώ, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στενή συνεργασία και συντονισμό ενεργειών και δράσεων των εκπαιδευτικών, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων και των εκπαιδευτικών της μη τυπικής εκπαίδευσης στις δομές, όπου οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες μετατρέπονται στις πολλές και απαιτητικές προκλήσεις του δυναμικού εγχειρήματος της πλήρους συμπερίληψης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς.