Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 22:56
ΒόλοςΤοπικά

Η Ζ. Μακρή σε ημερίδα για τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων






Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Αρχές του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και όψεις της εφαρμογής αυτών στην ελληνική έννομη τάξη», μια πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων να είναι ένας από τους κύριους άξονες της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Παιδείας, με τη θεσμική της ιδιότητα, ανέπτυξε, τόσο στην έναρξη της διοργάνωσης όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τις διατάξεις του νέου νόμου της Κυβέρνησης για τον πανεπιστημιακό χώρο στην Ελλάδα.

Ο διάλογος στην θεματική που αφορούσε στο Υπουργείο Παιδείας υπήρξε γόνιμος και ξεκίνησε από την κοινή θέση ότι το όφελος που θα αποκομίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έμφαση στα περιφερειακά ΑΕΙ, θα οδηγήσει στην αναβάθμιση, την ισχυροποίηση, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους. Παράλληλα, στο σκέλος που αφορά στην εγκατάσταση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ακούστηκαν απόψεις και προβληματισμοί στους οποίους η κα Μακρή απάντησε με αφετηρία της τοποθέτησής της την βασική αρχή του σεβασμού στο Σύνταγμα αλλά και την επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης ανάγνωσης και ερμηνείας του.

Η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε τη στρατηγική προτεραιότητα οι νέοι να μένουν στην Ελλάδα για σπουδές, ώστε η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, σε καινούργιες γνώσεις, ιδέες και τεχνολογίες να μη φεύγει από τη χώρα ενώ, ταυτόχρονα, ανέδειξε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποτελέσει ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύσει ξένους φοιτητές και ακαδημαϊκούς και θα δώσει την ευκαιρία για επιστροφή στη χώρα Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η κα Μακρή, κλείνοντας, επεσήμανε ότι: «Σε εναρμόνιση με τις επιταγές της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπό το σύγχρονο πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, ρυθμίζουμε, λεπτομερώς και με αυστηρότατα κριτήρια και προϋποθέσεις, το πλαίσιο του νέου θεσμού των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης».