Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μετά την συμμετοχή και ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με θέμα “Νέοι και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”, συνεχάρη και προσωπικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, μαθήτριες και μαθητές του Βόλου για τις προτάσεις τους.
Στην διαδικτυακή συνάντηση, η κ. Μακρή συνομίλησε με τον
Γιάννη Σταματίου, μαθητή της Γ΄ Λυκείου στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου και τα μέλη της ομάδας «TALOS» Νεφέλη Κούρια, μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και Αργυρώ Κοπάνου, μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου στο Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου.
Η Υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό προς τα παιδιά και τα έργα τους, ατομικές και ομαδικές δημιουργίες, που θέτουν την προστασία του περιβάλλοντος και την προοπτική ανάπτυξης των επόμενων γενεών στο επίκεντρο της έμπνευσης, του σχεδιασμού και της στρατηγικής τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μαθητές μίλησαν αναλυτικά για τα έργα τους.
Ο Γιάννης, ως υπεύθυνος του έργου «Bioclimatic Innovative Multipurpose Kiosk» παρουσίασε το εγχείρημα που φέρνει στο επίκεντρο “τη σχολική αυλή και την κατασκευή ενός κιοσκιού ύστερα από έρευνα για τα προβλήματα του προαύλιου χώρου του σχολείου μας. Στόχος μας είναι η κατασκευή του να είναι οικολογική, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ενεργειακά αυτόνομη και να αποτελεί έναν χώρο ευχάριστης παραμονής και χαλάρωσης των μαθητών. Η κατασκευή μας, θέλουμε να είναι υλοποιήσιμη όχι μόνο σε εμάς αλλά και από άλλα σχολεία, και να είναι ανοιχτή και μετά το σχολικό ωράριο από την κοινότητα της περιοχής μας”.
Η Νεφέλη και η Αργυρώ μίλησαν για το πως με την ομάδα τους μελέτησαν το θέμα “Ο ήχος και οι κάτοικοι μιας πόλης”
“Σημαντικό μερίδιο στην αύξηση της ηχορύπανσης σε μια πόλη έχουν τα κορναρίσματα των οχημάτων. Η λύση που προτείνει η ομάδα μας είναι η τροποποίηση της κόρνας έτσι ώστε όταν χρησιμοποιείται να εκπέμπει ένα σήμα το όποιο θα λαμβάνουν τα υπόλοιπα οχήματα και θα το αναπαράγουν σαν ήχο από τα ηχεία τους και σαν οπτική πληροφορία στο καντράν τους, περιορίζοντας το έτσι μέσα στο όχημα.”
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε τους μαθητές για την εποικοδομητική συζήτηση και για την αισιόδοξη προοπτική που φέρνουν οι δημιουργίες τους.
“Εσείς, παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών σας και τις προτάσεις σας μας οδηγείτε σε νέους δρόμους και τρόπους προστασίας του περιβάλλοντός μας.
Μέσω της δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας υλοποιείτε δράσεις για τη φροντίδα του φυσικού μας κόσμου, τον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαμόρφωση ενός κώδικα συμπεριφοράς προσανατολισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είμαστε δίπλα σας, ενθαρρύνουμε τα σχέδιά σας, στηρίζουμε την υλοποίησή τους και την κατοχύρωση της πνευματικής και επιστημονικής ταυτότητάς τους”.