Η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα: «Νόσος COVID 19 στη σχολική κοινότητα & Εμβολιασμός Εκπαιδευτικών».
Η κα Μακρή ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Πατούλη, για την πρόσκληση, καθώς και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την παρουσία τους και τη συμβολή τους σε αυτήν την επίκαιρη συζήτηση.
«Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό θέμα, που απασχολεί, εξίσου, την ιατρική κοινότητα, την εκπαιδευτική οικογένεια, την παγκόσμια κοινωνία» χαρακτήρισε η κα Μακρή την αφορμή της εκδήλωσης.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει συμβάλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, εφαρμόζοντας, με υποδειγματικό τρόπο, όλα τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον.
Η υφυπουργός τόνισε ότι : «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ακολουθεί, κατά γράμμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των επιδημιολογικών δεδομένων , επανεξετάζουμε την κατάσταση, με πρωταρχική μέριμνα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την παράλληλη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Στα μέτρα της Κυβέρνησης, για την ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα, την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον και τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς, και η σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, που εξασφάλισαν τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές, 16 ετών και άνω με τη συναίνεση γονέων ή κηδεμόνων. Μια διαδικασία, με εθελοντική συμμετοχή, που εξελίσσεται ομαλά, και με τον δείκτη θετικότητας να είναι πολύ χαμηλός.
Η κα Μακρή αναφέρθηκε και στην ελπίδα που έφερε στον κόσμο το εμβόλιο, το αναμφισβήτητο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας συνεργασίας, ενός οικουμενικού μαραθωνίου σε εξέλιξη.
«Η εποχή προ εμβολίου και η εποχή μετά το εμβόλιο. Η πρωτοφανής απειλή, η αποκωδικοποίησή της, η αντιμετώπισή της.
Το εμβόλιο είναι μια πραγματικότητα. Είναι ο αριθμός των εμβολιαζομένων, που έρχεται να αντισταθμίσει τη θλίψη των αρνητικών ποσοστών. Είναι ο αριθμός των εμβολίων, που θα ανοίξει το δρόμο της ελπίδας και της αισιοδοξίας, μετά από μια μακρά και έντονη περίοδο περιορισμών και απαγορεύσεων.
Το εμβόλιο είναι ο δρόμος προς την «Ελευθερία», όπως και το όνομα της ελληνικής εμβολιαστικής εκστρατείας».
Η Ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε εγκαίρως και εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά COVID-19, με στόχο να διασφαλίσει την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης με τα οφέλη να είναι ατομικά και συλλογικά.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών η Υφυπουργός ενημέρωσε ότι: «Όσον αφορά για τους εκπαιδευτικούς, η πρώτη φροντίδα θα είναι για τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν σε δομές με παιδιά με ειδικά προβλήματα και για τους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα προηγηθούν από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, αφού ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση του υγειονομικού προσωπικού και των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.
Προστατεύουμε, σε προτεραιότητα, τους εκπαιδευτικούς μας, τους λειτουργούς της παιδείας, απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό.
Κάνουμε ένα, ακόμα, σταθερό, αποφασιστικό και απαραίτητο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, της κοινωνίας».