Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε στο 6ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO με θέμα «Η ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης», την Παρασκευή 16 Απριλίου, μια συνδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη, για την παρουσία του και τον εγκάρδιο χαιρετισμό του, καθώς και τους διοργανωτές για το συντονισμό και την υλοποίηση του συμποσίου.
Τις θερμότερες ευχαριστίες της, όμως, η Υφυπουργός Παιδείας τις απηύθυνε προς τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές, που είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή τη δράση.
Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων είναι μια μεγάλη παγκόσμια οικογένεια 11.550 σχολείων σε 182 χώρες, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.
Σήμερα αριθμεί, στη χώρα μας, 260 σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ διαρκώς εντάσσονται νέα μέλη με ενεργό συμμετοχή.
Η Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε: «Το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, στον κόσμο, αποδεικνύεται έμπρακτα με την εκπόνηση προγραμμάτων σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και προβληματισμού. Στόχος είναι η απόκτηση γνώσεων, ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αξίες, η συμμετοχή στην παγκόσμια κοινότητα.
Φέτος η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται διαδικτυακά παραμένοντας στην ουσία, στη συζήτηση με ευγενή άμιλλα σε Επιτροπές και στην παρουσίαση των πορισμάτων στην ολομέλεια.
Το θέμα της συζήτησής μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι μέρος της ζωής μας και βρίσκει εφαρμογή σε πτυχές, που, ίσως κάποιες φορές, δεν αντιλαμβανόμαστε, ότι συνδέονται με την Τεχνητή νοημοσύνη, όπως η αναγνώριση προσώπου, η αυτόματη διόρθωση, οι αλγόριθμοι για την αναζήτηση στοιχείων και πρόταση λύσεων, όπως τώρα με την πανδημία, οι ψηφιακοί βοηθοί, η αυτόματη πλοήγηση, οι αισθητήρες για τη στάθμευση και πολλά άλλα».
Η UNESCO έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη θεματική αυτή και έχει αναπτύξει ένα κείμενο, μια Σύσταση, προκειμένου να υιοθετηθεί από τα κράτη –μέλη, ώστε να διασφαλιστεί η ηθική διάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σωστή χρήση σε όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη.
Η κ. Μακρή συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρη ότι μέσα από την έρευνα σας έχετε ανακαλύψει πολλά περισσότερα, πολλές ακόμα παραμέτρους και θα περιμένω με χαρά τα πορίσματα των Επιτροπών, τις απόψεις και τις προτάσεις σας.
Συγχαίρω, για ακόμα μια φορά, τους εκπαιδευτικούς για τη στήριξη και την προετοιμασία των ομάδων αλλά, πάνω από όλα, θέλω να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες που ερευνούν, διαμορφώνουν άποψη και έχουν τη δεξιότητα να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα.
Αυτή είναι εικόνα του ενεργού παγκοσμίου πολίτη, που καλείται να ζήσει σε έναν κόσμο με πολλές προκλήσεις».