Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 18:49
ΒόλοςΤοπικά

Η Ζέττα Μακρή συναντά τη δράση «Το Μουσείο πάει σχολείο» στο Βόλο






Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή επισκέφτηκε, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βόλου, όπου πραγματοποιείται η έκθεση κειμηλίων και πινάκων μέσω της δράσης «Το Μουσείο πάει Σχολείο», που χρηματοδοτεί και συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Μουσείου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Η κ. Μακρή ανέφερε σχετικά «Είμαι πανευτυχής που συναντώ ξανά την εκπαιδευτική δράση “Το Μουσείο πάει σχολείο”, αυτή τη φορά στον Βόλο. Μια έκθεση που μας μεταφέρει, με τη δυναμική και την ουσία της, στην ελληνική ιστορία, μια έκθεση που διαγράφει τη δικής της αυθεντική διαδρομή στην ελληνική περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, κάθε ηλικίας, να έρθουν σε επαφή με μοναδικά εθνικά κειμήλια και να νοιώσουν το βαθύ και διαχρονικό συναίσθημα μέσα από τα υψηλά ιδανικά της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Κάθε φορά, το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Το Μουσείο πάει σχολείο» έχει και κάτι νέο να μου αποκαλύψει, μια καινούργια διάσταση, μια οπτική που δεν είχα αντιληφθεί μέχρι εκείνη την ώρα.

Αυτή είναι και η δύναμη της ιστορίας, ένας θησαυρός ανεκτίμητος, οδηγός και πυξίδα για το μέλλον.

Είναι τιμή μου να συμμετέχω ως Υφυπουργός Παιδείας στην πορεία αυτής της πρωτότυπης ενέργειας και ελπίζω όλοι να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία και να επισκεφτούν μια έκθεση που μιλά απευθείας στην εθνική μας περηφάνια, στην ελληνική ψυχή.

Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά και να επαινέσω την παράλληλη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με βασικό έκθεμα ένα αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα, φιλοτεχνημένο με την κεντητική τέχνη από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το οποίο φιλοξενείται στο χώρο της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Αξίζει να σημειώσω ότι, παράλληλα, προβάλλονται εκθέματα από τις αρχαιολογικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, οι οποίες αναφέρονται στη Χάρτα, ενώ προβάλλεται και η ψηφιακή παρουσίαση «Τοπική ιστορία και τέχνη στη Μαγνησία στα χρόνια της Επανάστασης».

Ένα σύνολο δράσεων που ενεργοποιεί την κοινή μνήμη, τονώνει την εθνική μας συνείδηση, διασφαλίζει την συνέχεια μας και αποτυπώνει το ηθικό καθήκον μας απέναντι στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον μας».