Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 05:39
ΘεσσαλίαΛάρισα

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά






Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του, “θεωρεί πως ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης κατά της covid-19 και πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς και με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μερικούς μήνες. Μέχρι να επιτευχθεί  η προσωπική μας προστατευτική  ανοσία, αλλά και ολόκληρης της κοινότητας δεν επιτρέπεται καμιά χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός. Οι καταστάσεις ημιτελούς εμβολιασμού (με μία μόνο δόση) αποτελούν παγίδα για την διασπορά.

Η τήρηση των προστατευτικών μέτρων, σωστή χρήση της σωστής μάσκας (αξιόπιστης, πιστοποιημένης με φίλτρο), η τήρηση των αποστάσεων αλλά και η υγιεινή των χεριών μαζί με τα συχνά τεστ αποτελούν σημαντικό επιπρόσθετο προληπτικό παράγοντα. Είναι δε, παράλληλα, αυτονόητη η πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά ισχύουν για κάθε περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες μας ανησυχεί ιδιαίτερα  η τάση επικράτησης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού, καθώς και η πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά.  Ο θάνατος της 15χρονης στη Θήβα αλλά και η εισαγωγή του 9χρονου στη ΜΕΘ του Ρίο φαίνεται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας (Αγλαΐα Κυριακού) τις τελευταίες 15 μέρες έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό  περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων 32 ημερών. Επίσης, μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και  των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι το ιικό φορτίο των συμπτωματικών παιδιών είναι αρκετά υψηλό, μεγαλύτερο ακόμα και από ορισμένους ενήλικες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (Massachusetts:Children and COVID-19 spread). Η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά συνεχίζει προς το παρόν να είναι χαμηλή και ελεγχόμενη, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον από τις μεταλλάξεις, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση.

Τέλος, όλα τα δεδομένα μας δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης στα παιδιά προέρχεται κυρίως από την ενδοοικογενειακή διασπορά λόγω της αυξημένης κινητικότητας των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων και κατά δεύτερο λόγο από τις σχολικές μονάδες. Για το λόγο αυτό η επιδημιολογική επιτήρηση όλου του προσωπικού των σχολικών μονάδων (εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων), με στοχευμένα Rapid Tests Αντιγόνου, περιοδικά είναι επιβεβλημένη.”