Τα δεδομένα και τις εξελίξεις, που καταγράφονται σε σχέση με την πανδημία COVID-19 τοπικά αλλά και σε ολόκληρη την χώρα συζήτησε εκτενώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας την περασμένη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με τις διαπιστώσεις των μελών της Διοίκησης του Συλλόγου, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε τη σφοδρότητα του δευτέρου κύματος της Πανδημίας COVID-19 με τραγικά αποτελέσματα τόσο σε αριθμούς θανάτων όσο και σε αριθμούς ασθενών. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία μας για τη μεγάλη ένταση της νόσου, που εκφράσαμε από την έναρξη της Πανδημίας σε συνδυασμό και με την ανυπαρξία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Παροχής Υγείας (Π.Φ.Υ.) και την τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.
Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη των συνανθρώπων μας αντιμετωπίζεται αφενός με υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες τις κρατικές δομές παροχής υγείας, όπως είναι το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην Ι.Κ.Α.), τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας, οι ΤΟ.Μ.Υ. κ.λ.π. και αφετέρου με τα πολλά και καλά οργανωμένα ιδιωτικά ιατρεία και πολυϊατρεία να μην είναι ενταγμένα οργανικά σε ενιαίο, άρτια οργανωμένο και απόλυτα λειτουργικό σύστημα Π.Φ.Υ. που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με ελαχιστοποίηση της οικονομικής τους επιβάρυνσης τα χρόνια προβλήματα υγείας, που έχουν αλλά και τα προβλήματα υγείας σε σχέση με την Πανδημία COVID-19.
Το Νοσοκομείο Βόλου τραγικά υποστελεχωμένο, ιδίως σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι και Νοσηλευτικό προσωπικό, δέχθηκε και δέχεται τεράστια πίεση με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τους εναπομείναντες λειτουργούς της Υγείας, που καλούνται να ξεπεράσουν ακόμη και τις φυσικές δυνάμεις τους, προκειμένου να σώσουν όσους περισσότερους ασθενείς είναι δυνατόν. Συγχρόνως αρκετοί από αυτούς προσβλήθηκαν από την νόσο COVID-19 με αποτέλεσμα αφενός να κινδυνεύσουν και αφετέρου να τεθούν εκτός υπηρεσίας και να μειωθεί το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό την ώρα της μεγάλης μάχης. Οι πολυπόθητες προσλήψεις των 14 μόνιμων ιατρών που είχαν δρομολογηθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων. Απαράδεκτο επίσης είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του Νοσοκομείου μας οι τρεις αναμενόμενοι Παθολόγοι, παρά τις κατά καιρούς επανειλημμένες εξαγγελίες των αρμοδίων. Το Νοσοκομείο Βόλου ξεπέρασε την κατάρρευση του την τελευταία στιγμή χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του μειωμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της έντασης της Πανδημίας.
Ο Ι.Σ.Μ. από την έναρξη της Πανδημίας εκτιμώντας την κατάσταση σε σχέση και με την μεγάλη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου απηύθυνε έγκαιρα πρόσκληση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς του Συλλόγου μας να δηλώσουν εθελοντές, προκειμένου να βοηθηθούν οι ταλαιπωρημένοι και λιγοστοί συνάδελφοί στο Νοσοκομείο μας. Στην πρώτη πρόκληση μας την 23η Μαρτίου 2020 δήλωσαν συμμετοχή 22 μέλη μας, ενώ στην δεύτερη πρόσκληση μας την 6η Νοεμβρίου 2020 τελικά δήλωσαν συμμετοχή 18 συνάδελφοί μας διαφόρων ειδικοτήτων καταγράφοντας την διάθεσή τους να συνδράμουν αμισθί στις ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου, ανάλογα με τον προσωπικό χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.
Δυστυχώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να ενταχθούν οι εθελοντές συνάδελφοί μας στην δύναμη των χειμαζόμενων Νοσοκομείων της χώρας αλλά και του Νοσοκομείου Βόλου, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εις βάρος ακόμη και του προσωπικού τους χρόνου.
Το περίεργο είναι ότι οι αρμόδιοι (Υπουργείο Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες) μετά από απίστευτες βραδυπορίες και παλινωδίες αποφάσισαν ότι οι εθελοντές ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί μπορούν να ενταχθούν στη δύναμη των Νοσοκομείων για να προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους, αφού υπογράψουν σύμβαση 6μηνη με πλήρες ωράριο και υποχρέωση να συμμετέχουν σε εφημερίες. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρακτικά αυτοί οι εθελοντές ιατροί θα πρέπει να κλείσουν τα ιατρεία τους και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους εν μέσω Πανδημίας, με αποτέλεσμα αυτοί να μην τυγχάνουν των φροντίδων των προσωπικών τους ιατρών. Δεν κατανοούμε τους λόγους της «παράδοξης» αυτής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία στερεί από τα αποδεκατισμένα Νοσοκομεία και τους καταπονημένους συναδέλφους μας τις όποιες μικρές ανάσες θα μπορούσε να δώσει η εθελοντική προσφορά των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών.
Δεν κατανοούμε γιατί στερούνται οι πολίτες των υπηρεσιών ιατρών, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας τους. Ή πρόκειται για ακραία αδιαφορία για την τραγικότητα των στιγμών αλλά και των συνθηκών του Νοσοκομείου ή για ακραία ανικανότητα. Όπως και να είναι λυπούμεθα πολύ.
Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε πόσο ανησυχούμε στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έξαρση της εποχικής γρίπης.
Επίσης είναι παράδοξο ενώ η χώρα μας έχει τόση ανάγκη τη βοήθεια των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή Πανδημία, η κυβέρνηση που αποζητάει αυτή τη βοήθεια να μην αναγνωρίζει στην πράξη τη συμβολή τους στην αποτελεσματική εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση των ασθενών από κορωναϊό και στη βοήθειά τους για στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων μη χορηγώντας, έστω και για συμβολικούς λόγους, το μικρό οικονομικό ευεργέτημα που προβλέπεται για τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες (Δικηγόρους, Πολιτικούς Μηχανικούς κ.λ.π.).
Συγχρόνως παραμένει το ληστρικό πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων από τα ιδιωτικά εργαστήρια με τους απίστευτης ευρηματικότητας μηχανισμούς του clawback και rebate.
Τέλος αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η μη πρόσκλησή μας για συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Νοσοκομείου Βόλου, παρόλο που υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της γραμματείας του με την γραμματεία του Ι.Σ.Μ. δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του. Προφανώς κάποιοι τον πληροφόρησαν ότι δε θα ήμασταν ευχάριστοι συνομιλητές, γεγονός που ισχύει απολύτως, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είμαστε χρήσιμοι συνομιλητές για τα σοβαρά θέματα παροχής Υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.
Θεωρούμε απαράδεκτη και προσβλητική για τους ιατρούς της Μαγνησίας αυτή τη συμπεριφορά του υφυπουργού, ο οποίος μάλιστα ενώπιον των καταπονημένων ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου μας με αυτοπεποίθηση και με απόλυτο τρόπο ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πλήρες σχέδιο εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Δυστυχώς τα γεγονότα τον διαψεύδουν.
Καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να θωρακίσουν και επιτέλους να στηρίξουν τη Δημόσια Υγεία με αποφασιστικό και οργανωμένο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται επιτέλους και η έγκριση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου για τον οποίο δεν είναι αποδεκτή καμία μείωση θέσεων μονίμων ιατρών. Αναμένουμε να εγκριθεί όπως έχει προγραμματισθεί με τα τμήματα και την δυναμικότητα που προβλέπονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όπως αρμόζει στο Νοσοκομείο μας σύμφωνα και με τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας.
Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν με ευλάβεια τους κανόνες ατομικής προστασίας. Επίσης τους καλούμε να συμμετάσχουν με προθυμία στο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του κορωναϊού, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι η μόνη υπεύθυνη συμπεριφορά για να αποτραπεί η επόμενη φάση της Πανδημίας που μπορεί να αποδειχθεί σφοδρότερη και καταστροφικότερη από τις προηγηθείσες φάσεις.
Θέλουμε να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο Ι.Σ.Μ. ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Κοινωνίας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει να εκφράζει, όπως έπραττε πάντοτε, την άποψη του ευθαρσώς, τεκμηριωμένα και αδέσμευτα, προκειμένου να προστατεύσει το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Υγεία του, έστω και αν αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια σε ορισμένους».