Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 07:10
ΘεσσαλίαΛάρισα

Ιερώνυμος: Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν στα σεισμόπληκτα μόνο για τη φωτογραφία και μετά να φεύγουν






Άστραψε και βρόντηξε για ακόμη μια φορά ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος κατά όλων εκείνων που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας και να τους χρησιμοποιήσουν για την προσωπική τους προβολή.

“Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν στα σεισμόπληκτα μέρη μόνο και μόνο για τη φωτογραφία να δίνουν και πέντε φακές και μετά να φεύγουν”, ανέφερε φανερά ενοχλημένος ο μητροπολίτης Λαρίσης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή μετά και από τον καταστροφικό σεισμό και πρόσθεσε πως “αυτό δεν είναι βοήθεια. Θέλω πραγματικά να σοβαρευτούμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Άνθρωποι δικοί μας είναι όλοι. Πρέπει να τρέξουμε για τους ανθρώπους αυτούς ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπουν στα σπίτια τους”.

Σε ερώτηση για το μέγεθος των ζημιών που υπέστη προσωπικά η μητρόπολη Λαρίσης, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “καλούμαστε ως μητρόπολη να κατασκευάσουμε ή να χτίσουμε από την αρχή εικοσιτέσσερις ενοριακούς κεντρικούς ναούς”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην εφησυχάσουν και να κινηθούν το συντομότερο δυνατό χωρίς να κάνουν προχειροδουλειές. “Δεν πρέπει τα πρωτοβρόχια να βρουν κόσμο σε σκηνές και κοντέινερ. Μην έχουμε ξανά τραγελαφικά γεγονότα και πράγματα τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή πολλών ανθρώπων”.

Ζητώντας να τοποθετηθεί στο πως η Εκκλησία κατάφερε να συμβάλλει στη διατήρηση της γλώσσας κατά τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “η Εκκλησία το πρώτο που έκανε ήταν να βοηθήσει να υπάρξουν, να συντηρηθούν και να μην αλλοτριωθούν οι ελληνικοί πληθυσμοί μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία και το δεύτερο να διατηρηθεί η γλώσσα”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως όσες φορές κι αν χρειάστηκε να πτωχεύσουμε “η Εκκλησία ήταν συνεπής στο να διατηρήσει και την ελληνική γλώσσα αλλά και την ελληνική παιδεία αφού γνώριζε ότι μέσα από αυτά θα προέλθει η ανάσταση του γένους. Η Εκκλησία ήταν αυτή που κοίταζε να βάζει όρια και κανόνες παντού ώστε να μη χαθεί η ελληνικότητα, το ήθος και το φρόνιμα”.

Κληθείς να αναφερθεί στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “δεν μπορεί να προκύψει το 21 αν δεν κατανοήσουμε το πως η Εκκλησία έδρασε ευεργετικά επάνω στις ψυχές των ανθρώπων. Στην τουρκοκρατία οι πρόγονοί μας μπορεί να μη κατάφερναν να κατανοήσουν τα λόγια της λειτουργίας αφού οι περισσότεροι δεν ήταν εγγράμματοι, παρόλα αυτά όμως ποτέ δεν έθεσαν θέμα μετάφρασης των κειμένων για να πάνε στην Εκκλησία”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως τους έφτανε που κατανοούσαν την ιερότητα και έπαιρναν θάρρος από αυτό. “Οι πρόγονοί μας ήξεραν ότι πορεύονταν με αίσθημα ιερότητας προς την Εκκλησία και πήγαιναν εκεί παίρνοντας χάρη, αγιασμό, μηνύματα και αφορμές για να γιγαντωθεί μέσα τους το φρόνημα ώστε να τα αποδώσουν όλα αυτά τη στιγμή που έπρεπε”.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ισχύει η άποψη που διατυπώθηκε από ορισμένους ότι ο κατώτερος κλήρος ήταν υπέρ της Επανάστασης ενώ ο ανώτερος κλήρος ήταν κατά αυτής, ο μητροπολίτης Λαρίσης ξεκαθάρισε πως “η Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη”, ενώ θέλοντας παράλληλα να καταρρίψει την παραπάνω άποψη ανέφερε πως “στο βωμό της θυσίας έπεσαν έντεκα πατριάρχες, εξήντα μητροπολίτες και γύρω στους έξι χιλιάδες απλούς κληρικούς. Μόνο τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους”, κατέληξε ο Σεβασμιότατος.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την προσπάθεια που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από κάποιους κύκλους ώστε να αμφισβητηθεί ο ρόλος του Πατριάρχη Γρηγορίου και ο αφορισμός της Επανάστασης, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως “δεν μπορούμε να πούμε τον Γρηγόριο προδότη. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο, ό,τι πιο ευτελές θα μπορούσε να ακουστεί ποτέ από τα χείλη Έλληνα. Για όποιον ξέρει λίγο τα εκκλησιαστικά ο Γρηγόριος έδρασε απροσχημάτιστα υπέρ της Επανάστασης και εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως “o Γρηγόριος όχι μόνο τη στιγμή της Επανάστασης αλλά ολόκληρη τη ζωή του την είχε δοσμένη στην υπόθεση της Εκκλησίας και της Ελλάδος. Θα πρέπει λοιπόν να πλένουν με αγιασμό το στόμα τους όλοι πριν πουν το όνομα Γρηγόριος”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε τη συνέντευξή του με την προτροπή να μη μας κατακυριεύει το πείσμα και ο εγωισμός αφού όλα μπορούμε να τα λύσουμε με το διάλογο. “Με διχόνοια και με εχθρότητες ο ένας εναντίον του άλλου μόνο πίσω μπορούμε να πάμε την υπόθεση της πατρίδος μας και του τόπου μας. Όταν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε σε κοινά πράγματα τότε θα έρθει και η ευλογία του Θεού. Τότε θα πάμε μπροστά και τότε θα δούμε πως αλλάζει η κοινωνία και η ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό είναι το μήνυμα της Επανάστασης και αυτό θα πρέπει επιτέλους να νιώσουμε διακόσια χρόνια μετά”.

 

 

 

Αναστάσιος Βόπης / orthodoxia.info