Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Νηές και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που επικυρώνει την εκκλησιαστική περιουσία, αποτέλεσαν βασικά σημεία της συνέντευξης, που παραχώρησε προχθές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα καλησπέρα» με τον Σωτήρη Πολύζο
Αναφερόμενος στις Νηές ευχαρίστησε δημόσια«αυτούς οι οποίοι φωνασκούσαν και μας έβαζαν προσκόμματα», ενώ υπογράμμισε ότι είχαν ως αποτέλεσμα να κατακυρωθεί ακόμη περισσότερο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
«Εχουμε, πλέον, ουσιαστικά μια δικαστική απόφαση πρόσφατη, που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό. Εφτασε η υπόθεση σε Συμβούλιο Εφετών. Το να έχεις, πλέον, ένα πόρισμα, μια απόφαση Συμβουλίου Εφετών, που να λέει ότι είναι καθαρά ιδιοκτησία της Μητροπόλεως και μάλιστα να προσθέτει επί της ουσίας ότι έχεις πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα που μπορούσες να πετύχεις, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Να, λοιπόν, που καμιά φορά και αυτοί που προς στιγμή μας στενοχωρούν, οδηγούν τα πράγματα να κατοχυρώνονται ακόμα περισσότερο.
Υπάρχει βούλευμα, πλέον, Συμβουλίου Εφετών, που κατοχυρώνει 100% αυτό που ήταν αυτονόητο και που είναι δεδομένο», είπε αυτολεξεί. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κ. Ιγνατίου, τέθηκαν επίσης θεμελιώδη ζητήματα, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και το προσχέδιο συμφωνίας Αρχιεπισκόπου και τέως πρωθυπουργού, αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο της συμφωνίας Αρχιεπισκόπου και τέως πρωθυπουργού, αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε κατ’ αρχήν ότι: «Ηταν κάτι που αντιμετωπίστηκε με συνοδικότητα. Αυτό επιδιώξαμε, γιατί είναι συνοδικό το σύστημά μας. Δεν πρέπει να απαξιώσουμε ότι υπήρξε μία, εν πάση περιπτώσει, συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση. Λύθηκαν θέματα, αντιμετωπίστηκαν καταστάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε χειριστεί πάρα πολλά θέματα».
Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησής της για κοινωνικό σκοπό, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ποιος δεν θέλει να δει την περιουσία, όση υφίσταται πλέον, να αξιοποιείται σωστά μέσα σε ένα ευρύτατο πεδίο και μάλιστα για κοινωνικό σκοπό, για κάτι καλό; Ποιος δεν θέλει, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, να δει πράγματα να προχωρούν, ώστε να δημιουργηθούν και οι θέσεις εργασίας, ν’ ανοίξουν ευρύτερες δυνατότητες επισκεψιμότητας ανθρώπων, να αξιοποιηθούν εκκρεμότητες περιουσιακές, που για κάποιους λόγους, ανερμήνευτους κυριολεκτικά, εκκρεμούν; Νομίζω είναι ευρύτατο το πεδίο και πλέον διαφαίνεται ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση αυτό να προχωρήσει…».
Για τους διορισμούς των ιερέων
Στην ανάγκη διορισμών ιερέων αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστεί το αίτημα, που είναι πανελλαδικό. «Τα χωριά μας θέλουν ιερείς. Ξέρετε όλοι πολύ καλά τι συμβαίνει και πόσοι άνθρωποι θέλουν να χτυπά η καμπάνα. Ο ιερέας είναι ο τελευταίος που έχει μείνει στα χωριά μας να κρατήσει ζωντανή την παρουσία ανθρώπων σ’ αυτούς τους τόπους.
Ε, λοιπόν, εδώ χρειάζεται μια παρέμβαση. Υπάρχει μια υπόσχεση. Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισακουστεί αυτό το δίκαιο αίτημα, ακολουθώντας το καθεστώς των τελευταίων ετών, μέχρι να διευθετήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις, πόσους κληρικούς θα πρέπει να έχει η κάθε Μητρόπολη, τι τελικά χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, ώστε και αυτό το κομμάτι να κλείσει οριστικά, χωρίς να μπούμε στη διαδικασία κάθε φορά να εκλιπαρούμε για μία ή δύο θέσεις ιερέων. Πιστεύω ότι και αυτό υπάρχει διάθεση να διευθετηθεί και να λυθεί», είπε.