Ο Τραμπ δήλωσε ότι εκτιμά τα σχόλια Μητσοτάκη για μια δίκαιη συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης όσον αφορά τους δασμούς – Στη Βοιωτία σήμερα ο πρωθυπουργός
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, αφενός να «βάζει στον πάγο» για ένα διάστημα τους σκληρούς δασμούς για την Ευρώπη, αφετέρου να αναφέρεται με θετικά λόγια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόταση του μέσω του φιλοτραμπικού ιστοτόπου Breitbart για μια win-win συμφωνία Ευρώπης και ΗΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις. Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «καλό άνθρωπο», λέγοντας ότι τον γνωρίζει και ότι εκτιμά τα σχόλια του για μια δίκαιη συμφωνία.
Δεν είναι μυστικό ότι η «μαύρη» προοπτική από την οριζόντια εφαρμογή δασμών ανησυχούσε και ανησυχεί ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, καθώς μπορεί οι συνέπειες να μην είναι άμεσες, όμως από το 2026 η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αισθανθεί αξιοσημείωτη πίεση. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στρατηγική κίνηση, να μιλήσει σε ένα από τα μέσα που ο ίδιος ο κ. Τραμπ διαβάζει καθημερινά, τη συντηρητική ιστοσελίδα Breitbart.
Με αυτή τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Ουάσινγκτον, δείχνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν συντάσσεται με τη λογική της «τυφλής» αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. «Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί.Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συντασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς και με την άποψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να «χτυπήσει το χέρι στο μαχαίρι» και να έρθει σε απευθείας ρήξη με την Ουάσινγκτον.
Σημειωτέον, στη διαπραγμάτευση που έγινε με την Ε.Ε. για την απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση από αυτή τη δέσμη αντιποίνων των εισαγωγών αμερικανικών αμύγδαλων και γαλακτοκομικών για να μην πληγεί η κρίσιμη για τη χώρα μας αγορά.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αυτόνομη, στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, όπως είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τον πρόεδρο Τραμπ, έτσι μπορεί να το κάνει και σήμερα. Και παρουσίασε τον IMEC, τον «διάδρομο» ενεργειακής συνεργασίας με την Ινδία ως αντίβαρο σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Κίνας, η οποία έχει αναχθεί στο «απόλυτο κακό» για τον πρόεδρο Τραμπ.
Περιοδείες
Πριν πάρει τον δρόμο για το Φόρουμ των Δελφών για τη συζήτησή του με τον συγγραφέα Ρόμπερτ Κάπλαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ξανά στον δρόμο για περιοδείες, συνεχίζοντας τη λογική της εξωστρέφειας μετά από μια μακρά περίοδο.
Προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Κοζάνη, ενώ σήμερα σειρά έχουν περιοχές της Βοιωτίας, ξεκινώντας από τα Οινόφυτα, όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος. Σειρά έχει το μεσημέρι η πόλη της Λιβαδειάς, όπου θα μιλήσει σε καφέ της πόλης, και η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά-βρισκόμαστε άλλωστε στην τελική ευθεία πριν από το Πάσχα.
Με το πολιτικό κλίμα να μοιάζει πλέον πιο ήπιο και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να διαπιστώνει «διόρθωση προς τα πάνω» στη δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης μετά από μια μακρά περίοδο πίεσης λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο να βρίσκεται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα εκτός Μαξίμου, με επισκέψεις στην περιφέρεια. Σε αυτές τις περιοδείες παράλληλα αναδεικνύει μια σειρά από κυβερνητικά «παραδοτέα», ενώ περιγράφει και τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.
Εσωκομματική καταλλαγή
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να «κλείνουν» και εσωτερικά μέτωπα. Μάλιστα αυτές τις μέρες περνούν το κατώφλι του κυβερνητικού επιτελείου βουλευτές που έχουν εγείρει προβληματισμούς, όπως ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης που είδε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ προχθές ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος συγκάλεσε χθες συνάντηση των «γαλάζιων» βουλευτών με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο για το νομοσχέδιο που έρχεται για τη μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου και τη βιομηχανία στην Αττική. Μάλιστα, στόχος είναι οι ενημερωτικές συναντήσεις να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.