Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 03:09
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ξεκινάει σαφάρι -Ποιες μετράνε για το χτίσιμο του υποχρεωτικού 30%






Το 2020 ο Άη Βασίλης φέρνει και… 30% όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθιστώντας επιβεβλημένη τη χρήση κάρτας από την Πρωτοχρονιά, ακόμα και για τις μικρές συναλλαγές της καθημερινότητας.

Η Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών θα ρυθμίσει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και μένει να αποσαφηνιστεί αν μπορεί τεχνικά σε αυτήν τη φάση, να εφαρμοστεί η πρόταση του ΙΟΒΕ για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Η λογική αυτής της πρότασης, που την αποδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, είναι ότι δεν μπορεί να «μετράει» το ίδιο ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένας λογαριασμός super market με μια απόδειξη π.χ. από κάποιο τεχνίτη.

Οι δαπάνες που μετρούν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ποιες είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, που «μετράνε» στο «χτίσιμο» του 30%;

  • Ιατρικές δαπάνες
  • Διατροφή π.χ. αγορές στο σουπερμάρκετ.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
  • Ένδυση και υπόδηση
  • Στέγαση. Για παράδειγμα, τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σας, έξοδα επισκευής και συντήρησης σπιτιού, η αγορά πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, οι αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ!
  • Εξαιρούνται τα ενοίκια.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι αγορές σας σε ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.
  • Μεταφορές. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό σας κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).
  • Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τυχόν ταχυδρομικά έξοδα).
    Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο, τα έξοδα οργανωμένων διακοπών μέσω πρακτορείου κ.λπ.
  • Εκπαίδευση
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (η αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

Οι διορθώσεις για τις e-πληρωμές

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης και της συζήτησης στη Βουλή έγιναν κάποιες διορθώσεις- βελτιώσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολο το «χτίσιμο», το οποίο είναι οριζόντιο και όχι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση των e- πληρωμών βαραίνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά στις προσωπικές τους και όχι στις επαγγελματικές τους δαπάνες, που δηλώνουν στο Ε3. Συγκεκριμένα:

  • Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Στον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.

Το σαφάρι των ηλεκτρονικών αποδείξεων στην Ελλάδα ξεκινά σε μια μάλλον περίεργη συγκυρία, αν λάβει κανείς υπόψιν τις μεγάλες αντιδράσεις που καταγράφονται σε άλλες χώρες π.χ. στη Γερμανία, για την αντίστοιχη υποχρέωση των πολιτών τους. Κοινό κίνητρο είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής κυρίως στο ΦΠΑ, όπου στην Ελλάδα υπολογίζονται ότι χάνονται κάθε χρόνο γύρω στα 6 δις ευρώ. Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει ότι μόνο το 2020, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα φανερώσει τζίρο περί τα 2 δις ευρώ και θα φέρει στα κρατικά ταμεία ΦΠΑ τουλάχιστον 570 εκατ. Ευρώ.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι εξαιρούνται από την συγκέντρωση αποδείξεων

Το πόσοι δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την «καμπάνα» του φόρου 22% στη διαφορά των ηλεκτρονικών πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσουν εντός του 2020, θα φανεί στην εκκαθάριση του 2021, με το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει ότι βάσει στατιστικών των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από ΚΑΘΕ υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων, οι εξής κατηγορίες:

i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
(vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
(x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).
(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr