Ημέρα της Γης: Το doodle της Google για την κλιματική αλλαγή – Πώς καθιερώθηκε
Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι το σημερινό doodle της Google, μέσω του οποίου προτείνονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.
Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Πώς καθιερώθηκε
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον.
Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.
Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Σήμερα, η Ημέρα της Γης γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.
Όπως απεικονίζεται στο σημερινό Doodle, υπάρχει ένα φάσμα ενεργειών που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά.
- Μην χρησιμοποιείτε τόσο συχνά το αμάξι σας: Λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα που μολύνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Χρησιμοποιήστε το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή περπατήστε.
- Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και μπουκάλια νερού: Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρειάζονται για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών νερού και εκατομμύρια από αυτά τα αντικείμενα εξακολουθούν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή.
- Κάντε το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό: Τα σπίτια καταναλώνουν πολλή ενέργεια για ηλεκτρισμό και θέρμανση. Απλές αλλαγές όπως η εναλλαγή με λαμπτήρες LED, το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τους χρησιμοποιείτε και η απόκτηση θερμοσίφωνα είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
- Φυτέψτε ένα δέντρο: Τα δέντρα αποτελούν μεγάλο μέρος ενός καθαρού περιβάλλοντος. Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα ενώ παράλληλα εκπέμπουν οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση του ΟΗΕ του 2018 προτείνει ότι ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο εκτάρια δάσους θα μπορούσε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2050.
- Μειώστε την χρήση χαρτιού: Η μετάβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά τιμολόγια και η χρήση εφαρμογών για την ανάγνωση των αγαπημένων σας περιοδικών ή εφημερίδων μπορεί να σώσει εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο.