Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 01:48
Κόσμος

Ιράν: Διεθνής καταδίκη για την κατάρριψη του Boeing από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Καναδάς και Ουκρανία απαιτούν απαντήσεις – Καταδικάζουν το «ανθρώπινο λάθος» του Ιράν οι ΗΠΑ – Έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ιράν – Ο οργισμένος λαός και η Ολυμπιονίκης που εγκατέλειψε τη χώρα – Και διαμαρτυρία στο twitter για τη μη καταδίκη της κατάρριψης από τον ΣΥΡΙΖΑ






Έντονες ήταν οι αντιδράσεις μετά τη χθεσινή ανάληψη της ευθύνης από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ότι αυτοί κατέρριψαν το ουκρανικό Boeing 737 την περασμένη Τετάρτη.

Το αεροσκάφος της εταιρίας Ukraine International Airlines κατερρίφθη από τον ιρανικό στρατό λίγο αφότου απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς οι ιρανοί μαχητές το πέρασαν για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν έντονες, κυρίως από την πλευρά του Καναδά και της Ουκρανίας, καθώς αρκετοί εκ των 176 θυμάτων από τη συντριβή ήταν πολίτες των εν λόγω χωρών.

Ο πρωθυπουργός Τριντό ζήτησε να διεξαχθεί “ενδελεχής έρευνα” για να αποδοθούν ευθύνες

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη. Μέσα στους 176 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται και 57 Καναδοί. Ο Τριντό διαμηνύει ότι αναμένει πλήρη συνεργασία στην έρευνα.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», είπε. «Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», υπογράμμισε.

Επικοινωνία Τριντό – Ροχανί

Μάλιστα, ενώ ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τριντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, είπε ο Τριντό.

Ο Τριντό είπε πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

«Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν ευθύνες»

Ο Τριντό υποστήριξε ότι είπε στον Ροχανί ότι η παραδοχή του Ιράν είναι μεν «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη».

Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών».

«Αυτή τη στιγμή τρεις θεωρήσεις διαβατηρίου έχουν εγκριθεί για τα μέλη της ομάδας ταχείας ανάπτυξης» που αναμένονται γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», είπε. «Θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της ομάδας» και «οι Ιρανοί συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την έκδοση των θεωρήσεων διαβατηρίου».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι “το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής”.

“Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού”, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία εξετάζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της καταστροφής αεροσκάφους εξετάζει το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα να συμπεριλάβει στην έρευνα για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Boeing από το Ιράν.
iran00_2

Νωρίτερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε από λάθος το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες καθώς οι ιρανικές δυνάμεις της βρίσκονταν σε ύψιστη ετοιμότητα έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

«Το Ιράν έκανε φρικτό λάθος»

Για «φρικτή τραγωδία» έκανε λόγο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες», είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Γαλλία: Ευκαιρία να «ξαναδώσουμε χώρο» στις διαπραγματεύσεις

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί εκτίμησε σήμερα ότι «πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να ξαναδώσουμε χώρο στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος την Τετάρτη στην Τεχεράνη.

«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε ξανά χώρο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Παρλί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης των Ukraine Airlines International.

«Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες, από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε η ίδια.

«Αυτό πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στο στρατιωτικό πεδίο», εξήγησε η Παρλί.

Η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει να υπάρξει μία κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός.

«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα σκοτώσουμε τη συμφωνία (για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), στην οποία καταλήξαμε πριν πέντε χρόνια στη Βιένη. Είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε (…) Αυτό προϋποθέτει ότι το Ιράν θα σταματήσει να προχωρά σε προοδευτικές παραβιάσεις (της συμφωνίας), οι οποίες γίνονται αρκετά μη αναστρέψιμες», επεσήμανε.

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τον διάλογο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη συμφωνία της Βιένης και για αυτό έχουμε ανάγκη την πλήρη συνεργασία των Ιρανών», κατέληξε η Παρλί.

Ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ιράν ζήτησε την παραίτηση Χαμενεΐ

Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ιράν. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Πράσινου Κινήματος ζήτησε την παραίτηση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, λόγω της διαχείρισης του θέματος.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε διαδικτυακά ο Καρουμπί ερωτά πότε ενημερώθηκε ο Χαμενεΐ για την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη την Τετάρτη, και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς λόγους της συντριβής του αεροσκάφους.

Οργισμένος ο ιρανικός λαός – «Δεν αρκεί η συγγνώμη!»

Η παραδοχή για την κατάρριψη του αεροσκάφους προκάλεσε την οργή και του λαού. Τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράν δεν κατευνάζουν την οργή των Ιρανών, που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους κατά του κατεστημένου επειδή συγκάλυψε για κάποιες ημέρες την αλήθεια.

“Είναι μια εθνική τραγωδία. Ο τρόπος που την χειρίστηκαν και που την ανακοίνωσαν οι αρχές είναι ακόμη πιο τραγικός”, λέει ο Αλί Ανσαρί, ένας μετριοπαθής κληρικός, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Πολλοί Ιρανοί ρωτούν γιατί οι αρχές της χώρας δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τεχεράνης και τον εναέριο χώρο του Ιράν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή μετά την δολοφονία από τις ΗΠΑ του ανώτερου ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί με drone στη Βαγδάτη.

Πριν από λίγες ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Σουλεϊμανί.

“Ηταν τόσο προσεκτικοί να μη σκοτώσουν κάποιον Αμερικανό στα αντίποινά τους για τον Σουλεϊμανί. Αλλά δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο. Αυτό δείχνει πόσο αυτό το καθεστώς ενδιαφέρεται για τους Ιρανούς”, λέει η Μίρα Σενταγκατί από την Τεχεράνη.

“Ακούσια; Τι σημαίνει αυτό; Απέκρυπταν επί ημέρες αυτή την τεράστια, τραγική είδηση μόνο για να θρηνήσουν για τον Σουλεϊμανί. Ντροπή σας”, γράφει ο Ρεζά Γκαντιανί από την πόλη Ταμπρίζ αναφερόμενος στην δικαιολογία που έδωσαν οι Φρουροί ότι κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος από λάθος.

Η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, και εθνικός ήρωας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν.

Ορισμένοι Ιρανοί ζητούν την παραίτηση αξιωματούχων.

“Πήρατε εκδίκηση από τους Ιρανούς”, έγραψε στο Twitter ο Αχμάντ Μπατεμπί απαντώντας στη δήλωση του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί: “Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λυπάται βαθιά για το καταστροφικό λάθος”.

“Μόνο παραίτηση”, έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

Σε δικό του μήνυμα στο Twitter νωρίτερα σήμερα ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε μέρος της ευθύνης για την τραγωδία στον αμερικανικό τυχοδιωκτισμό, όπως τον χαρακτήρισε.

“Το τερματίσατε κ.υπουργέ! Καταστρέψατε τα πάντα!”, απάντησε η Μπίτα Ραζακί στο Twitter.

Η Ολυμπιονίκης του Ιράν που φεύγει από τη χώρα – «Δεν άντεξα την υποκρισία του συστήματος»

Η Κίμια Αλιζαντέχ, η μοναδική αθλήτρια του Ιράν που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε χθες ότι έφυγε μόνιμα από την χώρα της, μη μπορώντας να αντέξει την «υποκρισία» ενός συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, «εξευτελίζει» τους αθλητές και τους εκμεταλλεύεται για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Να ξεκινήσω με καλησπέρα, αντίο ή συλλυπητήρια;» έγραψε η Ολυμπιονίκης στο λογαριασμό της στο Instagram, καθώς η χώρα της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη κατά λάθος από έναν ιρανικό πύραυλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, κυρίως Ιρανοί και Καναδοί.

Η Αλιζαντέχ, που κέρδισε το χάλκινο μετάλιο στο τάε κβον ντο το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξαπέλυσε αιχμηρές κατηγορίες ενάντια στις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια», είπε η 21χρονη.

«Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω», τόνισε, αναφερόμενη στην ισλαμική μαντίλα, που φορούν υποχρεωτικά όλες οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους στο Ιράν, ειδικά σε αθλητικές εκδηλώσεις.
alizadeh-arthro

«Επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω» και «πιστώθηκαν τα μετάλλιά μου για το σεβασμό της υποχρεωτικής μαντίλας», συνέχισε, λέγοντας: «κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς».

Επικρίνοντας την «υποκρισία», το «ψέμα», την «αδικία» και την «κολακεία» που βασιλεύουν στην καρδιά του ιρανικού πολιτικού συστήματος, διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από το τάε κβον ντο, ασφάλεια και μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή».

«Κανείς δεν με προσκάλεσε στην Ευρώπη» έγραψε, χωρίς να αναφέρει που βρίσκεται.