Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 10:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ο βασικός στόχος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν – Οι συμφωνίες που προωθεί η Αθήνα






Να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο πολιτικός διάλογος και η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) επιθυμεί η Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές, με γνώση των υπό εξέλιξη συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, τονίζουν πως η Άγκυρα, παρά τη στροφή που έχει κάνει απέναντι στη Δύση, με το… σφικταγκάλιασμα με τη Χαμάς, δεν έχει δείξει να επιθυμεί να «κόψει τις γέφυρες», το αντίθετο μάλιστα…

Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν

Τη διάθεση της αυτή μαρτυρά, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, και ο ορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο τελικά συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, αντί για τη Θεσσαλονίκη, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι η αλλαγή έδρας αποφασίστηκε για πρακτικούς λόγους διοργάνωσης.

Με στόχo… «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως κάνει και ο κ. Σολτς δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό Καγκελάριο, μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις, την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον κ .Σολτς και την προσπάθεια της Αθήνας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά.

Η ατζέντα

Η ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται συμφωνίες για την διευκόλυνση της βίζας σε πολίτες αλλά και για συνεργασία σε τουρισμό.

Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να συμφωνήσουν να υπάρχει επικοινωνία για το προσφυγικό, με στόχο την καλύτερη συνεργασία. Μεταξύ άλλων, συζητείται να υπάρξει Επιτροπή και εκπρόσωπος των Ελλήνων στη Σμύρνη και της Τουρκίας αντίστοιχα στη Λέσβο αλλά και άμεση επαφή αρχηγείων Λιμενικού Σώματος.

Η συνοδεία του Τούρκου Προέδρου θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 300 άτομα, μία εξέλιξη που είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει η Άγκυρα στις συνομιλίες με την Αθήνα και τις συμφωνίες που προωθούνται.