Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 19:39
ΒόλοςΤοπικά

Κ.Αγοραστός: Η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι καθαρή – Δεν θα αφήσουμε τους ιδιοτελείς να δυσφημούν την περιοχή






Τη διαβεβαίωση ότι η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι καθαρή έδωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ενώ επισήμανε ότι η περιφέρεια θα κινηθεί σε δύο άξονες προκειμένου να επιλύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της δυσοσμίας. Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι το ΑΠΘ θα διενεργήσει μία 12μηνη έρευνα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας με εγκατάσταση δειγματοληπτών και επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ολφακομετρίας. Ανακοίνωσε δε ότι θα διατεθεί ένα σημαντικο ποσό για την τοποθέτηση ακόμη δύο μετρητών αέριας ρύπανσης στο Βόλο και από έναν στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις.

Ανέφερε ότι συναντήθηκε με την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Σαμαρά, παρουσία των επιθεωρητριών περιβάλλοντος της Βορείου Ελλάδος καθώς και του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησία;. «Εμείς προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τους ρυπαντές ή τον ρυπαντή. Ζητήσαμε να μας δώσει προσφορά το ΑΠΘ και απευθυνθήκαμε σε αυτό γιατί έχει και στο παρελθόν εκπονήσει μελέτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γνωρίζει και την περιοχή μας. Η κ. Σαμαρά είπε ότι οι οσμές δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία αλλά δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων» εξήγησε ο κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ίδιο, το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε έρευνα διαρκείας 12 μηνών, θα κάνει αναλύσεις διαφόρων χημικών ενώσεων στον αέρα, θα εγκαταστήσει μετρητές-δειγματολήπτες σε σημεία όπου έχει καταγράψει η Περιφέρεια ότι υπάρχουν οσμές και θα γίνουν αναλύσεις και σε εργοστάσια που, όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός «εκτιμάται ότι πρέπει να ελεγχθούν». Δεν θα γίνουν μετρήσεις μόνο στα εργοστάσια αλλά σε πολλές εγκαταστάσεις όπως σε βιοτεχνίες, ασβεστοκάμινους και κάθε είδους εγκατάσταση βιοτεχνική-βιομηχανική. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα μας πιστοποιήσει ποιος είναι αυτός που δημιουργεί αυτή την άσχημη οσμή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Η δεύτερη πρακτική που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια είναι η ολφακτομετρία, που διδάσκεται στα πανεπιστήμια, για την αναγνώριση των οσμηρών συστατικών. Το κόστος της τεχνικής υπολογίζεται σε 80.000 με 100.000 ευρώ.»Θα προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας δύο εργαλεία. Δεν θα αφήσουμε σε διάφορους ιδιοτελείς να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Τους ακούσαμε πολλές φορές, κάναμε μετρήσεις, κάναμε έρευνες, πιστέψαμε ότι έχουν να προσφέρουν κάτι. Τώρα θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα στον Βόλο, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι με βάση τα όρια που υπάρχουν και καθορίζουν ποια πόλη είναι καθαρή, η ατμόσφαιρα δεν έχει πρόβλημα», δήλωσε. Επιπλέον ανέφερε ότι θα γίνει προμήθεια ακόμη δύο σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης που καθένας κοστίζει 100.000 ευρώ, «είτε δώσει την άδεια το υπουργείο, είτε όχι». Οι δύο μετρητές θα τοποθετηθούν στο Βόλο, ένας στη Λάρισα και από ένας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Θα είναι πιστοποιημένοι μετρητές για να κλείσουν τα ψυχιατρεία», δήλωσε.

Τόνισε ότι είναι έντονα δυσαρεστημένος γιατί υπάρχουν πολίτες που προχωρούν μόνοι τους σε μετρήσεις και δημιουργούν πρόβλημα στη συνεργασία σε επίπεδο κοινωνίας.
«Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και δεν θέλουμε να δημιουργούν πανικό και να δυσφημούν τον Βόλο. Αν υπάρχει άλλο εργαλείο να έρθουν να μας το πουν. Μόνο άναρθρες κραυγές ακούω χωρίς αιτιολόγηση». Όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι οι ιδιοτελείς απάντησε: Ιδιοτέλεια αποτελεί η ίδια τους η ύπαρξη».

Η Κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει τα έργα κατά της ρύπανσης

Τέλος ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για να ζητήσει στην χρηματοδότηση αυτών των δράσεων. «Αν επιθυμούν να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να μας στείλουν χρήματα. Ας στείλουν 500.000 ευρώ για να κάνουμε τις μελέτες και άλλες 500.000 για να εγκαταστήσουμε τους μετρητές. Αν θέλουν ας στείλουν και παραπάνω».

Σημείωσε επίσης πως οι βουλευτές είναι ενήμεροι ότι η Περιφέρεια χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. «Το τι θα καίει η ΑΓΕΤ είναι θέμα του Υπουργείου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Καλά μπορεί να λένε οι βουλευτές ότι δουλειά μας είναι να ελέγχουμε. Αυτό όμως που θέλουμε είναι να βοηθήσουν οικονομικά για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είναι πρόβλημα σοβαρό και ουσίας, να συγκληθεί η επιτροπή περιβάλλοντος κλπ».