Πάσχα στα σπίτια μας προέβλεψε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο της Λαρισας, Κώστας Γουργουλιάνης. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει σαφής γραμμή για το τι πρέπει να κάνουμε και οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν τελευταία στιγμή και δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να προετοιμαστούν οι οικογένειες. «Ακολουθούμε το γνωστό ελληνικό, της τελευταίας στιγμής». Επιπλέον, ο κ. Γουργουλιάνης, παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.
Τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής εστίασης, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου θα μπορούν να τρώνε 4 άτομα στο ίδιο τραπέζι σε εξωτερικό χώρο. Θα μπορούσαμε όπως εξήγησε να αξιοποιήσουμε και τα self test αλλά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως οι ΗΠΑ. Σημείωσε δε, πως σε ένα κλειστό σπίτι με 20 άτομα αν ένας νοσεί θα κολλήσουν οι 15. Αν όμως είναι σε ανοιχτό χώρο, τότε μπορεί να μην υπάρχει ο ίδιος αριθμός μετάδοσης αν τηρούνται οι μάσκες και οι αποστάσεις. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, υπογράμμισε πως πλέον νοσηλεύονται οικογένειες μέσα στα νοσοκομεία. «Το μάθημα αυτό δεν το πήραμε, δεν αλλάξαμε στρατηγική μπήκαμε σε λογική χαλάρωσης. Είδαμε πλατείες και πάρκα γεμάτες. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή τη στρατηγική».
Μιλώντας για τα εμβόλια, ο κ. Γουργουλιάνης, σημείωσε πώς πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί ειδικότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εξήγησε ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε μεγαλύτερες ηλικίες όσον αφορά τη μετακίνηση τους. Επιπλέον, σημειώνει ότι στις μικρότερες ηλικίες θα μπορούσαν να μην κάνουν το εμβόλιο πχ της Johnson & Johnson, στις μεγαλύτερες ηλικίες που η νόσηση είναι πιο βαριά πρέπει να γίνονται κανονικά.
Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης-επιτροπής ειδικών, ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι θα έπρεπε να είναι πιο διακριτοί οι ρόλοι τους. Ενώ, όπως είπε, η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Υπογράμμισε, πώς η επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις και είτε τις εφαρμόζει είτε τις απορρίπτει.