Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 19:32
ΒόλοςΤοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: «Αύξηση φυματίωσης μετά την πανδημία» – Πολλά περιστατικά κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας






Φόβοι για «έκρηξη» των κρουσμάτων φυματίωσης μετά την πανδημία εκφράζονται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με δεδομένο ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει διαταραχθεί λόγω της παρούσας υγειονομικής κρίσης.

Υπαρκτό πρόβλημα η φυματίωση, με τα περιστατικά στην Θεσσαλία να υπολογίζονται σε 80 ετησίως και την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να δέχεται ασθενείς από όλη την κεντρική Ελλάδα, ενώ υπήρξε και περιστατικό από τη Λήμνο.

«Υπάρχει αύξηση στη φυματίωση. Αυτό το ξέρουμε για όλο τον κόσμο, αλλά τώρα με τον κορονοϊό είναι δύσκολο να έχουμε στατιστικά στοιχεία. Και οι ίδιοι οι ασθενείς με φυματίωση δεν πάνε στο γιατρό. Φοβούνται να πάνε στον γιατρό», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Με την αντιμετώπιση της πανδημίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και Νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με φυματίωση, να έχουν γίνει covid, λόγω έκτακτων συνθηκών, πολλά περιστατικά κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

«Το πρόβλημα είναι, παράλληλα, ότι καθυστερούν τα εμβόλια για την φυματίωση σε όλο τον κόσμο και έτσι αυτό που προβλέπεται, είναι η φυματίωση να συγκαταλέγεται στα νοσήματα που θα είναι σε έξαρση μετά την πανδημία για τους παραπάνω λόγους», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης. Παράλληλα επεσήμανε ότι «η φυματίωση είναι ένα από τα νοσήματα που έχει ύπουλη εικόνα. Όταν δεν υπάρχει χώρος για νοσηλεία των αρρώστων, λόγω πανδημίας, ο ασθενής δεν κάνει εξετάσεις για φυματίωση και δεν γίνονται εμβολιασμοί, είναι αναμενόμενο να αναμένουμε αύξηση της φυματίωσης».

Στις ηλικιακές ομάδες των ασθενών καταγράφονται άτομα 18 έως 52 ετών και ηλικιωμένοι 70 έως 80 ετών. «Η φυματίωση πλήττει νέους ενήλικες, νέους εργαζόμενους, που κάνουν δύο – τρεις δουλειές ταυτόχρονα, πέφτει ή άμυνα του οργανισμού τους και έτσι αρρωσταίνουν και ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι παραμελημένοι, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, με προβλήματα υγείας», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε και από άλλες πανδημίες, ότι νοσήματα που παραμελήθηκαν, μετά το τέλος της πανδημίας, ήταν σε έξαρση».

Ανησυχεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης καταγράφηκε, στο μεταξύ, στην Ελλάδα το 2020, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση έκανε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, που τιμήθηκε στις 24 Μαρτίου.

Η επιστημονική ομάδα «Φυματίωσης» της ΕΠΕ προειδοποιεί ότι εξαιτίας της πανδημίας, «η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας».

Η ΕΠΕ ζητάει για το 2021 να υπάρχει επαγρύπνηση ως προς την καταγραφή νέων κρουσμάτων της νόσου και την ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με την COVID-19 και ενός εθνικού προγράμματος για τη φυματίωση.