Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 02:48
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η ανοσία είναι ακόμη μακριά, τα δύσκολα είναι μπροστά μας






«Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας»… σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται λίγο έως πολύ η προειδοποίηση που στέλνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαίοι αξιωματούχοι του υγειονομικού κλάδου.

Παρόλο που οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και οι ευάλωτες ομάδες δέχονται τις πρώτες δόσεις, η «μετάλλαξη του Λονδίνου» πυροδοτεί ισχυρό κύμα ανησυχίας καθώς εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για επαγρύπνηση, οι ειδκοί κρούουν καμπανάκι ώστε να μην προκληθεί υπερμετάδοση της φονικής νόσου και κατ’επέκταση και τρίτο κύμα κορωνοϊού.

Σε συνέντευξύ του στο CNN, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τόνισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ενώ εστίασε στην αριθμητική άνοδο των κρουσμάτων που αναμένεται να καταγραφεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξαιτίας της αύξησης των μετακινήσεων.

Μοιράστηκε, δε, την ανησυχία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο και ευθυγραμμίστηκε στην άποψη ότι οι σκοτεινές ημέρες είναι μπροστά.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, δεν θα είναι η τελευταία», διεμήνυσε, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, καταγγέλλοντας μυωπικές συμπεριφορές αρχηγών κρατών.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται, πάντως, ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της ταχείας μετάδοσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού.

Στις περισσότερες χώρες τα κρούσματα κορωνοϊού ακολουθούν την ανιούσα, με πρώτο και καλύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι εικόνες συνωστισμού έξω από καταστήματα, σε περιοχές που δεν βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη, εξακολουθούν να γίνονται ορατές.

Στο κάδρο των χωρών που έχουν επηρεαστεί, επίσης, από τη «μετάλλαξη του Λονδίνου» μπήκε μετά τη Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία, χώρες που έχουν πληγεί σε ανησυχητικό βαθμό από τη διασπορά του φονικού ιού.

Στη Σουηδία ειδικά η επέλαση της πανδημίας είναι τόσο ανησυχητική που οι Αρχές επεξεργάζονται για πρώτη φορά σχέδιο περιορισμών.

Προβληματισμό προκαλεί και η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Νότια Κορέα, καθώς οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί απότομα, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν, τις τελευταίες δύο ημέρες, τα χίλια.

Η κυβέρνηση της Σεούλ επεξεργάζεται νέα μέτρα για να ανακόψει τη διασπορά κορωνοϊού, την οποία είχε περιορίσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Δεν μπορεί, ακόμη, να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ, με περίπου 2.500 θανάτους την ημέρα και σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.