Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024 11:09
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Καμπανάκι» ειδικών στην κυβέρνηση: Πρόωρα τα μέτρα ελευθερίας, λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία






Διστακτικοί εμφανίζονται οι ειδικοί μετά τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας για επιστροφή στην κανονικότητα για εμβολιασμένους και την άρση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Μπορεί η κίνηση αυτή να δίνει περισσότερη ελευθερία στους εμβολιασμένους, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων, καθώς και οι εμβολιασμένοι μολύνονται.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του διευθυντή στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού, αλλά και του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική για πρόωρο βήμα προς την κανονικότητα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους ήταν επιβεβλημένα, γιατί ενίοτε το μήνυμα που δινόταν με τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους και τα τοπικά lockdown ήταν αντιφατικά.

«Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται – Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία»

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε σήμερα ο Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου συπλήρωσε: «Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού».

«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δεν θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στις συγκοινωνίες»

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ψυχαγωγία είναι σωστή. Καλό θα ήταν να επεκταθεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχουμε παρελάσεις μπροστά μας. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση, πρέπει να γίνει επανεκτίμηση ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει η παρέλαση παρουσία κόσμου, ή η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει όλη η πόλη. Ο συνωστισμός μάς ανησυχεί», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος σχετικά με τις παρελάσεις.

«Ριψοκίνδυνη κίνηση τα μέτρα προς την ελευθερία»

«Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, και αυτοί μεταδίδουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό που γίνεται. Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι όλα έχουν τελειώσει και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας κάνουμε υπομονή», είπε ακόμα. Αναφερόμενος, τέλος, στη 14χρονη από τη Δράμα που νοσηλεύεται με κορωνοϊό, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε ότι «παρόλο που πήγε καθυστερημένα στο νοσοκομείο, είναι στο Ιπποκράτειο, ανταποκρίνεται και πάει καλά. Όταν κινδυνεύει ένα 14χρονο παιδί, μας συγκλονίζει όλους».

Λινού: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να φέρουν έξαρση κρουσμάτων

Τις ενστάσεις της σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τους εμβολιασμένους εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι οι ενστάσεις αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα και αρχικά θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. Υπογράμμισε, δε, με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η κυρία Λινού τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας. Αφού παρατήρησε ότι οι περιορισμοί που αφορούν θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, εξέφρασε τον φόβο της ότι μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί μέσα στις 15 ημέρες που θα επαναξιολογηθούν να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων. «Νομίζω ότι οι 15 ημέρες είναι πολλές και μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης τότε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού και εξήγησε ότι «όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί και σε κλειστό χώρο είναι μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον να υπήρχε μια σύσταση για φυσικό αερισμό».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε και μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στα παιδιά λόγω των σχολείων.

Παυλάκης: Φοβάμαι το αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης

Την ανησυχία του μετά και το καθεστώς ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα και ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης, αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά για την ελευθερία στους εμβολιασμένους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Παυλάκης παράλληλα τόνισε πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φοβερή προστασία»,  ενώ εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

Δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά lockdown: «Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός επισήμανε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά 2-3 χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους, λέγοντας ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δύο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

Η φιλοσοφία των νέων μέτρων

Η φιλοσοφία των νέων μέτρων προσανατολίζεται σε μια ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο, 9 Οκτωβρίου και θα ισχύουν για 15 ημέρες.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr