Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 03:27
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφές… φαρμάκι: Πάνω από 4 ευρώ θα φτάσει η τιμή του φρέντο σε καφετέρια

Αντίστοιχες εκτιμάται ότι θα είναι οι αυξήσεις του καφέ και στα σούπερ μάρκετ





Αυξάνεται η τιμή στον καφέ το επόμενο διάστημα. «Η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών ξεκίνησε από την ξηρασία που πλήττει το Βιετνάμ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε καφέ στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Εκεί καλλιεργείται η ποικιλία ρομπούστα, με την τιμή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να αυξάνεται το προηγούμενο διάστημα έως και 50%, συμπαρασύροντας και την τιμή της ποικιλίας αράμπικα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου.

Η χρηματιστηριακή τιμή της ποικιλίας ρομπούστα από τα 2.700 δολάρια ο τόνος τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε στις 25 Απριλίου για να υποχωρήσει στις 9 Μαΐου στα 3.455 δολάρια. Αντίστοιχα, η ποικιλία αράμπικα από τα 163 σεντς η λίμπρα τον Φεβρουάριο διαπραγματεύεται πλέον τα 200 σεντς, φτάνοντας πριν από έναν μήνα ακόμα και τα 246 σεντς.

Ωστόσο, πέρα από την λειψυδρία στο Βιετνάμ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, επιβαρυντικά στο κόστος εισαγωγής του καφέ έχουν επιδράσει οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων και σε τριπλασιασμό των ναύλων, καθώς τα πλοία είναι υποχρεωμένα να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.




Στο πλαίσιο αυτό, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του καφέ αναμένεται να περάσουν και στη λιανική, καθώς οι εταιρίες επεξεργασίας και εμπορίας δηλώνουν αδυναμία να τις απορροφήσουν. Στα καφεκοπτεία, η τιμή του καφέ είναι αυτή τη στιγμή στα 19-20 ευρώ το κιλό και οι εισαγωγείς εκτιμούν ότι σύντομα θα ανέλθει στα 21-23 ευρώ. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε κι εμείς σε ανατιμήσεις», επισημαίνει ο κ. Γιάγκογλου.

Τι θα φέρουν οι ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη του καφέ

Από την πλευρά τους στελέχη της εστίασης δηλώνουν ότι, εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη, θα αναγκαστούν και οι ίδιοι να μετακυλίσουν τις όποιες αυξήσεις στους καταναλωτές. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα αποφασίσουμε. Αν όντως οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 20%, θα πρέπει να αυξήσουμε κι εμείς τις τιμές από 10% έως 20%», σημειώνει η ίδια πηγή. Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,3-3,6 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,4 ευρώ θα αγγίξει τα 3,7-4 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,5 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 3,9-4,2 ευρώ.

Αντίστοιχες εκτιμάται ότι θα είναι οι αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες (συσκευασία 10 τεμαχίων) από τα 5 ευρώ που πωλείται τώρα ενδέχεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ, με την τιμή του κιλού να εκτινάσσεται ανάλογα από τα 96,15 στα 115,38 ευρώ. Επιπλέον, ο αλεσμένος εσπρέσο (συσκευασία 250 γραμμαρίων) από τα 5,64 ευρώ θα αγγίξει τα 6,76 ευρώ, καθιστώντας τον πρωινό καφέ είδος πολυτελείας.

Στο σπίτι το 70% της κατανάλωσης

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις αυξήσεις, μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η ήδη πιεσμένη κατανάλωση, η οποία σε ποσοστό 70% γίνεται εντός σπιτιού και 30% εκτός. Μάλιστα, θα περιοριστούν και οι όγκοι πωλήσεων καφέ, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η κατανάλωση υποχωρεί κατά 1% κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται κατά 10%.

«Ανάχωμα» στις επικείμενες αυξήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, η κατάργηση ή έστω η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνει την τιμή κατά 50%.