Απειλητικές διαστάσεις έχει λάβει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο ύπαρξης κυκλωμάτων μαστροπείας με θύματα ανήλικα κορίτσια, τα οποία, προτού καλά-καλά περάσουν το κατώφλι της εφηβείας μπλέκονται στα δίχτυα αδίστακτων «θηρευτών» του εύκολου χρήματος και εξωθούνται στην πορνεία.
Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο το Τμήμα Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαρθρώσει δύο τέτοιες οργανώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της 25χρονης «Μαρίας», η οποία, μαζί με ακόμη πέντε άτομα, φέρεται να εκμεταλλευόταν επτά ανήλικες κανονίζοντάς τους ερωτικά ραντεβού.
Αυτό ωστόσο που προβληματίζει τους ερευνητές που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις δεν είναι μόνο η συχνότητα με την οποία ξεφυτρώνουν τέτοια κυκλώματα, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές, οι δυνατότητες που δίνει πλέον η τεχνολογία σε κάποιον χρήστη του Διαδικτύου καθιστούν πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση σε έναν ανήλικο και την προσέγγισή του από έναν εν δυνάμει κακοποιό. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν πια τα social media από αρκετά μικρή ηλικία, ένας επιτήδειος είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσει με ένα από αυτά και, υπό τον μανδύα της ανωνυμίας ή της πλαστής ταυτότητας, να το παρασύρει και να το εκμεταλλευτεί.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωσαν άτομα με γνώση τέτοιων υποθέσεων, και το ίδιο το ψηφιακό περιεχόμενο που συχνά αναπαράγεται από εφήβους και γίνεται viral προάγει ως κανονικό έναν τρόπο ζωής πολυτελή και παράνομο, δημιουργώντας σε κάποια από τα παιδιά, συνήθως προβληματικών οικογενειών, την πεποίθηση ότι αξίζει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να ζήσουν το όνειρο του πλούτου και της αφθονίας.
Οπως εξήγησαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές: «Πλέον ο τρόπος που προσεγγίζουν τα θύματα τα μέλη τέτοιων κυκλωμάτων έχει αλλάξει. Δεν είναι επιθετικός, αλλά φιλικός.
Σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίζουν τα κορίτσια στα κοινωνικά δίκτυα, τα προσεγγίζουν και τους υπόσχονται πολλά χρήματα και άνετη ζωή. Τα κορίτσια παρασύρονται και μπλέκονται στα δίχτυα τους. Προσπαθούν να τα κάνουν να νιώσουν ασφαλή και να τους εμφυσήσουν την ιδέα ότι αυτό που κάνουν δεν είναι κάτι παράνομο ή κακό, ότι είναι απλώς ένας τρόπος να βγάλουν περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά ρούχα, παπούτσια, κινητά κ.ά. Κάποια μάλιστα και από τα ίδια τα θύματα έχουν υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου που έχουν απαξιώσει την πορνεία. Δεν αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των πράξεών τους θεωρώντας πως αυτό που γίνεται δεν είναι δα και τόσο σοβαρό. Συνήθως πρόκειται για παιδιά που είναι παραμελημένα και προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
Ενδεικτική του «φιλικού» τρόπου με τον οποίο προσεγγίζονται τα ανήλικα θύματα είναι και η συνομιλία που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ της φερόμενης ως αρχηγού του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και κάποιων εκ των εμπλεκόμενων κοριτσιών.
Σε αυτήν η «Μαρία» συζητά με ένα από τα ανήλικα κορίτσια και της ζητά 100 ευρώ, με το κορίτσι να της απαντά πως αυτό είναι άδικο.
Η συνομιλία συνεχίζεται με την 25χρονη να κάνει επίκληση στο συναίσθημα λέγοντας ότι παλεύει να επιβιώσει καθώς δεν έχει ούτε χρήματα, ούτε γονείς για να τη βοηθήσουν.
Αυτό που επιχειρούν πλέον οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι μέσω της έρευνας να προβούν στον εντοπισμό και την αποδόμηση κι άλλων κυκλωμάτων μαστροπείας που λειτουργούν και ίσως συνδέονται με αυτά της «Μαρίας» και της «Λορέλας», με δεδομένο το γεγονός ότι οι δύο οργανώσεις παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.
Αρχικά δύο από τις κοπέλες που είχαν μπλέξει στα δίχτυα του κυκλώματος της «Μαρίας» ήταν θύματα και της οργάνωσης της «Λορέλας» που εξαρθρώθηκε στις αρχές του έτους. Επιπλέον, δύο εκ των κατηγορουμένων φέρονται να μετείχαν και στα δύο κυκλώματα, με τον έναν από αυτούς να είναι tattoo artist.
Και στις δύο περιπτώσεις οι φερόμενες ως εγκέφαλοι δρούσαν σχεδόν με παρόμοιο τρόπο: προσέγγιζαν φιλικά τις ανήλικες, ανέπτυσσαν μαζί τους σταθερές σχέσεις και στη συνέχεια τις διευκόλυναν στο κλείσιμο ερωτικών ραντεβού λαμβάνοντας χρηματικά ανταλλάγματα.
Αυτό που ερευνούν τώρα οι Αρχές είναι αφενός αν μέσα από τους συλληφθέντες μπορούν να οδηγηθούν και σε άλλες τέτοιες οργανώσεις και αφετέρου αν υπάρχουν κοινοί ή άλλοι «πελάτες» που επεδίωκαν συνεύρεση με ανήλικες. Δηλαδή αναζητούν άτομα που γνώριζαν ότι πρόκειται να συναντήσουν ανήλικες κοπέλες και συνειδητά επέλεγαν να συνευρεθούν μαζί τους.
Ο διάλογος-σοκ
Αποκαλυπτικός και ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος μεταξύ μιας ανήλικης με έναν εκ των «πελατών» του κυκλώματος, ο οποίος, παρόλο που γνωρίζει ότι πρόκειται να συναντηθεί με ανήλικη, επιλέγει συνειδητά να το πράξει.
Ανήλικη: Ρε, άκουσέ με, σου είπα, είμαι 17. Δεν έχω κλείσει τα 18 ακόμη.
Ανδρας: Καλά και 16 να ήσουν, πάλι θέμα δεν θα είχα.
Ανήλικη: Λες μ……..
Ανδρας: Τελικά πίνεις τίποτα, κοπέλα μου; Να φέρω τίποτα;
Ανήλικη: Οχι, δεν πίνω.
Ανδρας: Εγώ μόνο μαύρο και έχω και κοκαΐνη για τις γκόμενες που μου ζητάνε.
Σε άλλο μήνυμα η 17χρονη συνομιλεί με τον ίδιο άνδρα για να κλείσουν ερωτικό ραντεβού σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
Ανήλικη: Πού να έρθουμε; Αλλά δεν έχω χρήματα για ταξί.
Ανδρας: Πού είστε τώρα;
Ανήλικη: Γκάζι. ΟΚ, σκάω και πάμε εκεί (ξενοδοχείο) να αράξουμε.
Ανδρας: Να ξεκινήσω;
Ανήλικη: Ωραία, θα έχεις και δύο κατοστάρικα μαζί σου.
Πηγή: protothema.gr