Τώρα πια και επίσημα η ιστορική ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ μπορεί να κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όχι, το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Ενίοτε, χάνουν κιόλας!
Ο θρυλικός Άγγλος στράικερ πήγε να βγει αληθινός όταν στο 89ο λεπτό ο Φλόριαν Βιρτς «ξέρανε» τους Ισπανούς και έστειλε τον προημιτελικό στην παράταση. Εκεί, όμως οι Ισπανοί βρήκαν το ψυχικό σθένος να αντιδράσουν. Εκεί που περίμεναν όλοι πέναλτι, ο Μίκελ Μερίνο τρύπωσε στην αντίπαλη άμυνα, έπιασε στον ύπνο τους πάντες και με ένα ιστορικό γκολ έστειλε την Ισπανία στα προημιτελικά (2-1), όπου θα παίξει είτε με την Γαλλία είτε την Πορτογαλία.
Αίμα και… άμμος!
Το πρώτο και μεγάλο ερώτημα του προημιτελικού ήταν το ποιος θα πάρει την ενέργεια του ματς. Ποιος θα επιβάλλει τον ρυθμό του, τις εντάσεις, ποιος θα… πάρει τον τσαμπουκά.
Από το πρώτο δευτερόλεπτο, οι Γερμανοί έδειξαν ότι θα το πάνε στην δύναμη. Τον τόνο τον έδωσε ο Τόνι Κρόος, όταν με ένα σκληρό τάκλιν μόλις μετά από 210 δευτερόλεπτα σήκωσε στον αέρα τον Πέδρι, ο οποίος έγινε αναγκαστική αλλαγή. Ο Κρόος δεν πήρε ούτε κάρτα.
Πήραν όμως μέχρι το μισάωρο ο Ρούντιγκερ και ο Ράουμ και αυτό δείχνει τον τρόπο που οι παίκτες του Νάγκελσμαν πήγαιναν πάνω στις φάσεις: με χίλια. Ενίοτε, με σκληρό και αντιαθλητικό τρόπο.
Οι Γερμανοί έκαναν ένα πολύ πειθαρχημένο τακτικά πρώτο μέρος. Με ασφυκτικό πρέσινγκ στους Ισπανούς χαφ, έκοψαν την τροφοδοσία του Μοράτα και των εξτρέμ τους, υποχρεώνοντας την φούρια ρόχα να απειλεί μόνο εκτός περιοχής.
Το έξυπνο συρτό φάουλ του Γιαμάλ (15’) πέρασε ελάχιστα έξω, ενώ ο Νόιερ είχε απάντησε στο πρώτο καλό σουτ του Ρουίθ εκτός περιοχής (17’).
Το γερμανικό επιθετικό πλάνο ήταν το γρήγορο τρανζίσιον, με τελικό εκφραστή τον Κάι Χάβερτς. Ο Γερμανός επιθετικός είχε μία καλή κεφαλιά (21’) μετά από σέντρα του Κίμιχ που μπλόκαρε ο Ουνάι Σιμόν, ενώ λίγο αργότερα είχε την κορυφαία στιγμή του πρώτου μέρους.
Με μπαλιά 30 μέτρων ο Ρούντιγκερ τον βρήκε σε κατάσταση ένας εναντίον ενός, ο Χάβερτς κατέβασε υπέροχα και απέφυγε τον Λε Νορμάν, όμως το συρτό σουτ (35’) μπλόκαρε ο Ισπανός τερματοφύλακας.
Σε ένα ημίχρονο με πάρα πολλά φάουλ (15’) και λίγες φάσεις, η αυλαία έπεσε με μία απόκρουση του Νόιερ σε νέο μακρινό σουτ του Ντάνι Όλμο (40’), με τους Ισπανούς να αποτυγχάνουν να πατήσουν περιοχή και να πάνε στο συνηθισμένο παιχνίδι τους.
Γι’ αυτό την λένε… φούρια ρόχα!
Στο πρώτο μέρος έπαιζε ληθαργικά, χάθηκε στο τέμπο που επέβαλλαν οι Γερμανοί. Η ανάπαυλα λειτούργησε αφυπνιστικά για την φούρια ρόχα, που βγήκε με… φούρια.
Ότι δεν έκανε σε ένα ολόκληρο ημίχρονο, το έκανε στην πρώτη φάση στην επανάληψη. Ο Γιαμάλ με υπέροχη συρτή πάσα, βρήκε τον Μοράτα με πλάτη στην εστία, εκείνος γύρισε με κίνηση πίβοτ όμως κατάφερε να στείλει την μπάλα ψηλά από το ύψος της μικρής περιοχής (47’).
Ήταν φανερό όμως ότι το έργο είχε αλλάξει. Ο Γιαμάλ απομόνωσε ξανά τον Ράουμ (52’), περίμενε το ανέβασμα του Ντάνι Όλμο, του έκανε την συρτή μπαλιά την κατάλληλη στιγμή και ο μεσοεπιθετικός της Λειψίας με υπέροχο διαγώνιο σουτ έκανε το 1-0, με την τρίτη ασίστ του 16χρονου παιδιού-θαύματος στο Euro 2024.
Ο Νάγκελσμαν δεν χρειάστηκε να περιμένει λεπτό. Έριξε μέσα ότι πιο επιθετικό είχε, γέμισε την γραμμή κρούσης με ένα βαρύ φορ και άρχισε να πολιορκεί όπως μπορεί.
Ο Νάτσο πρόλαβε σωτήρια την φαρμακερή σέντρα του Ράουμ (53’), ενώ ο Ουνάι Σιμόν έδειξε και πάλι εξαιρετικά αντανακλαστικά στην βολίδα του Άντριχ, έπειτα από στρώσιμο του Φίλκρουγκ.
Η απόφαση του Ντε Λα Φουέντε να αποσύρει τον Γιαμάλ έκανε την Ισπανία να χάσει μέτρα στο γήπεδο, χρειάστηκε ένα ακόμα σωτήριο τάκλιν του Καρβαχάλ για να πάρει την μπουκιά από το στόμα του Χάβερτς (71’).
Όλες οι αλλαγές των Ισπανών «φώναζαν» πως ο Ντε Λα Φουέντε παρακαλούσε να περάσει ο χρόνος. Ωστόσο, έδωσαν την ευκαιρία στους Γερμανούς να φτιάχνουν συνεχώς φάσεις.
Από σέντρα του Βιρτς, ο Φίλκρουγκ αν και πεσμένος κατάφερε να πλασάρει, με την μπάλα να βρίσκει την ρίζα της δοκού (76’), ενώ λίγο αργότερα η μπάλα έπαιξε ένα ακόμα σαδιστικό παιχνίδι στους διοργανωτές.
Από κακό βολέ του Ουνάι Σιμόν, ο Χάβερτς έφυγε μόνος του, όμως προτίμησε να πλασάρει με σκαφτό αριστερό λίγο έξω από την περιοχή, με την μπάλα να φεύγει ελάχιστα έξω (82’).
Όσο κι αν η άμμος στην κλεψύδρα τελείωνε, το γκολ «φώναζε» ότι έρχεται, ειδικά όταν αυτοί που το κυνηγάνε είναι Γερμανοί. Από σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο Κίμιχ έσπασε με κεφαλιά και ο Βιρτς με σκαστό σουτ δοκάρι και μέσα έκανε το 1-1 (89’)!
Μάλιστα ο προημιτελικός μπορεί να μην έφτανε καν στην παράταση, απέναντι σε μία σοκαρισμένη Ισπανία, ο Τόμας Μίλερ είχε μία προβολή που πέρασε ελάχιστα άουτ (94’).
Με τον πιο γερμανικό τρόπο!
Όσοι περίμεναν ότι ο ρυθμός θα πέσει, τότε μάλλον δεν ξέρουν καλά τις δύο ομάδες. Η ταχύτητα παρέμεινε στα 100 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί οι κλασικές ευκαιρίες να ήταν λιγότερες, όμως ο ρυθμός παρέμεινε συναρπαστικός.
Το φαλτσαριστό σουτ του Ογιαρθάμπαλ πέρασε ελάχιστα έξω (104’), ενώ στην επόμενη φάση ο Φλόριαν Βιρτς με διαγώνιο συρτό εκτός περιοχής, ξύρισε το δοκάρι του Ουνάι Σιμόν!
Οι Γερμανοί φωνάζουν για πέναλτι για χέρι του Κουκουρέγα σε βολίδα του Μουσιάλα, το οποίο ο Τέιλορ έκρινε πως είναι σε φυσική θέση και άγγιξαν την μεγάλη πρόκριση, όμως ο Σιμόν έκανε τεράστια απόκρουση σε φαλτσαριστή του Φίλκρουγκ (117’).
Κι εκεί που όλοι περίμεναν τα πέναλτι ήρθε ο ήρωας από το πουθενά. Ο Ντάνι Όλμο σέντραρε στην καρδιά της περιοχής, ο ξεχασμένος Μίκελ Μερίνο έκανε την κεφαλιά και οι Ισπανοί έκαναν το τεράστιο κόλπο στο 119ο λεπτό.
Στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Φίλκρουγκ πήγε να δώσει νέο φιλί της ζωής, όμως δεν ήταν η μέρα του. Ήταν η μέρα της Ισπανίας…
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (46’ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Πέδρι (8’ Ντάνι Όλμο), Φαμπιάν Ρουίθ (102’ Χοσέλου), Νίκο Γουίλιαμς (79’ Μίκελ Μερίνο), Γιαμάλ (63’ Φεράν Τόρες), Μοράτα (79’ Ογιαρθάμπαλ).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα (80’ Τόμας Μίλερ), Ράουμ (57’ Μίτελσταντ), Εμρέ Τσαν (46’ Βιρτς), Κρόος, Γκιντογάν (57’ Φίλκρουγκ), Μουσιάλα, Σανέ (46’ Άντριχ), Χάβερτς (91’ Άντον)