Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024 01:57
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καιγόμουν από τις λαμαρίνες, θέλαμε να σώσουμε ψυχές» – Η κατάθεση 22χρονου επιζώντα στην Εξεταστική για τα Τέμπη






Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του Ανδρέα Αλικανιώτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο 22χρονος επέζησε της σύγκρουσης και μάλιστα βοήθησε συνεπιβάτες του να βγουν από τα μοιραία βαγόνια. Όπως εξήγησε στη μαρτυρία του, λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αν δεν είχε επιστρέψει στη θέση του, θα ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος. Ο ίδιος, όπως δήλωσε, ακόμη και σήμερα παλεύει με τις μνήμες και τη σκέψη της σύγκρουσης. «Είναι σαν να ζω ένα όνειρο κακό», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι έχει ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια, όπως και πολλοί άλλοι παθόντες, καθώς η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική.

Ο κ. Αλικιανιώτης περιέγραψε την σύγκρουση λέγοντας ότι ξαφνικά έκλεισαν τα φώτα και ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί. «Ήθελα να δω αν είμαι αρτιμελής, είχα τις αισθήσεις μου. Μετά έκανα δράσεις ώστε να επιβιώσω και να βοηθήσω κι άλλα άτομα… Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες» είπε καθηλώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, εξήγησε ότι όταν το βαγόνι ανετράπη, ουσιαστικά είχε κλίση, έσπασε το τζάμι μαζί με έναν άλλον νεαρό ώστε να βοηθήσουν κι άλλους πηδώντας από ύψος τεσσάρων μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν μεν να τραυματιστούν, όμως επιβίωσαν.

«Πόσους βοηθήσατε;» ρώτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος με τον μάρτυρα να εξηγεί ότι δεν θυμάται και υπολογίζει ότι πρόκειται για 10 συνανθρώπους του, «θέλαμε να σώσουμε ψυχές», είπε χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας το σκηνικό, εξήγησε ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ η φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση, την περιέγραψε ως μια αίσθηση που έκαιγε τη μύτη.

Οι τόνοι ανέβηκαν στην Επιτροπή, όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης ρώτησε τον μάρτυρα για μια φωτογραφία που εμφανίζει μια τούρτα που του έφτιαξε η μητέρα του με ένα τρένο, καθώς όπως είπε, συμβόλιζε ότι ξαναγεννήθηκε μετά από αυτή τη σύγκρουση, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

Σύμφωνα με κύκλους της πλειοψηφίας, ήταν μια αδιανόητη επίθεση κατά του επιζήσαντα – ήρωα μάρτυρα που βοήθησε στον απεγκλωβισμό άλλων συνεπιβατών του Ανδρέα Αλικανιώτη. Με τη μορφή δήθεν ερώτησης, όπως λένε, εγκάλεσε τον νεαρό για την τούρτα γενεθλίων που του αγόρασε η μητέρα του επειδή αυτή είχε ένα τρένο και την επισήμανση πως ξαναγεννήθηκε την ημέρα του δυστυχήματος. «Έναν άνθρωπο που επί δύο μήνες δέχθηκε υποστήριξη για το στρες που υπέστη και που βοήθησε συνανθρώπους του, ο κύριος Κόκκαλης από την αρχή τον ειρωνεύτηκε λέγοντας πως «βοήθεια είναι ακόμα και να δώσεις ένα σακάκι στον διπλανό σου». Ο νεαρός έδειξε αιφνιδιασμένος, ενώ από το προεδρείο και βουλευτές της ΝΔ έγινε σαφές πως η ερώτηση αυτή «δεν έπρεπε να γίνει». Ο κ. Κόκκαλης εμφανώς αμήχανος εγκατέλειψε την αίθουσα, ενώ πρόταση υπήρξε περί διαγραφής από τα πρακτικά αυτής της ευθείας προσβολής, η οποία ωστόσο αποσύρθηκε μετά και παρέμεινε η ερώτηση αυτή στα πρακτικά.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Πάνας, τον ρώτησε για την έκρηξη. Όπως είπε ο μάρτυρας, ο ίδιος δεν την κατάλαβε. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, θέλησε να ευχαριστήσει τον νεαρό άντρα για την παρουσία του αλλά κυρίως για τη στάση του τη μοιραία βραδιά. Η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά, ρώτησε αν έχουν λάβει αποζημίωση από την Hellenic Train με τον μάρτυρα να εξηγεί ότι έλαβε μια προκαταβολή, ενώ δικαιούται περίπου 5 χιλιάδες ευρώ. Η κ. Πέρκα ρώτησε αν παρακολουθεί την εξεταστική με τον ίδιο να παραδέχεται ότι δεν το κάνει τακτικά, καθώς η συζήτηση αυτή του επαναφέρει στη μνήμη το τραγικό συμβάν με αποτέλεσμα να το βιώνει ξανά και ξανά.

Ειδική αναφορά στο ήθος του μάρτυρα έκαναν κατά τις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος Δημήτρης Μαρκόπουλος, καθώς και η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα. Η κ. Παπακώστα – Παλιούρα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τον μάρτυρα, λέγοντας ότι πρέπει να συγχαρεί τους γονείς του για τον τρόπο που τον μεγάλωσαν. «Υποκλίνομαι στο ήθος σας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν ήρωα που βοήθησε συνανθρώπους του». Στο τέλος της διαδικασίας τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τονίζοντας ότι μπροστά του η Επιτροπή σκύβει από σεβασμό το κεφάλι της.