«Καίνε» τα απόρρητα έγγραφα από τις ΗΠΑ – Τα όπλα στη Wagner από την Τουρκία και η παρακολούθηση συμμάχων
Έγγραφα αποκαλύπτουν πως η CIA στρατολογεί κατασκόπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις ηγετών από όλο τον κόσμο, τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά και πώς οι ΗΠΑ παρακολουθούν συμμάχους και αντιπάλους.
Στη διαρροή δεκάδων απόρρητων εγγράφων στο διαδίκτυο τα οποία περιέχουν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.
Στο άρθρο με τίτλο «Η διαρροή απόρρητων εγγράφων εκθέτει τις ΗΠΑ ότι κατασκοπεύουν εχθρούς και συμμάχους», αναφέρεται ο ύποπτος και «βρώμικος» ρόλος της Τουρκίας στην πιθανή πώληση όπλων στη παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, αλλά και το πώς έγιναν οι παρακολουθήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ακόμα και συμμάχους.
«Από το Σάββατο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι ξένοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να καταλάβουν πως δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες κατέληξαν στο διαδίκτυο, μένοντας άναυδοι -και ορισμένες φορές εξοργισμένοι- με τις εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες που παρείχαν τα έγγραφα για το πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν φίλους και εχθρούς», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Ορισμένα από τα έγγραφα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα διαβαθμισμένα
Τα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων φαίνεται να προέρχονται από το Πεντάγωνο και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα διαβαθμισμένα, παρέχουν τακτικές πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της μαχητικής ικανότητας της χώρας.
Σύμφωνα με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο, αρκετά από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν ως αποδέκτη ενημέρωσης τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό, Μαρκ Μίλεϊ, και άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά ήταν διαθέσιμα και σε άλλο προσωπικό των ΗΠΑ και συμβασιούχους υπαλλήλους με διαβάθμιση διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Άλλα έγγραφα περιλαμβάνουν αναλύσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Ρωσία και αρκετές άλλες χώρες, όλες βασισμένες σε πληροφορίες προερχόμενες από διαβαθμισμένες πηγές.
Έγγραφα αποκαλύπτουν πως η CIA στρατολογεί κατασκόπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις ηγετών από όλο τον κόσμο
Μία σειρά από λεπτομερείς ενημερώσεις και περιλήψεις προσφέρουν μία σπάνια ματιά στα ενδότερα της δουλειάς της αμερικανικής κατασκοπίας. Μεταξύ άλλων μυστικών, φαίνεται να αποκαλύπτουν από πού η CIA έχει στρατολογήσει κατασκόπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ηγετών από όλο τον κόσμο, ωτακουστών που αποκαλύπτουν ότι ένας Ρώσος μισθοφόρος προσπάθησε να αποκτήσει όπλα από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, και να μάθει τι είδους δορυφορικό οπτικό υλικό χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και μίας προηγμένης τεχνολογίας η οποία, σπάνια, ενδεχομένως ποτέ στο παρελθόν, να έχει δημοσιοποιηθεί.
Αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τη ζημιά από τις αποκαλύψεις, και αρκετοί αναρωτιούνταν πως έγιναν αυτές οι αποκαλύψεις χωρίς να γίνουν γνωστές για πολύ καιρό. Φωτογραφίες αρκετών δεκάδων σελίδων απόρρητων εγγράφων, οι οποίες φαίνεται να έχουν τυπωθεί και μετά να έχουν τοποθετεί σε ένα αρχείο, δημοσιοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου, σε μία δημοφιλή πλατφόρμα chat με παιχνίδια. Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν από έναν χρήστη σε έναν διακομιστή με το όνομα «Wow Mao».
Ορισμένα από τα έγγραφα φαίνεται να περιλαμβάνουν λεπτομερείς εκτιμήσεις για το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, και προετοιμάσθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα για υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου. Αλλά οι αξιωματούχοι έλαβαν γνώση ότι τα έγγραφα είχαν δημοσιοποιηθεί περίπου όταν οι New York Times, για πρώτη φορά, ανέφεραν τη διαρροή, την Πέμπτη, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, τα οποία μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν μία υπό εξέλιξη διερεύνηση.
Πανικός στην ηγεσία του Πενταγώνου
Όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι σε συνέχεια των αποκαλύψεων η ηγεσία του Πενταγώνου απαγόρευσε τη ροή πληροφοριών την Παρασκευή. Ο ένας παρουσίασε αυτή την απαγόρευση ως ασυνήθιστα αυστηρή και δήλωσε ότι δείχνει ένα υψηλό επίπεδο πανικού μεταξύ της ηγεσίας του Πενταγώνου.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ανησυχεί ότι εάν η Ουάσιγκτον απαγορεύσει την πρόσβαση των συμμάχων σε μελλοντικές εκθέσεις πληροφοριών, αυτό θα τους άφηνε στο σκοτάδι. Πολλά από τα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν την διαβάθμιση «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένα κράτη.
Ωστόσο άλλα, είναι σαφές ότι έχουν δοθεί σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της συμμαχίας των πέντε (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Ορισμένα έγγραφα περιλαμβάνουν πληροφορίες των ΗΠΑ για τη δράση της Βρετανίας και του Καναδά, κάτι που σημαίνει ότι οι αρνητικές συνέπειες της διαρροής δεν θα περιορισθούν μόνο στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να το διαχειριστούμε καλά, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Υπάρχουν πολλοί φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται», δήλωσε ένας δεύτερος στρατιωτικός αξιωματούχος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή. Η υπεύθυνη για το θέμα, εκπρόσωπος Τύπου, αρνήθηκε να σχολιάσει, πού δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα γνωστά αντίτυπα των φωτογραφιών.
Η πλήρης έκταση της διαρροής είναι ακόμα ασαφής. Ο δεύτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ό,τι έχει εμφανισθεί στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μίας διαρροής από μία σειρά εγγράφων, αλλά οι αξιωματούχοι δεν ήταν ακόμη βέβαιοι γι’ αυτό.
Τι περιλαμβάνουν τα έγγραφα που είδε η Washington Post
Οι 50 σελίδες που είδε η Washington Post περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε πλευρά του δικτύου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα περιγράφουν δραστηριότητες κατασκοπίας του National Security Agency, της CIA, του Defense Intelligence Agency, υπηρεσιών επιβολής του Νόμου και του National Reconnaissance Office (NRO), της θεωρούμενης πιο κρυφής υπηρεσίας πληροφοριών της κυβέρνησης, η οποία είναι υπεύθυνη για μία σειρά κατασκοπευτικών δορυφόρων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα έγγραφα κυρίως αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και δείχνουν, το πώς οι ΗΠΑ αξιολογούν την κατάσταση της σύρραξης και το πού αυτή οδεύει. Αυτές οι αναλύσεις πληροφορούν τους κύριους λήπτες αποφάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου για τι όπλα πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία και για το πως πρέπει να απαντηθεί η στρατηγική της Ρωσίας στο πεδίο των μαχών.
Για παράδειγμα, στις 23 Φεβρουαρίου, σε μία γενική σύνοψη της μάχης στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία, προβλέπεται μία «ατελείωτη μάχη φθοράς» από την Ρωσία η οποία «φαίνεται να οδεύει σε ένα αδιέξοδο, ματαιώνοντας το στόχο της Μόσχας να καταλάβει πλήρως την περιοχή το 2023».
Η εμπιστευτική δήλωση, η οποία γράφεται σε έντονο ύφος, υποστηρίζεται από πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από τον «NRO και από εμπορικές απεικονίσεις», μία νέα γενιά υπέρυθρων δορυφόρων, ηλεκτρονικές εκπομπές και «πληροφορίες από συνεργαζόμενους φορείς», μία αναφορά για πληροφορίες από φίλιες κυβερνήσεις, σχετικά με την κλίμακα των πυρών του ρωσικού πυροβολικού, τις απώλειες στρατευμάτων και τη στρατιωτική αδυναμία για ουσιαστικά εδαφικά κέρδη των Ρώσων, κατά τους περασμένους επτά μήνες.
Το προηγμένο δορυφορικό σύστημα το οποίο επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση των αντικειμένων στο έδαφος
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε πολλές πηγές δεν είναι κρυφό. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτές οι λεπτομερείς αποκαλύψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να ματαιώσει ορισμένες οδούς συλλογής πληροφοριών. Για παράδειγμα, το έγγραφο της 23ης Φεβρουαρίου σχετικά με το πεδίο μαχών κατονομάζει μία από τις πηγές του ως «LAPIS time-series video». Αξιωματούχοι, γνώστες της τεχνολογίας, την περιγράφουν ως ένα προηγμένο δορυφορικό σύστημα το οποίο επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση των αντικειμένων στο έδαφος και ότι αυτή η πηγή, τώρα, θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτη σε ρωσικές παρεμβολές ή παρεμβάσεις.
Επίσης αναφέρουν ότι το LAPIS ήταν μεταξύ των πιο προστατευμένων εργαλείων του οπλοστασίου συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα, καταδεικνύουν επίσης, αυτό που εδώ και καιρό έχει γίνει κατανοητό, αλλά ποτέ δεν έχει αναφερθεί δημοσίως ξεκάθαρα: ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο στρατό της Ρωσίας και τους διοικητές του, τόσο βαθιά, που μπορούν να προειδοποιούν την Ουκρανία εκ των προτέρων για επιθέσεις και να εκτιμούν με αξιοπιστία την ισχύ και την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων.
Μία σελίδα από αυτές που διέρρευσαν, αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε στείλει σχέδια για να χτυπηθούν οι θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων σε δύο τοποθεσίες σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία του Φεβρουαρίου και ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί σχεδίαζαν επιθέσεις σε μία σειρά ενεργειακών εγκαταστάσεων και γεφυρών της Ουκρανίας.
Πληροφορίες για τον σχεδιασμό της GRU
Τα έγγραφα, αποκαλύπτουν επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν γνώση για τον εσωτερικό σχεδιασμό της GRU, της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. Ένα έγγραφο περιγράφει το σχέδιο της GRU για μία εκστρατείας προπαγάνδας σε αφρικανικές χώρες με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη κατά ηγετών που υποστηρίζουν τη βοήθεια στην Ουκρανία και να δυσφημίσουν, συγκεκριμένα, τις ΗΠΑ και την Γαλλία.
Η ρωσική εκστρατεία, αναφέρει η έκθεση, θα προσπαθούσε να δημιουργήσει ειδήσεις στα αφρικανικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προσπαθούν να δυσφημίσουν την Ουκρανία και τον πρόεδρο της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τα έγγραφα αναφέρονται σε πολυάριθμες επιτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αλλά δείχνουν, επίσης, πόσο έχουν μειωθεί οι ουκρανικές δυνάμεις, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σε πόλεμο.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι οι διαρροές έχουν θυμώσει τον στρατό του Κιέβου και την πολιτική ηγεσία, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να κρύψουν από το Κρεμλίνο αδυναμίες που έχουν σχέση με ελλείψεις πολεμοφοδίων και άλλα δεδομένα του πεδίου των μαχών. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν ανήσυχος ότι επίκεινται περισσότερες αποκαλύψεις διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών.
Η Wagner προσπάθησε να αγοράσει όπλα από την Τουρκία
Στο μεταξύ, ορισμένες από τις δημόσιες πλέον πληροφορίες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διπλωματικές διενέξεις. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στα εσωτερικά σχέδια της γνωστής ρωσικής οργάνωσης Wagner, ενός ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου ο οποίος έχει παράσχει δυνάμεις στη Ρωσίας για τον πόλεμο.
Μάλιστα τα έγγραφα δείχνουν ότι η Wagner έχει επιδιώξει να αγοράσει όπλα από την Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Στις αρχές Φεβρουαρίου, προσωπικό της Wagner «συναντήθηκε με τουρκικές επαφές προκειμένου να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για τη δράση της Vagner στο Μάλι και την Ουκρανία» αναφέρει μία έκθεση, χρησιμοποιώντας διαφορετική ορθογραφία για το όνομα της οργάνωσης. Η έκθεση αναφέρει επιπλέον ότι ο προσωρινός πρόεδρος, Ασιμί Γκοϊτά, «έχει επιβεβαιώσει ότι το Μάλι θα μπορούσε να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό της Vagner».
Είναι ασαφές από την έκθεση, τι ενδεχομένως να γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση για αυτές τις προσπάθειες της Wagner ή αν ήταν επιτυχείς. Αλλά, η αποκάλυψη ότι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να βοηθάει τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία έχει επιδιώξει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Η πρεσβεία του Μάλι στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε ένα αίτημα σχολιασμού.
Δύο άλλες σελίδες από τις πληροφορίες που διέρρευσαν, αναφέρονται στα σχέδια της Wagner να χρησιμοποιήσει Ρώσους κατάδικους προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και σημειώνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι εξαρτώμενος από μισθοφόρους. Όπως και με την έκθεση σχετικά με τις συναντήσεις στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία, αναφέρουν ως πηγές «ηλεκτρονικές εκπομπές», μία αναφορά σε ηλεκτρονικούς ωτακουστές και υποκλοπές συνομιλιών. Οι αξιωματούχοι, γενικά, τις θεωρούν μεταξύ των πιο παραγωγικών μέσων συγκέντρωσης πληροφοριών, αλλά είναι ενδεχομένως ευπαθείς εφόσον αποκαλυφθούν.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
Άλλες εκθέσεις πληροφοριών μεταξύ των αυτών που διέρρευσαν, αφορούν στις γεωπολιτικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Μία περίληψη μίας ανάλυσης του World Intelligence Review της CIA, μίας ημερήσιας έκδοσης για τους υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, αναφέρει ότι το Πεκίνο φαίνεται να θεωρεί τις επιθέσεις των Ουκρανών, βαθιά, εντός του εδάφους της Ρωσίας, ως μία «ευκαιρία να καταδειχθεί το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενος» και ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξή της στη Ρωσία, εάν νιώσει ότι οι επιθέσεις είναι «σημαντικές».
Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με ανησυχία τη συμμαχία μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου. Μέχρι τώρα, αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας για την παραχώρηση θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας. Ωστόσο η έκθεση συμπεραίνει πως μία ουκρανική επίθεση στη Μόσχα, με τη χρήση όπλων που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να έδειχνε στο Πεκίνο ότι «η Ουάσιγκτον είναι ευθέως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της σύρραξης» και να νομιμοποιούσε το Πεκίνο να εξοπλίσει τη Ρωσία.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την προσπάθεια του Ιράν για ένα πυρηνικό όπλο. Ένα ενημερωτικό σημείωμα του Φεβρουαρίου, σημειώνει λακωνικά ότι πρόσφατα η Τεχεράνη έχει διεξάγει δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Ένα άλλο αναφέρεται σε μία πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τις προσπάθειες του Ιράν να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου.
«Σκοτεινή αποτίμηση» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ
Αυτές οι εκθέσεις φαίνεται να είναι εκθέσεις ρουτίνας για τους πολιτικούς. Ωστόσο μία άλλη, η οποία είναι προϊόν ηλεκτρονικών εκπομπών και «διπλωματικών αναφορών», προσφέρει μία «σκοτεινή αποτίμηση» για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σχετικά με την ικανότητα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να φέρει εις πέρας την αποστολή του για την πυρηνική ασφάλεια.
Άλλες εκθέσεις προσφέρουν ενημέρωση για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών δοκιμών, σε μία υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν και τους συμμάχους της. Μία άλλη έκθεση αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, στις αρχές Μαρτίου, καταπιάστηκε με ένα αίτημα των ΗΠΑ να προμηθεύσει πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσει υπερβολικά τη Μόσχα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας πρότεινε να πωληθούν ενδεχομένως τα πυρομαχικά στην Πολωνία, η οποία ελέγχει τις κύριες διόδους παροχής όπλων, καθώς ήταν στόχος των ΗΠΑ να προσφερθεί γρήγορα το υλικό στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ηλεκτρονικές εκπομπές.
Ασαφής η αρχική πηγή της διαρροής
Η αρχική πηγή διαρροής παραμένει ασαφής. Η Washington Post έχει εξακριβώσει την ταυτότητα του χρήστη ο οποίος μοιράσθηκε τις φωτογραφίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που σύμφωνα με έναν έλεγχο προηγούμενων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια.
Ένας λογαριασμός στο Twitter που έχει τον ίδιο χρήστη και την ίδια φωτογραφία με τον λογαριασμό που αποκάλυψε τις πληροφορίες, έγραψε την Παρασκευή ότι «δημοσιοποίησε κάποιες πληροφορίες που είχε βρει σε έναν διακομιστή που τώρα έχει απαγορευθεί». Οι προσπάθειες της εφημερίδας να έρθουν σε επαφή με συγγενείς του προσώπου δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.
Περίπου πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά σε ένα σπίτι της μητέρας του χρήστη, ένα χτύπημα στην πόρτα έμεινε αναπάντητο, ενώ οι γονείς δεν απάντησαν σε τηλέφωνα και μηνύματα.