Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 21:16
ΘεσσαλίαΜαγνησίαΤοπικά

Κακοκαιρία «Daniel»: Τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων – Οι αποζημιώσεις για οικοσκευές και επιχειρήσεις






Περισσότερες από 2.200 οριστικές αιτήσεις και 1920 προσωρινές αιτήσεις στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες έχουν γίνει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr που έχει ανοίξει από χθες για το νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος από αύριο θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και οι νομοί Λάρισας και Φθιώτιδας και μέχρι την Παρασκευή θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν. Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία για τα 45 χωριά που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι δεν απαιτείται από τους δικαιούχους να πάρουν κάποιο έγγραφο από το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί έχει εσωτερικοποιηθεί η σχετική διαδικασία και ότι τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, καθώς και τα στελέχη της ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα τις επόμενες ημέρες με στόχο οι πληγέντες κάτοικοι να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, είπε ο υφυπουργός, συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 4200 αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και σε κτίρια. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των καταγραφών σε επιχειρήσεις από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής. Έχουν γίνει περίπου 2800 αιτήσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ενισχύσεις για την αντιμετώπιση πρώτων αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το ύψος της ενίσχυσης για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής κυμαίνεται από 2.000 ευρώ ως 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ, ενώ για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία. Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται από 2.600 ευρώ ως 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.

Το ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε

-6.600 ευρώ αθροιστικά, όταν το ακίνητο (i) έχει ελεγχθεί από τη ΓΔΑΕΦΚ και έχει κριθεί επικίνδυνο για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») ή (ii) έχει ελεγχθεί από τη ΓΔΑΕΦΚ και έχει κριθεί προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ»), ή (iii) έχει υποστεί ελαφρές βλάβες αλλά η οικοσκευή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές,

-4.600 ευρώ αθροιστικά, όταν το ακίνητο έχει ελαφρές ζημιές και η οικοσκευή έχει υποστεί μεσαίες ζημιές,

-2.600 ευρώ αθροιστικά, όταν το ακίνητο έχει ελαφρές ζημιές και η οικοσκευή έχει υποστεί μικρές ζημιές.

Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ενισχύσεις ανέρχονται σε 6.600 ευρώ αθροιστικά, χωρίς να απαιτείται καταγραφή από τη ΓΔΑΕΦΚ.

Οι εν λόγω ενισχύσεις ισχύουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά πρόσωπα – νοικοκυριά που έχει πληγεί η κατοικία τους, είτε έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία είτε είναι μισθωτές (με εξαίρεση τους μισθωτές των βραχυχρόνιων μισθώσεων) είτε η κατοικία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν (εφόσον υπάρχει δήλωση μίσθωσης).

Η αίτηση αποτελεί μέρος της συνολικής αίτησης που υποβάλλεται ταυτόχρονα και για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Ειδικά για μακροχρόνια μισθωμένα ακίνητα ή ακίνητα υπό δωρεάν παραχώρηση, η χορήγηση των ενισχύσεων γίνεται με βάση την αίτηση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής για το ακίνητο, ως δικαιούχος της στεγαστικής συνδρομής. Στη συνέχεια, ο μισθωτής ή παραχωρησιούχος, ως δικαιούχος της αποζημίωσης για την οικοσκευή, ενημερώνεται αυτοματοποιημένα προκειμένου να αποδεχθεί τη σχετική αίτηση και να συναινέσει στην επεξεργασία και διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων ώστε στη συνέχεια να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο.

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία της ΓΔΑΕΦΚ.

Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες («ΚΟΚΚΙΝΟ»), ή σε 5.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ»).

Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις ως άνω περιοχές, για τα ακίνητα για τα οποία πρόκειται να υποβάλουν και αιτήσεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Το ακίνητο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Κατά την αίτηση προσυμπληρώνονται τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις ως άνω περιοχές, από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην ΚΥΑ. Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία των δελτίων επανελέγχου και τις εκθέσεις αυτοψίας της ΓΔΑΕΦΚ για το χαρακτηρισμό των κτηρίων.
Το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, η οποία θα αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό από την πρώτη στιγμή έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι, τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση υποβάλει ψευδή δήλωση ή δεν υποβάλει σχετικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες ή δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές σε στοιχεία του ενεργητικού.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς -με την εξαίρεση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- αλλά συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που έχουν πληγεί και βρίσκονται στις ως άνω περιοχές.

Για τη χορήγηση της ενίσχυσης, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία που υποβάλλονται στην οικεία περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.

Θα ακολουθήσει το τελικό ποσό της επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των ζημιών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τις επιτροπές κρατικής αρωγής των Περιφερειών, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτών, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες με υψηλές ταχύτητες.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ στη διαδικτυακή πύλη «arogi. gov.gr», η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση, ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός ιδιοκτητών με πλήρη κυριότητα ή περισσότερων του ενός επικαρπωτών, η αίτηση υποβάλλεται από καθένα.

Ειδικά για τις οικοσκευές μακροχρόνια μισθωμένων ακινήτων ή ακινήτων υπό δωρεάν παραχώρηση, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Μίσθωσης, η χορήγηση γίνεται με βάση την αίτηση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής για το ακίνητο αυτό, υπέχοντας σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός μισθωτών ή παραχωρησιούχων, η αίτηση υποβάλλεται από τον εκμισθωτή για το μισθωτή ή παραχωρησιούχο που αναφέρεται πρώτος στη Δήλωση Μίσθωσης που έχει υποβληθεί για τη σχετική μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση. Ο μισθωτής ή παραχωρησιούχος ενημερώνεται αυτοματοποιημένα προκειμένου να αποδεχθεί τη σχετική αίτηση και να συναινέσει στην επεξεργασία και διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 9η Οκτωβρίου 2023.

Τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Υπεγράφη σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2023, υπουργική απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, που περιλαμβάνει νέα στοχευμένα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

H υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα:

– στον Δήμο Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Νοτίου Πηλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Αλοννήσου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στον Δήμο Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων, Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στις Δημοτικές Ενότητες Πλατυκάμπου, Νίκαιας και Κράννωνα του Δήμου Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

– στις Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στη Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Στυλίδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στη Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

– στον Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

– στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

– στον Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

– στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής,

– στον Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπονται τα εξής:

– Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

– Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

– Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ειδικά, για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις άνω περιοχές, που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η αναστολή έχει διάρκεια έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω περιοχές, η προστασία επεκτείνεται στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και ισχύουν επιπλέον οι κάτωθι ρυθμίσεις:

– Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.

– Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή.

– Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

ΔΥΠΑ: Παρατείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Daniel»

Στο μεταξύ, παρατείνονται οι προθεσμίες του προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, της Μαγνησίας, της Λάρισας και των Τρικάλων, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel».

Συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία για την έναρξη των τμημάτων κατάρτισης από τις 11 Σεπτεμβρίου στις 9 Οκτωβρίου 2023, ενώ η προθεσμία λήξης φυσικού αντικειμένου παρατείνεται από τις 14 Οκτωβρίου στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, η δράση δίνει τη δυνατότητα σε 150.000 μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU, ύψους 155 εκατ. ευρώ.