Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 15:00
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι νοικοκυράς για συγκράτηση τιμών: Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει, πού θα αναρτάται






Με ένα νέο εργαλείο το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά μετά τη συμφωνία που υπήρξε την Τετάρτη (5/10) ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης θα ορίσει τις 50 κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το καλάθι «όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλες χώρες για στατιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης θα δοθεί η οδηγία για τις 50 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες γάλα, τυρί, κρέας απορρυπαντικά κ.ο.κ. «και μετά κάθε αλυσίδα σούπεα μάρκετ θα μπορεί να βάλει τα προϊόντα που θα διαλέγει και στις τιμές που θα θέλει».

Η λίστα με το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης «θα ανεβαίνει στον e-katanalotis» με τον υπουργό Ανάπτυξης να προσθέτει ότι «θα δοθεί μάχη μέσω αυτής της λίστας να μην ανεβαίνουν, να ανεβαίνουν κατ’ ελάχιστον οι τιμές».

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μόνο το τελευταίο 6μηνο μετρήσαμε τους ελέγχους που εκανε η ΔΙΜΕΑ είναι 3.283, και έχουν επιβληθεί 280 πρόστιμα και πάνω από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα που όλα έχουν εισπραχθεί, ένα ποσοστό 6% στην παραβατικότητα».

Η προσπάθεια να μην υπάρξουν αυξήσεις ή αν υπάρξουν να είναι οι ελάχιστες δυνατές θα επιτευχθεί, όπως έγραψε το protothema.gr, κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε «προσωρινό πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας ώστε να δεσμευτούν απ’ την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.