Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 22:25
ΒόλοςΤοπικά

Καλωσόρισμα της Ανοιξης 2024 με καλλιτεχνικές προτάσεις από τον Δήμο Βόλου

Οι καλλιτεχνικές δράσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για την Άνοιξη του 2024, αφορούν στις παρακάτω παραστάσεις, συναυλίες και προβολές:

ΘΕΑΤΡΟ

4 Μαρτίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ του Νηλ Σάιμον

βασισμένο στα διηγήματα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ

 

Διασκευή: Ελένη Ράντου

 

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Στον ρόλο του Τσέχωφ, ο Τάσος Χαλκιάς

 

Πρωταγωνιστούν: (Αλφαβητικά)

Ιωάννης Απέργης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Κατερίνα Γερονικολού,

Λυδία Σγουράκη, Πάνος Σταθακόπουλος,

Δήμητρα Στογιάννη, Χάρης Χιώτης

 

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, μετά την τεράστια επιτυχία του καλοκαιριού και τα συνεχή sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται σε χειμερινή περιοδεία. Πρόκειται για μία ακόμα εντυπωσιακή παραγωγή από την εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του: από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο».

31 Μαρτίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

«Η Τουρκομερίτισσα»

(βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου)

σε κείμενο – σκηνοθεσία

Δημήτρη Καρατζιά

με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο

Η sold out παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 21.00

Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς:

Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.

Λίγα Λόγια για το έργο

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές.

Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο VAULT και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

  • Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμια: Κική Μαυρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Τrailer παράστασης: ORKI Productions

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Αιγόκερως

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά

Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης / Oργάνωση περιοδείας : Νταίζη Λεμπέση / Email [email protected] / τηλέφωνο 6908502631

Παραγωγή: VAULT Theatre Plus

ΔIANOMH

Στο ρόλο της Μαρίκας Νίνου η Ελένη Ουζουνίδου

και στο ρόλο του Τζίμη Μάρκου ο Δημήτρης Καρατζιάς

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75‘ (χωρίς διάλειμμα)

6 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

 

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ

του Ίνγκµαρ Μπέργκµαν

Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου

Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη

Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη

με τους Νίκο Ψαρρά και Μαρίνα Ασλάνογλου, μετά την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο και μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πρόκειται να παρουσιαστεί σε επιλεγμένα Φεστιβάλ και πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» γράφηκαν ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειράκαι έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν.

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια μιας συζυγικής σχέσης.

Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Μουσική σύνθεση-Video:VioletLouise
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου
Φωτογραφίες promoΣπύρος Περδίου

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Χατζηνικολάου
Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης
Οπτική ταυτότητα παράστασης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
SocialMedia: Δανάη Γκουτκίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Οργάνωση παραγωγής: Μάρα Κονάκα

Παραγωγή: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ– ΟΜΑΔΑ ΝΑΜΑ

21 Απριλίου 2024, «Αχίλλειον».

ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ της Δήμητρας Μήττα

σε σκηνοθεσίαΑντώνη Καραγιάννη

Φαίδρα:Ηρώ Μουκίου

Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύραεπί σκηνής:Νίκος Ξανθούλης

Το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, με την Ηρώ Μουκίου,μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας και στην Αθήνα με την σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη με μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, ξεκινάει την περιοδεία του σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έρχεται στον Βόλο στο «Αχίλλειον» στις 21/4/2024, και ώρα 20:30για μία παράσταση.

Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές!

Ο συγκλονιστικός μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους – τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα ίσως και το μετά.

Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό.

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος , ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτρια .Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η σαρωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό, υπό τους ήχους αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής.

Ταυτότητα παράστασης

ΦΑΙΔΡΑΣ ΑΤΟΠΟΣ

Κείμενο: Δήμητρα Μήττα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης

Φαίδρα: Ηρώ Μουκίου

Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύρα και εκτέλεση επί σκηνής: Νίκος Ξανθούλης

Σκηνικά: ORI M

Κοστούμια: ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ

Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων / VIDEO TRAILER: Αντώνης Καραγιάννης

Επικοινωνία:Νταίζη Λεμπέση email [email protected]

Γραφιστικά: Αντρέας Βούλγαρης για την CreatADV

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης , Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Διάρκεια παράστασης 60΄

Παραγωγή: texnispoliteia.gr

12 Μαϊου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣτου Μηνά Βιντιάδη

σε Σκηνοθεσία: Βάνας Πεφάνη

με την Πέμη Ζούνη

Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ από τον Μηνά Βιντιάδη. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά.Αφορμή η Νάνερλ Μότσαρτ. Μια γυναίκα του 18ου αιώνα , και οι δύο σύγχρονες γυναίκες και καλλιτέχνιδες, δημιουργούν, σχεδιάζουν και συνομιλούν με το τότε και το σήμερα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, εξερευνούν τρόπους αφήγησης και επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές για τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο.

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Έχει αποδειχτεί ότι πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μια από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νάρνελ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο…

Τα παιδικά χρόνια του Αμαντέους και της Νάνερλ, η ανέλιξη τους, η σχέση με τον πατέρα τους, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής με τις μελωδίες του Μότσαρτ στο πιάνο από τον Διονύση Μαλλούχο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ,ΕΛΙΟ-ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΕΙΚΟ

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ: ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: ΝΤΕΠΥ ΠΑΓΚΑ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΗΧΟΙ: ORESTIS

VIDEOART/ TRAILER: ΝΙΚΟΣΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣΚΟΣΜΙΔΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΤΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ

HAIRDESIGN: ΚΩΝ/ΝΟΣΣΑΒΒΑΚΗΣ

Με Θέατρο, Μουσική και Κινηματογραφικές Προβολές η Άνοιξη του 2024 στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας, το «Αχίλλειον» και την Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου

Με καλλιτεχνικές προτάσεις που αφορούν στο χώρο των παραστατικών τεχνών και των κινηματογραφικών προβολών, υποδέχεται την Άνοιξη του 2024 ο Δήμος Βόλου. Στους χώρους των πλήρως λειτουργικών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες χώρων του Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας, του «Αχίλλειον» και της υπέροχης αίθουσας συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, θα πραγματοποιηθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και κινηματογραφικές προβολές για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι χώροι φιλοξενούν καθημερινά τις πολιτιστικές δραστηριότητες τοπικών Συλλόγων, φορέων και καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και παρουσιάζουν στο κοινό τη δουλειά τους.

 

Οι καλλιτεχνικές δράσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για την Άνοιξη του 2024, αφορούν στις παρακάτω παραστάσεις, συναυλίες και προβολές:

ΘΕΑΤΡΟ

4 Μαρτίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ του Νηλ Σάιμον

βασισμένο στα διηγήματα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ

 

Διασκευή: Ελένη Ράντου

 

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Στον ρόλο του Τσέχωφ, ο Τάσος Χαλκιάς

 

Πρωταγωνιστούν: (Αλφαβητικά)

Ιωάννης Απέργης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Κατερίνα Γερονικολού,

Λυδία Σγουράκη, Πάνος Σταθακόπουλος,

Δήμητρα Στογιάννη, Χάρης Χιώτης

 

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, μετά την τεράστια επιτυχία του καλοκαιριού και τα συνεχή sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται σε χειμερινή περιοδεία. Πρόκειται για μία ακόμα εντυπωσιακή παραγωγή από την εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του: από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο».

31 Μαρτίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

«Η Τουρκομερίτισσα»

(βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου)

σε κείμενο – σκηνοθεσία

Δημήτρη Καρατζιά

με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο

Η sold out παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 21.00

Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς:

Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.

Λίγα Λόγια για το έργο

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές.

Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο VAULT και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

  • Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμια: Κική Μαυρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Τrailer παράστασης: ORKI Productions

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Αιγόκερως

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά

Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης / Oργάνωση περιοδείας : Νταίζη Λεμπέση / Email [email protected] / τηλέφωνο 6908502631

Παραγωγή: VAULT Theatre Plus

ΔIANOMH

Στο ρόλο της Μαρίκας Νίνου η Ελένη Ουζουνίδου

και στο ρόλο του Τζίμη Μάρκου ο Δημήτρης Καρατζιάς

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75‘ (χωρίς διάλειμμα)

6 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

 

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ

του Ίνγκµαρ Μπέργκµαν

Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου

Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη

Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη

12 Μαϊου 2024, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣτου Μηνά Βιντιάδη

σε Σκηνοθεσία: Βάνας Πεφάνη

με την Πέμη Ζούνη

Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ από τον Μηνά Βιντιάδη. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά.Αφορμή η Νάνερλ Μότσαρτ. Μια γυναίκα του 18ου αιώνα , και οι δύο σύγχρονες γυναίκες και καλλιτέχνιδες, δημιουργούν, σχεδιάζουν και συνομιλούν με το τότε και το σήμερα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, εξερευνούν τρόπους αφήγησης και επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές για τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο.

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Έχει αποδειχτεί ότι πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μια από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νάρνελ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο…

Τα παιδικά χρόνια του Αμαντέους και της Νάνερλ, η ανέλιξη τους, η σχέση με τον πατέρα τους, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής με τις μελωδίες του Μότσαρτ στο πιάνο από τον Διονύση Μαλλούχο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ,ΕΛΙΟ-ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΕΙΚΟ

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ: ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: ΝΤΕΠΥ ΠΑΓΚΑ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΗΧΟΙ: ORESTIS

VIDEOART/ TRAILER: ΝΙΚΟΣΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣΚΟΣΜΙΔΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΤΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ

HAIRDESIGN: ΚΩΝ/ΝΟΣΣΑΒΒΑΚΗΣ

Η παράσταση Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

5,6,7 και 27,28,29 Μαρτίου 2024, «Αχίλλειον»

Θα πραγματοποιηθούν προβολές των κινηματογραφικών ταινιών «ΦΟΝΙΣΣΑ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και «Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις» για σχολεία της πόλης (η ταινία επιλέγεται από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων). Έχουν επιλεγεί προς προβολή οι παρακάτω ταινίες:

ΦΟΝΙΣΣΑ τουΑ. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα.

Ηθοποιοί: Όλγα Δαμάνη, Στάθης Σταμουλακάτος, ΚαρυοφυλλιάΚαραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Διάρκεια: 97 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023
Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματα του ξεσπάσματός της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ, ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ; (Παιδική γαλλική ταινία μεταγλωτισμένη)

Το γέλιο είναι πηγή ζωής για μικρούς και μεγάλους

Διάρκεια: 84 λεπτά

Μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινάει!!!!

Ο πιο αξιαγάπητος …….άτακτος ,για πρώτη φορά ολοζώντανος στην μεγάλη οθόνη, όπου θα γελάσουν τα παιδιά κάθε ηλικίας, με γκάφες όπως είναι οι θεαματικές τούμπες και οι ζαβολιές.

Το ατίθασο πιτσιρίκι, ο Τοτό(ς), είναι η εγγύηση της διασκέδασης για τους συμμαθητές του, της απόγνωσης για τη δασκάλα του και τους γονείς του: είναι το αγοράκι που θα κρύψει τα παπούτσια του μπαμπά του όταν εκείνος πρέπει να πάει στο γραφείο, θα τραβήξει ένα φρούτο από το καφάσι, προκαλώντας μαζική πτώση, των φρούτων και του μανάβη, θα τρελάνει τη δασκάλα του επαναλαμβάνοντας τις φράσεις της. Αλλά ο Τοτός δεν φταίει για όλα. Οταν σε μια παρουσίαση της δουλειάς του πατέρα του προκληθεί μια επική καταστροφή κι όλοι στρέψουν το βλέμμα σ’ εκείνον, ο Τοτός, ξέροντας ότι για μια φορά δεν φέρει την ευθύνη, θ’ αναλάβει, παρέα με τους συμμαθητές του, ν’ ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Ο πρωταγωνιστής, ΓκαβρίλΝταρτεβέλ, ενσαρκώνει άξια το τρομερό αγοράκι.

Στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών του CINE DOC, πραγματοποιήθηκαν ήδη προβολές των «Το Τέλειο Γεύμα» του Αλέξανδρου Μερκούρη – Κινηματοθέατρο – Αχίλλειον, «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» της Βάλερυ Κοντάκου- Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, «Who Iam Not» της Tünde Skovrán και στις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας “Το Γελαστό Παιδί” (The Laughing Boy), του Alan Gilsenan (91′ – 2022 – Ιρλανδία) για το κοινό & 29/2 και 5/3 για τα σχολεία.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στην αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στις 27 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιηθεί Συναυλία – Αφιέρωμα στην «Ημέρα Θεάτρου» με τις Σύλβια Τσιμπανάκου και Αννίτα Λεφάκη.

Κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών, από το Τμήμα Μουσικής θα πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Ωδείου «Μουσικές Κυριακές», ημέρες ανοιχτών εργαστηρίων μουσικής (open courses) με αντικείμενα όπως ο κινηματογράφος, η κλασική κιθάρα, το λυρικό τραγούδι, η μουσική δωματίου κ.α.

Κατά τη διάρκεια των open courses οι συναυλίες και λοιπές δράσεις, θα πραγματοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα για να γεμίσει μελωδίες ο πεζόδρομος της οδού Μεταμορφώσεως και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μίας μουσικής ανοιξιάτικης γιορτής.

Εντός του Απριλίου του 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου, θα ξεκινήσει κύκλος μουσικών δράσεων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με επισκέψεις της σε Σχολεία της πόλης στο πλαίσιο μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και συναυλίες επετειακές για τα 100 χρόνια της Ορχήστρας, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο εξωτερικός χώρος των εγκαταστάσεων της Φιλαρμονικής στην περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου για τη διεξαγωγή μουσικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Αποκριά 2024

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της Αποκριάς 2024, την Κυριακή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στους πεζόδρομους Ερμού και Κουμουνδούρου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, ενώ την Καθαρή Δευτέρα (18 Μαρτίου 2024), στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου – παραλία, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι με μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.