Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 00:59
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κανονικά προχωρά ο εμβολιασμός με AstraZeneca, τι ισχύει με β’ δόση και παρενέργειες






Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά στη χώρα, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από το Σάββατο ξεκινάει η χορήγηση όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30-34.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca ανακοινώθηκε χθες από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά. Η κ. Θεοδωρίδου ωστόσο χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Νωρίτερα στην τοποθέτηση της είχε αναφέρει πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε το όλο ζήτημα, ενώ έβαλε στο τραπέζι και τα στοιχεία του ΕΟΦ. Από την άλλη έλαβε υπόψιν της και τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα που και έτσι κατέληξε στη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

H Επιτροπή εκτίμησε επίσης ότι:

  • Είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS
  • Συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Στην Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων
  • Ο υπολογιζόμενος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης TTS μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών

Τι είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας, είπε κατά την ενημέρωση πως «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε, όπως είπε.

Η ίδια είπε πως και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους. Επίσης, τόνισε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται.

Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το AstraZeneca

Ο ΕΟΦ έκανε αναφορά χθες με ανακοίνωσή του για το θέμα και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)», ανέφερε ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του.

«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000). Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού υμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων», κατέληξε o ΕΟΦ.

Δίνουν… ραντεβού το Σάββατο με όλα τα εμβόλια οι ηλικίες 30-34

To Σάββατο οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson). Υπενθυμίζεται ότι από χθες μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ελεύθερη επιλογή εμβολίου και τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών, ενώ ενώ εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr