Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 08:58
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταδικάζει σε οικονομική ασφυξία τους επαγγελματίες το κράτος – “Βροχή” τα αιτήματα διεύρυνσης των 12 δόσεων για χρέη στα Ταμεία






Να θέλεις να εξοφλήσεις τα χρέη σου στο Δημόσιο και το ίδιο το κράτος να… σου βάζει εμπόδια. Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι… ελληνικό. Με μια «σφιχτή» και  ανελαστική ρύθμιση σε μόλις 12 δόσεις ο e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δείχνουν να έχουν σηκώσει «απαγορευτικό» σε χιλιάδες επαγγελματίες  -από εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ έως και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- που θέλουν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους, αλλά πρακτικά αδυνατούν να το κάνουν μέσα σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο.

 

Έτσι, πιθανόν να εξηγείται και η εκρηκτική αύξηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ξεπεράσει πια τα 41 δισ. ευρώ! Τα χρέη λοιπόν επιχειρήσεων και επαγγελματιών συσσωρεύονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρατικά ταμεία «διψούν» για «ζεστό χρήμα» και αναζητούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, όπως είναι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ή των καυσίμων.

Ποια «εμπόδια» βάζουν στους επαγγελματίες

Παρόλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του e-ΕΦΚΑ, αν και οι συνθήκες για επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και οι ανάγκες για το κράτος «διογκώνονται»,  επί της ουσίας βάζει «τρικλοποδιές» σε όσους θέλουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, προσφέροντας ως μοναδική επιλογή μια «παρωχημένη» ρύθμιση μόλις 12 δόσεων.

Είναι ενδεικτικό πως για ένα σχετικά μικρό χρέος π.χ. 9.000 ευρώ εφόσον αυτό ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση που ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα 788 ευρώ (συνυπολογιζόμενου του επιτοκίου), ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους επαγγελματίες σε μια περίοδο που τα ενεργειακά κόστη, αλλά και εκείνα των πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί.

εξόφληση χρεών

Αντίθετα, η αντίστοιχη πάγια ρύθμιση για χρέη στην Εφορία ανεβαίνει στις 24 έως 48 δόσεις, κάτι που «λύνει τα χέρια» σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές και τη διάθεση να τις διευθετήσουν, καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός δόσεων οπωσδήποτε είναι διαχειρίσιμος.

Και εδώ βεβαίως προκύπτει και ακόμη ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κράτος δεν τηρεί μια ενιαία στάση απέναντι στον πολίτη του. Με άλλα λόγια, έχουμε μία ακόμη περίπτωση που χαρακτηρίζεται από την λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Καμπανάκι» από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μόλις πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη χτυπώντας «καμπανάκι» για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα. Και φυσικά δεν ζητούν να τους «σβηστούν» τα χρέη, αλλά να τους διευκολύνει το κράτος να τις αποπληρώσουν με «ανθρώπινους» όρους.

Είναι ενδεικτικό πως ο Εμπορικός Σύλλογος με αυτή την επιστολή ζητά γενναία «επαναρύθμιση» των οφειλών προς τα Ταμεία σε 120 δόσεις, αλλά και ευθυγράμμιση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το καθεστώς που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί επιτακτικά λύση, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΑ, όπου και αποφασίσθηκε η παρέμβαση του θεσμικού οργάνου των εμπόρων.

Είναι αυταπόδεικτο, τονίζεται στην επιστολή, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών αφορά παλαιότερα χρέη που προέρχονται από την εποχή των μνημονίων.

Σε οικονομική ασφυξία ωθούνται οι επαγγελματίες

Η ρύθμιση των 36-72 δόσεων –συνεχίζει η επιστολή- αναφέρεται αποκλειστικά στα κορονοχρέη, που λόγω των αποτελεσματικών μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες μνημονιακές οφειλές.

Έτσι, ο ΕΣΑ ζητάει από τον Κωστή Χατζηδάκη να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, για να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αφορά το σύνολο των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε αυτά δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κορονοχρέη

Επίσης κρίνεται απαραίτητο –όπως τονίζει η επιστολή- να εναρμονιστεί το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με αυτό που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή τη χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται, οι προτάσεις του ΕΣΑ στοχεύουν στο να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου.

Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο, γιατί πολλές επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες μηνιαίες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.

Το γεγονός πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το συγκεκριμένο ζήτημα, δείχνει πως δεν έχει αντιληφθεί τα σημεία των καιρών και την ταχύτητα των αλλαγών.

Έτσι, επί της ουσίας, καταδικάζει σε οικονομική ασφυξία επιχειρήσεις και επαγγελματίες  που εφόσον τους δινόταν η ευκαιρία να αποπληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τις υποχρεώσεις τους θα το έκαναν.

Αντίθετα, τις αφήνει στην τύχη τους σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία να φλερτάρουν με το «λουκέτο» αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις συσσωρευμένες τους υποχρεώσεις σε .. μόλις 12 δόσεις.

Πηγή: enikonomia.gr/Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης