Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 10:57
ΒόλοςΤοπικά

Καταδίκη για τον θάνατο εργάτη στις Σταγιάτες






Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ζευγάρι Βολιωτών ιδιοκτητών επιχείρησης χωματουργιών εργασιών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η υπόθεση αφορούσε σε δυστύχημα που σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018 στον Προφήτη Ηλία Σταγιατών. Θύμα του δυστυχήματος ήταν ο Βολιώτης εργάτης Γιώργος Μπέλλος, πατέρας ενός παιδιού.

Στις 19 Οκτωβρίου ο Γιώργος Μπέλλος τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από ύψος σε πλατύσκαλο δημοτικής σκάλας. Ο άτυχος άνδρας υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υπέκυψε στα τραύματά του στις 25 Οκτωβρίου ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Την ώρα του δυστυχήματος ο 57χρονος εργαζόταν σε χωματουργικές εργασίες σε προαύλιο οικίας ως εργάτης της επιχείρησης του ζευγαριού, που δικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αθώους για παραβίαση άρθρου της εργατικής νομοθεσίας για μη χορήγηση κράνους που με τον νέο Ποινικό Κώδικα μετατράπηκε σε πταίσμα και έπαυσε. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα έδρας για ενοχή των κατηγορούμενων παρά την άρνηση κάθε ευθύνης από πλευράς τους.

Ο άντρας ηλικίας 50 ετών, διαχειριστής και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν εργοδότης του θύματος, αλλά ότι εκείνος τον είχε συστήσει στον μηχανικό του έργου. Υποστήριξε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε ώρα διαλείμματος από τις εργασίες, ενώ ο 57χρονος κατέβαινε τις σκάλες για να πάρει καφέ και μετροταινίες. Ισχυρίστηκε ότι στον τόπο των εργασιών δεν υπήρχε λάστιχο για να σημειωθεί κάποιο ατύχημα παρά μόνο ένα κομπρεσέρ το οποίο ήταν φορητό και ηλεκτροκίνητο.

«Ο εργάτης έπεσε στις σκάλες με τα χέρια ανοιχτά χωρίς να προλάβει να προστατέψει τον εαυτό του», επισήμανε μεταξύ άλλων. Δεν είχε ωστόσο τι να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου γιατί καθυστέρησε μισή ώρα να καλέσει το ΕΚΑΒ για βοήθεια και γιατί αργότερα δήλωνε ότι δεν ξέρει ποιο είναι το θύμα. Η σύζυγός του, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, επέμεινε κι εκείνη ότι με το θύμα ήταν φίλοι λέγοντας ότι «εμείς είχαμε το κομμάτι των χωματουργικών εργασιών, ενώ εκείνος θα τοποθετούσε τις πλάκες». Ακόμη, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο εργάτης δεν φορούσε κράνος γιατί βρισκόταν μακριά από τον τόπο του εργοταξίου.

Κάνοντας πρόταση η εισαγγελέας έδρας είπε ότι από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι ο 57χρονος ήταν εργάτης της επιχείρησης χωματουργικών εργασιών. Επικαλέστηκε τη δήλωση του μηχανικού στο δικαστήριο που είπε ότι τον εργάτη τον έφερε στις εργασίες ο εργολάβος, που ενδεχομένως θέλει να αποφύγει ευθύνες. Ακόμη, η εισαγγελέας έδρας επικαλέστηκε τις καταθέσεις των συγγενών του θύματος που είπαν ότι μετά το δυστύχημα οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν στοιχεία για την ασφάλιση του θύματος ασχέτως αν ελλείψει σύμβασης η ιδιοκτήτρια της οικοδομής προχώρησε στην ασφάλιση.

Για τα κράνη προστασίας που βρέθηκαν στον τόπο των εργασιών είπε ότι αυτά φαινόταν ότι είναι αχρησιμοποίητα επειδή ήταν κατάλευκα και ότι κάποιος τα μετέφερε εκεί μεταγενέστερα του δυστυχήματος. Προς επίρρωση επικαλέστηκε και καταθέσεις μαρτύρων που είπαν ότι δεν είδαν κράνη πουθενά.

Για τον ακριβή τόπο του δυστυχήματος, τέλος, είπε ότι το εν λόγω σημείο ουδόλως συνάδει με τα συντριπτικά κατάγματα κεφαλής που έφερε το θύμα. «Είναι αναπόδεικτο ότι ο εργάτης έπεσε από ύψος επειδή γλίστρησε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε την ιατροδικαστική εξέταση και τα ιατρικά έγγραφα κι επισήμανε ότι ο 57χρονος έφερε πολύ σοβαρά τραύματα, υπέστη σύνθλιψη κρανίου. «Η πτώση έγινε από σημείο εντός του εργοταξίου ασχέτως αν υπήρξε κομπρεσέρ ή λάστιχο. Ο εργοδότης έπρεπε να υποχρεώσει τον 57χρονο να φορά κράνος», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.