Στο μικροσκόπιο έχει μπει το τελευταίο διάστημα το «περιβάλλον» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο
Σε εγρήγορση παραμένουν οι «ειδικές» υπηρεσίες σε Ρόδο και Καστελόριζο, με φόντο την αποκάλυψη ότι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι κατηγορούνται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας με «έδρα» τα δύο ελληνικά νησιά.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει το εύρος της κατασκοπευτικής δράσης των δύο κατηγορουμένων.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει το τελευταίο διάστημα το «περιβάλλον» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος φέρεται να λάμβανε πληροφορίες για στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας από μάγειρα που εργαζόταν σε πλοίο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές είναι εάν υπήρχαν και άλλα άτομα που μπορεί να είχαν στρατολογηθεί από τον γραμματέα του προξενείου ή άλλα πρόσωπα «τουρκικής επιρροής» αλλά και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος τους την περίοδο του καλοκαιριού, όταν η ένταση γύρω από το Καστελόριζο είχε κορυφωθεί.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορίες ότι ο γραμματέας του προξενείου είχε προσεγγίσει τον 56χρονο μάγειρα τον Αύγουστο, γνωρίζοντας ότι λόγω της δουλειά του έχει «θέαση» σε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος περιγράφεται ως ένα άτομο έξυπνο και με πειθώ.
Εάν ισχύει μάλιστα η κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ ο μάγειρας, τότε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου κατάφερε να κάνει κατάσκοπο ένα άτομο, χωρίς καν να τίθεται ως δέλεαρ το χρήμα. Ο μάγειρας κατέθεσε ότι πείστηκε να συνεργαστεί… υπέρ πατρίδος (εννοώντας φυσικά την Τουρκία).
Ο μάγειρας και ο γραμματέας του προξενείου χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές με κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες τους, ενώ ανά αραιά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν διά ζώσης σε διάφορα σημεία της Ρόδου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο 56χρονος εργάζεται στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσέγγισή του από τον γραμματέα του προξενείου έγινε τον Αύγουστο.
Ο μάγειρας υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο τον έπεισε να του στέλνει φωτογραφίες από πολεμικά πλοία και πληροφορίες για τις βάρδιες των Ελλήνων στρατιωτικών στο Καστελόριζο. Και οι δύο μεγάλωσαν στη Ροδόπη, ενώ και οι δύο είναι μουσουλμάνοι.
Ο υπάλληλος του προξενείου αφέθηκε ελεύθερος. Το ίδιο και ο μάγειρας. Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.
Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.