Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 11:09
ΜαγνησίαΤοπικά

Κατέθεσαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου επαγγελματίες εστίασης και ξενοδόχοι – Τι αναφέρουν αναλυτικά






Τους υπαίτιους της επαγγελματικής και οικονομικής καταστροφής τους αναζητούν επαγγελματίες της εστίασης και ξενοδόχοι, οι οποίοι προχώρησαν από κοινού χθες στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, τόσο για την απώλεια της τουριστικής σεζόν εξαιτίας της διγλωσσίας που επικράτησε με την ποιότητα των νερών του Παγασητικού όσο και, κυρίως, για την «ταφόπλακα» που μπήκε με τα εκατομμύρια των νεκρών ψαριών που κατέκλυσαν τον Παγασητικό.

Σήμερα, μολονότι τα νεκρά ψάρια απομακρύνθηκαν από θάλασσα και ακτές και ο Ξηριάς καθαρίστηκε και από τις τελευταίες μικρές εστίες, επισκέπτες ή τουρίστες δεν υπάρχουν στην περιοχή. Καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία που μέσα στον Σεπτέμβριο περίμεναν να δουλέψουν, είδαν κίνηση και τζίρους να μηδενίζονται και δεν έλειψαν περιπτώσεις επαγγελματιών, ακόμη και μέσα στον Βόλο, που αποφάσισαν να κλείσουν νωρίτερα για χειμώνα, από την στιγμή που δεν πατούσε πόδι ούτε ένας πελάτης.

«Υποτίθεται ότι είμαστε σε τουριστική περίοδο αλλά επισκέπτες δεν υπάρχουν στον Βόλο», σημείωσε έξω από τα δικαστήρια ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε και για μέτρα που ήρθε προχθές να ανακοινώσει το κυβερνητικό κλιμάκιο για τη στήριξη των επαγγελματιών. «Καταθέσαμε λίστα με 14 αιτήματα για να μπορέσουμε ως κλάδος να ορθοποδήσουμε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο», σημείωσε ο κ. Στεφάνου για τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ που έλαβαν εκ νέου επαγγελματίες.

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν από κοινού ο Σύλλογος Εστίασης Μαγνησίας με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου και την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και είναι μόνο το πρώτο βήμα. «Η καταστροφή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Ζητούμε να βρεθούν οι υπαίτιοι και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε αγωγές», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Βόλου από τον δικηγόρο, Χρήστο Γούσιο. Όπως εξήγησε ο κ. Γούσιος το αίτημα προς την Εισαγγελία είναι να βρεθούν οι υπαίτιοι της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, ωστόσο, ζητούν ο φάκελος να ανοίξει έως και έναν χρόνο πριν. Από το χρονικό σημείο των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις διπλές πλημμύρες, μέχρι και την έναρξη της τουριστικής σεζόν που χαρακτηρίστηκε από μειωμένη κίνηση εξαιτίας της «παραφιλολογίας που επικράτησε με την καταλληλότητα των νερών του Παγασητικού».

«Εδώ και έναν χρόνο οι επαγγελματίες του τουρισμού παλεύουν με νύχια και με δόντια να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η μείωση των τζίρων είναι πάνω από 80%. Οι επαγγελματίες ζητούν να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές αρχές. Όμως θα πρέπει Κυβέρνηση και τοπικοί φορείς να σταθούν στο πλευρό επαγγελματιών για να μπορέσουν να επιβιώσουν», σημείωσε ο κ. Γούσιος.

Τι αναφέρει αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά των επαγγελματιών του Βόλου

Τις τελευταίες ημέρες ο Παγασητικός Κόλπος και αρκετές ακτές της ακτογραμμής του, όπως δυστυχώς έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της διάδοσης των σχετικών φωτογραφιών, βίντεο και εικόνων μέσω του διαδικτύου και των παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ (CNN, Guardian, Reuters), έχουν κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια, με αποτέλεσμα την ευρεία ρύπανση του Παγασητικού και της ευρύτερης περιοχής. Τούτο έχει ως δυσμενείς και αναπόφευκτες συνέπειες την ιδιαιτέρως σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των υδάτων του Παγασητικού, τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και την τεράστια δυσφήμηση της περιοχής μας. Άμεσο αποτέλεσμα δε τούτων είναι η κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας (άνω του 80% μέσα σε λίγες μέρες) και κατ’ επέκταση η ανεπανόρθωτη ζημία στις επιχειρήσεις μας (Ξενοδοχεία, Καταστήματα Εστίασης κ.α.) και οι επακόλουθες συνέπειες στην τοπική οικονομία, καθώς και οι επακόλουθες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία ευρύτερα, με τη δεδομένη διατάραξη της ψυχικής υγείας των πολιτών (ανησυχία για τη δημόσια υγεία, έντονη δυσοσμία, απαγόρευση θαλάσσιων μπάνιων, αγωνία για την «επόμενη μέρα» του θαλάσσιου συστήματος Παγασητικού Κόλπου και του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής μας κα.)
Είναι δεδομένο ότι τα αναρίθμητα νεκρά ψάρια (και πιθανώς και άλλα φερτά υλικά) που έχουν «πλημμυρίσει» τον Παγασητικό Κόλπο και τις ακτές του, προέρχονται από την υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα και κυρίως από τις πλημμυρισμένες Παρακάρλιες περιοχές.
Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές – φονικές θεομηνίες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου (Daniel και Elias), οι οποίες μεταξύ πολλών άλλων, είχαν ως συνέπεια να πλημμυρίσουν τόσο η λίμνη Κάρλα, όσο και οι γύρω από τη λίμνη (παρακάρλιες) περιοχές, επιλέχθηκε η εκκένωση των εν λόγω υδάτων στον Παγασητικό Κόλπο. Ως εκ τούτου το περιβόητο πλέον θυρόφραγμα της λίμνης παρέμεινε (υπήρχε άραγε σχετική μελέτη και σχετική απόφαση κάποιου ΔΣ;) ανοιχτό αδιάλειπτα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα μολυσμένα (από φυτοφάρμακα, νεκρά ζώα, οχήματα κτλ) νερά των παρακάρλιων περιοχών να διαχέονται για πολλούς μήνες, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στον Παγασητικό Κόλπο, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού και πιθανώς μαζί και με άλλα «φερτά υλικά», καθώς δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ούτε κατά την είσοδο του νερού στη σήραγγα, ούτε κατά την έξοδο του στη θάλασσα.
Και τούτο παρά τις εντόνως εκπεφρασμένες αμφιβολίες και ανησυχίες όλων μας σχετικά με την ορθότητα της εν λόγω επιλογής και την πιθανή επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου και του ευρύτερου οικοσυστήματος, αλλά κυρίως σχετικά με την διαφαινόμενη (που δυστυχώς κατά τα φαινόμενα αποδείχτηκε αληθής) παντελή έλλειψη σχεδιασμού και σχετικής μελέτης, τόσο για την ορθότητα της επιλογής, όσο και κυρίαρχα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης, καθώς επίσης και σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η επιλογή της εκκένωσης των μολυσμένων και θολών υδάτων της Κάρλας και των Παρακάρλιων περιοχών στον Παγασητικό, στην ήδη σφοδρά πληγωμένη, εξαιτίας των πλημμυρών και πυρκαγιών, φήμη της περιοχής μας.
Δυστυχώς οι ανησυχίες και αγωνίες μας επαληθεύτηκαν δραματικά…
Αρχικά να σημειώσουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή αναπτύχθηκε μία έντονη παραφιλολογία σχετικά με την καταλληλότητα ή μη των υδάτων του Παγασητικού Κόλπου, εξαιτίας ακριβώς της διάχυσης εντός αυτού των μολυσμένων και θολών υδάτων της Κάρλας και των Παρακάρλιων περιοχών. Και τούτο όπως είναι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο δημιούργησε μία αυξανόμενη δυσπιστία στον κόσμο, με αποτέλεσμα την πολύ σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης. Ειδικά δε από τη στιγμή που δεν υπήρχε η πρέπουσα και προσήκουσα, συνεχής και αδιάλειπτη, επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα του Παγασητικού και το τί μέλει γενέσθαι με το θυρόφραγμα.
Δεν μείναμε όμως μόνον εκεί… Ήδη από τις αρχές Ιουλίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της εμφάνισης νεκρών ψαριών σε ακτές του Παγασητικού Κόλπου, γεγονός που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ και κυκλοφόρησε ευρέως μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο και χειροτέρεψε την ήδη δραματική κατάσταση του τουρισμού στην περιοχή μας. Μέλη των σωματείων μας, μάλιστα, που εντόπισαν τα νεκρά ψάρια στις παραλίες όπου δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και τα απομάκρυναν με ιδία μέσα, ενημέρωσαν τους αρμόδιους τοπικούς φορείς χωρίς δυστυχώς να υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση – ενέργεια – αντιμετώπιση. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι πρώτος και τέταρτος από εμάς αποστείλαμε σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας στις 20/8/2024 στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και στις 23/8/2024 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Και δυστυχώς η παντελής αδιαφορία και η πολύ βαριά (στα όρια του δόλου) αμέλεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων οδήγησαν στην δραματική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τις τελευταίες 15 τουλάχιστον ημέρες, με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια να βρίσκονται εντός του Παγασητικού Κόλπου και στις ακτές του και τις απεχθείς (πρωτόγνωρες παγκοσμίως) εικόνες που δημιουργούνται, να διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, δυσφημώντας ανεπανόρθωτα την περιοχή μας.
Το φαινόμενο της συγκέντρωσης αναρίθμητων νεκρών ψαριών εντοπίστηκε στις ακτές των Αλυκών, του Αναύρου, της Αγριάς, του Σουτραλί, του Ξενία, στα Πευκακία, στις Πλάκες κ.α. Αποκορύφωμα όμως όλων είναι η κατάσταση που επικρατούσε για μέρες στο λιμάνι και το εν γένει παραλιακό μέτωπο του Βόλου, όπου το θέαμα ήταν ιδιαίτερά αποκρουστικό και «στόλισε» τις ιστοσελίδες των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρουμε ότι όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού και όχι μόνο Τύπου, τις λίγες τελευταίες ημέρες συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν από τον Παγασητικό Κόλπο περισσότεροι από 280 τόνοι νεκρών ψαριών!
Πέραν όμως όλων αυτών παρατηρήθηκε και πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποκομιδή και απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τις ακτές του Παγασητικού, γεγονός που, επίσης, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και την βαριά αμελή συμπεριφορά τους.
Τα νεκρά ψάρια βρίσκονταν για μέρες παρατημένα στη θάλασσα, στο λιμάνι, στο Παραλιακό μέτωπο του Βόλου, αλλά και σε άλλες ακτές του Παγασητικού Κόλπου, μέχρι να ξεκινήσουν με ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, του Δήμου Βόλου, οι εργασίες αποκομιδής τους, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετές ακόμη ημέρες.
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, επιπλέον όλων των υπολοίπων, η δυσοσμία που προκαλείται να είναι, πέραν από ιδιαιτέρως επιβλαβής για την υγεία, πραγματικά ανυπόφορη, καθώς έχει διαχυθεί σχεδόν σε ολόκληρη των πόλη και σε κάθε άλλη περιοχή που εντοπίστηκε το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών.
Επιπροσθέτως τεράστια καθυστέρηση παρατηρήθηκε από τους αρμόδιους και κατά την διαδικασία αντιμετώπισης στην «πηγή του προβλήματος».

Ειδικότερα, προ μερικών μόλις ημερών τοποθετήθηκε ειδικό δίχτυ στον χείμαρρο Ξηριά προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο επιπλέον νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Είναι προφανές ότι εάν η εν λόγω ενέργεια είχε πραγματοποιηθεί εγκαίρως θα είχε αποφευχθεί η ρύπανση του Κόλπου και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των υδάτων. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του τοπικού τύπου, οι υπεύθυνοι του ΟΛΒ προσπαθούσαν να προμηθευτούν και δεύτερο δίχτυ για να ενισχύσουν το πρόχειρο φράγμα επί του Ξηριά, μόλις μερικές ημέρες πριν και πάντως μετά τον κατακλυσμό του Παγασητικού με τα νεκρά ψάρια.
Αποτέλεσμα λοιπόν όλων αυτών και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των υδάτων του Παγασητικού Κόλπου, αποτελεί η οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και συναφή επαγγέλματα). Αρκεί να αναφέρουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν διακόπτεται βίαια η λειτουργία των επιχειρήσεων, ότι οι ακυρώθηκαν στο σύνολο τους σχεδόν οι κρατήσεις για διαμονή, ότι πληθώρα επιχειρήσεων έκλεισαν λόγω της δυσοσμίας, αλλά φυσικά και της έλλειψης πελατών και αναγκάστηκαν να απολύσουν το προσωπικό τους. Και όλα τούτα σε μία σεζόν που η μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση η τεράστια οικονομική ζημία, εξαιτίας της εκκένωσης των μολυσμένων υδάτων στον Παγασητικό και της δυσφήμησης που αυτή προκάλεσε, ξεπέρασε το 40%.

2/ Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει σε καθαρό περιβάλλον πηγάζει από το δικαίωμα στη ζωή και για το λόγο αυτό η προστασία του περιβάλλοντος ρυθμίζεται κατ’ αρχήν συνταγματικά με το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος.
Ωστόσο, τα οξύτατα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν στο να κριθεί αναγκαία και σκόπιμη η θέσπιση πληθώρας νομοθετημάτων και η αντίστοιχη πρόβλεψη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων ως όπλα του αγώνα για την πρόληψη και αποκατάσταση των προσβολών του περιβάλλοντος που συνεπάγονται και την ουσιαστική υποβάθμισή του.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα σημαντικότερα σχετικά νομοθετήματα, όπως το Ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το Ν. 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ …», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το Ν. 4042/2012 «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ …», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αλλά και το Π.Δ. 51/2007 «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και το Π.Δ. 148/2009 «Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον – Εναρμόνιση με την οδηγία 2004/35/ΕΚ…».
Επιπροσθέτως και αναφορικά, συγκεκριμένα με τη λίμνη Κάρλα, εκδόθηκε αρχικά η με Α.Π.: 112839/18.12.2000 KYA με θέμα: «Τροποποίηση – Συμπλήρωση – Κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Επαναπλημμυρισμού της πρώην λίμνης Κάρλας στους Νομούς Λαρίσης και Μαγνησίας» και εν συνεχεία οι με Α.Π.: 127436/23.3.2007 ΚΥΑ και με ΑΠ : 4664/313/19.1.2021 ΚΥΑ, με τις οποίες ανανεώθηκε η ισχύς και τροποποιήθηκαν οι όροι της αρχικής ΚΥΑ.
Από το συνδυασμό των ανωτέρω αναφερόμενων νομοθετημάτων, καθώς και των κατ` εξουσιοδότησή τους εκδιδόμενων διαταγμάτων ή αποφάσεων, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ειδικότερα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, όπως είναι το θαλάσσιο σύστημα του Παγασητικού Κόλπου και η λίμνη Κάρλα, καθορίζονται οι αρμόδιοι προς τούτο φορείς, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι που απαιτείται να τηρούνται για την ορθή και σύννομη λειτουργία της Κάρλας. Επιβάλλεται επίσης η συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους κάθε φορά φορείς και η εκπόνηση σχεδίου και φυσικά η εκτέλεση του για την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας. Επιπροσθέτως όμως θεσμοθετούνται και οι ποινικές και λοιπές κυρώσεις για όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πράξη ή παράλειψη του προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον ή υποβαθμίζει με άλλον τρόπο τα ύδατα ή παραβιάζει τις διατάξεις των εν λόγω νομοθετημάτων ή των κατ` εξουσιοδότησή τους εκδιδόμενων διαταγμάτων ή αποφάσεων.
Κατ’ εφαρμογή λοιπόν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι η περιοχή μας επλήγη σφόδρα από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς, χωρίς φυσικά να έχουν αποκατασταθεί οι προκληθείσες καταστροφές, ούτε να έχουν αποζημιωθεί πλήρως οι οικονομικές και μη ζημίες των πολιτών και επιχειρηματιών, θα περίμενε κανείς από όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής μας, αλλά και της χώρας ευρύτερα (ενδεικτικά : Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Δήμος Βόλου, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Οργανισμός Λιμένος Βόλου, Λιμεναρχείο Βόλου, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Ναυτιλίας κ.α.) να επιδείξουν αυξημένο ενδιαφέρον, να συνεργαστούν και να λάβουν αυξημένα σε σχέση με τα συνήθη μέτρα πρόληψης, αλλά και να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης. Πολλώ δε μάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι η, αναφερόμενη και ανωτέρω, επιλογή της εκκένωσης των μολυσμένων υδάτων στον Παγασητικό ήταν μία έκτακτη επιλογή, η οποία μάλιστα είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.
Δυστυχώς όμως τούτο δεν συνέβη ούτε στο ελάχιστο, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, με αποτέλεσμα οι βαριά αμελείς και παράνομες συμπεριφορές των αρμοδίων φορέων να επιφέρουν τα περιγραφέντα ανωτέρω τραγικά αποτελέσματα για την περιοχή μας.

Αξιότιμη κα. Εισαγγελέα
Ζητούμε στα πλαίσια της ποινικής διερεύνησης των αδικημάτων της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος (Ν. 1650/1986), της υποβάθμισης (ρύπανσης) των υδάτων (Ν. 3199/2003), της παράβασης καθήκοντος (άρθρ. 259 Π.Κ.), της έκθεσης (άρθρ. 306 Π.Κ.) και του άρθρου 15 ΠΚ και όσων άλλων προκύψουν σε πλημμεληματική ή κακουργηματική μορφή, να διερευνηθούν καταρχάς τα κάτωθι :
Ποιος φορέας έλαβε την απόφαση για το άνοιγμα του θυροφράγματος και την εκκένωση των υδάτων της λίμνης Κάρλας και των Παρακάρλιων περιοχών στον Παγασητικό Κόλπο, πότε έλαβε χώρα η εν λόγω απόφαση, ποιος ήταν ο συνολικός σχεδιασμός (χρονοδιάγραμμα, έλεγχοι κτλ), καθώς επίσης και εάν υπήρχε σχετική μελέτη για την ορθότητα της εν λόγω απόφασης (εάν σταθμίστηκε π.χ. ο ενδεχόμενος κίνδυνος για τον Παγασητικό) και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της, ενδεχόμενης τότε και επιγενόμενης σήμερα, κρίσης. Εύλογα γεννάται το απλοϊκό ερώτημα : δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου εκ των εμπλεκομένων που θα κατέληγαν τα εκατομμύρια ψάρια της λίμνης Κάρλας και των παρακάρλιων περιοχών;
Εάν το θυρόφραγμα θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού είχε μειωθεί η στάθμη των υδάτων στις παρακάρλιες περιοχές και εν όψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινούσε. Εύλογα γεννάται το ερώτημα : δεν θα μπορούσε το θυρόφραγμα να κλείσει έστω για τους μήνες Μάιο με Οκτώβριο, προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας;
Εάν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στον Παγασητικό Κόλπο, από τους αρμόδιους φορείς, καθόλο το χρονικό διάστημα που παρέμενε ανοιχτό το θυρόφραγμα, σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων του.
Εάν υπήρξαν ενημερώσεις, οχλήσεις και διαμαρτυρίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, τις οποίες είτε αγνοήσαν, είτε απέρριψαν δηλώνοντας αναρμοδιότητα.
Ποιος φορέας έχει την ευθύνη/αρμοδιότητα για τον καθαρισμό της θάλασσας, ποιος για τις ακτές του Παγασητικού και ποιος για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο του Βόλου.
Εάν είχαν προνοήσει οι αρμόδιοι φορείς να προμηθευτούν εγκαίρως τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για την αποτροπή της εισόδου των ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο (π.χ. ειδικά δίχτυα), όσο και για την απομάκρυνση τους από τη θάλασσα και τις ακτές (σκάφη και μηχανήματα). Για ποιο λόγο τα ειδικά δίχτυα τοποθετήθηκαν στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, αφότου τα νεκρά ψάρια είχαν «πλημμυρίσει» τον Παγασητικό και όχι νωρίτερα;
Εάν είχαν εκπονήσει οι αρμόδιοι φορείς σχετική μελέτη ή σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης και ειδικότερα τόσο για την αποτροπή της εισόδου των ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο, όσο και την απομάκρυνση τους από τη θάλασσα και τις ακτές
Εάν υπάρχουν νεκρά ψάρια, πέραν από τον Παγασητικό Κόλπο, στη λίμνη Κάρλα, στις παρακάρλιες περιοχές και στον χείμαρρο Ξηριά
Εάν συζητήθηκε το ζήτημα στα διοικητικά συμβούλια των αρμόδιων τοπικών φορέων και εάν λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις.
Εάν έχουν προκληθεί προβλήματα στην υγεία των πολιτών από την είσοδο και παραμονή στη θάλασσά του Παγασητικού.
Εάν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στον Παγασητικό Κόλπου από τους αρμόδιους φορείς, τις τελευταίες ημέρες, που να αφορούν στο μικροβιακό φορτίο που προκαλείται από αποσύνθεση οργανισμών κτλ.
Πέραν των ανωτέρω παρακαλούμε επίσης όπως διατάξετε τη διενέργεια μετρήσεων στα νερά του Παγασητικού προκειμένου να εξακριβωθεί το μέγεθος της ρύπανσης και της υποβάθμισης των υδάτων, αλλά και τη διενέργεια σχετικής γνωμάτευσης από ειδικό επιστήμονα για να εξακριβωθεί το μέγεθος της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, όπως αυτά ορίζονται στα σχετικά νομοθετήματα.

Ε π ε ι δ ή, εκτός των άλλων, η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στον Παγασητικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή μας αποτελούν τον «ορισμό» των εγκλημάτων της υποβάθμισης περιβάλλοντος του Ν. 1650/1986 και της υποβάθμισης των υδάτων του Ν. 3199/2003.
Ε π ε ι δ ή, με βάση το άρθρο 28 παρ. 7 του Ν. 1650/1986 «Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται … το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, πανεπιστήμια, άλλοι επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο και με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή…»
Ε π ε ι δ ή, σύμφωνα με τα ως άνω τελέστηκαν εγκλήματα δια παραλήψεως και τιμωρούνται κατά το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος».
Ε π ε ι δ ή η δικαιοσύνη αποτελεί σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς την υπέρτατη προσδοκία και ελπίδα του πολίτη, προκειμένου να διασφαλισθεί το αρραγές των αρμών της κοινωνικής μας συνοχής.
Ε π ε ι δ ή οι πολίτες της Μαγνησίας προσβλέπουν σ’ Εσάς για την ευθυδικία, την τήρηση της νομιμότητας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και στην εν λόγω περίπτωση.
Ε π ε ι δ ή οι υπαίτιοι εγκληματικών πράξεων πρέπει να ανευρίσκονται και να τιμωρούνται αναλόγως.
Ε π ε ι δ ή, η παρούσα μηνυτήρια αναφορά μας και όσα σ’ αυτή αναφέρονται είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.
Για τους λόγους αυτούς
Παρακαλούμε για τις δικές Σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε, αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, τα οποία τα τέλεσαν, ζητούμε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον αυτών και δηλώνουμε ότι άπαντες παριστάμεθα κατά παντός υπευθύνου και για τα αδικήματα των άρθρων 28 του Ν. 1650/1986 και 13 του Ν. 3199/2003 προς υποστήριξη της κατηγορίας και αιτούμαστε την αποκατάσταση των πραγμάτων και την επιδίκαση υπέρ ημών χρηματικής ικανοποίησης ποσού 40,00 λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστημεν από τις περιγραφόμενες ανωτέρω αξιόποινες πράξεις και συμπεριφορές, επιφυλασσόμενοι να διεκδικήσουμε κάθε επιπλέον ποσό στα Πολιτικά Δικαστήρια.