Η τραγωδία των Τεμπών έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να αφήσει κανέναν πολίτη αδιάφορο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, μαζί με πολλούς Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ζητώντας πλήρη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης όλων των δυνητικά υπαιτίων.
Σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια και παραμένει επίκαιρη η απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και απόδοση ευθυνών σε κάθε υπαίτιο για την τραγωδία αυτή, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.
Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της, ανεπηρέαστη από κάθε είδους, άμεσες ή έμμεσες, παρεμβάσεις στο έργο της, από όπου και αν προέρχονται, καταδεικνύοντας την ανεξαρτησία της έναντι κάθε είδους άλλης εξουσίας. Η κριτική στη λειτουργία της είναι θεμιτή και πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατική πολιτεία, αρκεί να στηρίζεται σε στοιχεία και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
“Η στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών και οι προσωπικές επιθέσεις πάσης φύσεως είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Το οφείλουμε, ως συλλειτουργοί της, στην Δικαιοσύνη, βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, το οποίο κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποδεχόμενο την από 12-02-2025 πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα την καθολική αποχή των Μελών του ΔΣΒ από δικαστηριακές και προσομοιάζουσες σε αυτές πράξεις την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα μνήμης, οπότε συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών.
Πλαίσιο Αποχής
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Σε αυτόφωρα και συνοδείες.
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτηστο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, ενόψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:
i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και
ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και
iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Δεν θα χορηγούνται άδειες:
Για αιτήσεις αναστολής
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
Η αποχή καταλαμβάνει:
– Τα συναινετικά διαζύγια
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου. Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.
Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.