Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 15:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης

Σαν «βόμβα» έσκασε το πρωί η επιστολή – ανακοίνωση του Στέλιου Κούλογλου ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πήρε μια τέτοια απόφαση. Ακολούθησαν οι «πύρινες» δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας και του Δημήτρη Βίτσα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του» και πως «δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα».

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Και ότι το έκρυθμο κλίμα φάνηκε και στην 7ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη εβδομάδα οπότε φάνηκε το «χάσμα» ανάμεσα στους προεδρικούς και τα μέλη της «Ομπρέλας». Στάση αναμονής τηρεί η ομάδα των 6 συν 6, της Έφης Αχτσιόγλου.

Κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας», όταν ρωτήθηκε από τη Realnews σχετικά με τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πολλά τα επόμενα βήματα. Κάνουμε διαρκείς συσκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα, με σημείο καμπής την Κεντρική Επιτροπή», η οποία θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το κύκνειο άσμα της «Ομπρέλας», εκτός αν υποστεί ήττα ο Στέφανος Κασσελάκης στην ψηφοφορία για το Συνέδριο, σενάριο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο.

Όσον αφορά στα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπήςοι προεδρικοί φαίνεται να ελέγχουν από 120 μέχρι 130 μέλη, ενώ η «Ομπρέλα» κινείται αποδεδειγμένα στα 90 μέλη του οργάνου. Η Ε. Αχτσιόγλου και οι «6+6» ελέγχουν περίπου 30 μέλη. Όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα περίπου 40 μέλη που προέρχονται από τους πασοκογενείς αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ.

«Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τέλος της ομιλίας του στην Πολιτική Γραμματεία, προαναγγέλλοντας το «αντίο».

Όμως, και η πλευρά της νέας ηγεσίας δηλώνει πανέτοιμη και αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω και να «απορροφήσει» τους όποιους κραδασμούς προέλθουν από τη διάσπαση. Ο Στ. Κασσελάκης έδειξε να μην ενοχλείται ιδιαίτερα από τη σφοδρή σύγκρουση στην Πολιτική Γραμματεία. Αντιθέτως, όπως έλεγε στέλεχος της «Ομπρέλας», στο κλείσιμο της συνεδρίασης «ένιψε τας χείρας του», λέγοντας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με όποιον θέλει. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως από την Αμερική, όπου βρισκόταν, παρέπεμψε τον Στέφανο Τζουμάκα για διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με τις δηλώσεις του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος»: «Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και ”διαπλεκόμενο”. Ο Στέφανος Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με λύπη τον παραπέμπω στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχει ήδη στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου τεκμηριώνει την απόφασή του να παραπέμψει τον Στ. Τζουμάκα.

Το ότι η επιτροπή θα αποφασίσει τη διαγραφή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς για μια τέτοια απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 σε πλήρη σύνθεση και ο νέος Πρόεδρος δεν ελέγχει το όργανο. Ιστορικά, άλλωστε, και αν δεν υπήρχε κάτι πολύ «χοντρό» που να άπτεται του ποινικού δικαίου, οι διαγραφές ήταν εξαιρετικά σπάνιες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα στο κόμμα είναι ρευστά. Στην ψηφοφορία που έγινε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου υπήρξε τριχοτόμηση. Από τη μια πλευρά οι προεδρικοί (20), ανάμεσά τους και η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Πάνος Ρήγας, πέρασαν την πρόταση της ηγεσίας για Συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου 2024.

Αποχώρηση Κούλογλου με αιχμές

Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Στέλιος Κούλογλου, με ανοιχτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ευρωβουλευτής έριξε “καρφιά” προς την νέα ηγεσία του κόμματος και την πολιτική γραμμή που ακολουθείται.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Ο Στέλιος Κούλογλου κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης που κρατά στάσιμο τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για προγραμματικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί από μέρους του Στέφανου Κασσελάκη που είναι στον αντίποδα όσων υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη» καταλήγει η επιστολή του.

Ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου

Ακολουθεί η επιστολή:

«Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

  1. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

  1. Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.

Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.

  1. Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.

Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.

Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Κούλογλου: Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε

«Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την επιστολή αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος.

Φίλης για Κασσελάκη: Όπως εκφράζεται σήμερα δεν μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα – Θα θέσω θέμα ηγεσίας

Μετά την επιστολή αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα. «Όπως εκφράζεται σήμερα ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Όσον αφορά την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ. για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζαμε αλλά είχαμε πολλά πράγματα υποψιαστεί» παραπέμποντας στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι.

Θυμίζει σε στιλ τον Τραμπ, επέμεινε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν σβήνονται με το ελαφρυντικό της νεότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη χειρότερη στιγμή του – Δύσκολα θα περάσει η πρόταση για διαγραφή Τζουμάκα

Για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα μίλησε ο Δημήτρης Βίτσας. Όπως είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ, «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα» και πρόσθεσε πως «είναι ώρα αποφάσεων».

«Υπάρχουν δύο ενδεχόμενατο ένα είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόναςτο δεύτερο είναι να υπάρχει μία συνεννόηση και οι βουλευτές να αρχίσουν να φεύγουν ομαδικά, ωστόσο διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου δεν έχουν συμβεί», είπε ο κ. Βίτσας.

Όπως εκτίμησε «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου κλπ, για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το «τραβήξουμε»  μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου. Μετά από τρεις μήνες θα έχουμε ξανά εκλογές, ευρωεκλογές και εμείς θα ασχολούμαστε με τα δικά μας».

«Δεν μπορώ να είμαι ούτε με ίσες αποστάσεις, ούτε να διαλέγω στρατόπεδα, πρέπει να ακολουθηθεί το καταστατικό, επομένως δεν ξέρουμε αν θα διαγραφεί ακόμα ο κ. Τζουμάκας» τόνισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε:

«Δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα»

«Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα», πρόσθεσε.

Αρβανίτης για παραίτηση Κούλογλου: Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα, είναι σε κρίση

«Δεν ήμασταν ενημερωμένοι σε αυτή την εξέλιξη» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης για την παραίτηση Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα» ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους. Η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών σε μια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί»

«Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης σημειώνοντας πως «δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει κόσμος που έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο και για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ξέρουμε αυτό από την ακρίβεια σε όλα τα ζητήματα και με τρεις πολέμους δίπλα μας».

«Είμαι από τους ανθρώπους που από την πρώτη μέρα της νέας περιόδου, μετά το δυσαναπλήρωτο για μένα κενό του Αλέξη Τσίπρα, δεν τοποθετήθηκα υπέρ κανενός υποψηφίου, το θεώρησα λάθος αυτό και ήμουν σαφής σε ότι αφορά στον πολιτικό σχεδιασμό και τι είναι αυτό που λέμε ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό δεν το έκανα τυχαία. Το έκανα σε μια λογική ότι ο χώρος μας είναι αυτό συγχρόνως και πρέπει να εκφραστεί. Από εκεί και πέρα ήταν φανερό ότι όλη η διαδικασία, όποια εξέλιξη και να είχαμε, θα είχε αναταράξεις. Δηλαδή όποιος από τους πέντε υποψηφίους κέρδιζε – δύο οι επικρατέστεροι – θα υπήρχαν αναταράξεις. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει αξία είναι εμείς που είμαστε επαγγελματικά στελέχη ουσιαστικά και ψηφισμένοι και από τον λαό, να παίξουμε έναν ρόλο. Ουσιαστικά να τονίσουμε την αναγκαιότητα του φορέα και όχι του προσώπου. Όποιος και να ήταν. Αυτό το πράγμα θέλει πολλή δουλειά, ακόμα και γερό στομάχι. Η ιστορία θα κρίνει το ορθόν και το λάθος».

«Πάντως ο κ. Κασελάκης αρέσει – δεν αρέσει, έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 80.000 ανθρώπους, 75.000 ανθρώπους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οπότε, αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η Κουμουνδούρου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι, αυτό είναι ο χώρος. Από εκεί και πέρα θα κριθούν όλοι” τόνισε ο κ. Αρβανίτης.