Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 11:28
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Και σκυλί να ήταν, θα του φέρονταν καλύτερα»






Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα μεταφερθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου ο 35χρονος που σκότωσε και επιχείρησε να εξαφανίσει σε λατομείο έναν 52χρονο Ρομά, ο οποίος αποπειράθηκε μαζί με τον συνεργό του να κλέψει κότες στην περιοχή Σολωμός.

Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι τα δικαστήρια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης, αφού στην περιοχή επικρατεί αναβρασμός μετά τη δολοφονία, και για τον λόγο αυτόν τα μέτρα που θα ληφθούν αναμένεται να είναι ισχυρά.

«Και σκυλί να ήταν θα του φέρονταν καλυτέρα» λέει στο «Εθνος» ένας από τους γιους του άτυχου 52χρονου, παραδεχόμενος ότι ο πατέρας του είχε παραβατική συμπεριφορά, αλλά το έκανε για να θρέψει την οικογένειά του, αφού έχει δύο αδέλφια με νοητική υστέρηση.

«Εκλεβε κάνα πορτοκάλι και τα πουλούσε μετά για να βγάλει 1-2 ευρώ. Και στην Αστυνομία τον ήξεραν. Μία φορά έχει πάει μόνο φυλακή, για έξι μήνες με έναν χρόνο. Δεν ήταν εγκληματίας, δεν άγγιξε τίποτα εκεί που πήγε. Ο πατέρας μου πήγε να κλέψει κοτόπουλα και τον σκότωσε. Με τι ψυχή αυτός ο άνθρωπος τον σκότωσε και μπόρεσε να πάει τον πετάξει με το αυτοκίνητο» σημειώνει. Ολα συνέβησαν προχθές στις επτά το απόγευμα. Οι δύο επίδοξοι ληστές μπήκαν στην αυλή του σπιτιού του 35χρονου και όταν έγιναν αντιληπτοί ο ιδιοκτήτης άρπαξε μια καραμπίνα και άρχισε να τους πυροβολεί και να τους καταδιώκει. Ο ένας πρόλαβε και το έβαλε στα πόδια, ο άλλος όμως τραυματίστηκε θανάσιμα. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο 35χρονος μάζεψε τα περισσότερα στοιχεία από το σημείο του εγκλήματος, σκέπασε το πτώμα και το μετέφερε κοντά στο λατομείο της περιοχής προσπαθώντας να το εξαφανίσει.

 

«Μας κυνήγησε με καραμπίνα»

Ο συνεργός του 52χρονου, όμως, όταν γύρισε στον καταυλισμό στην περιοχή Εξαμίλια αφηγήθηκε στους συγγενείς του θύματος τι είχε συμβεί.

«Πήγαμε να κλέψουμε κάτι κότες και ο ιδιοκτήτης μάς κυνήγησε με καραμπίνα» φέρεται να τους είπε. Ετσι, τη νύχτα, οι συγγενείς του θύματος, όταν είδαν ότι η ώρα περνούσε και ο 52χρονος παρέμενε εξαφανισμένος, πήγαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και είπαν στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Σε έρευνα των Αρχών στην αυλή του 35χρονου, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών, οι αστυνομικοί βρήκαν κηλίδες αίματος και έναν κάλυκα. Οταν τον προσήγαγαν μέσα στη νύχτα, ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες και να ομολόγησε μόνο όταν του είπαν ότι στο φορτηγάκι που είχε για τις αγροτικές εργασίες βρήκαν αίμα του 52χρονου.

Ο δράστης είναι εκείνος που υπέδειξε στη συνέχεια το σημείο όπου είχε πετάξει το πτώμα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο που κατείχε νόμιμα και 43 φυσίγγια. Ο δράστης συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η άγρια δολοφονία του 52χρονου έχει ανοίξει στην τοπική κοινωνία του Σολωμού Κορινθίας τη συζήτηση για τα όρια της άμυνας σε κατάσταση ανάγκης. Μάλιστα, κάτοικοι επισημαίνουν στο «Εθνος» ότι ο δράστης είχε πέσει θύμα κλοπής άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, το έργο του δικαστικού λειτουργού που θα χειριστεί την υπόθεση, εφόσον ο δικηγόρος του 35χρονου επιλέξει να ακολουθήσει αυτή την οδό υπεράσπισης, θα είναι δύσκολο. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έχει προκύψει ότι ο δράστης πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα πισώπλατα το θύμα του και μάλιστα τα περισσότερα φυσίγγια βρήκαν τον 52χρονο ψηλά στην πλάτη και στο κεφάλι. Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος, «το ελληνικό Ποινικό Δίκαιο δίνει σαφή προσανατολισμό προστατεύοντας την περιουσία και τη ζωή οιουδήποτε πολίτη πέσει θύμα κλοπής ή ληστείας, είτε με τον θεσμό της άμυνας είτε με αυτόν της κατάστασης ανάγκης. Ωστόσο, εδώ τίθεται το λεπτό όριο της υπέρβασης».

Και προσθέτει: «Σε καμία περίπτωση το θύμα κλοπής δεν θα πρέπει άνευ όρων να χρησιμοποιεί όπλο και να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή. Είναι εντελώς διαφορετικό να προσπαθώ να προστατεύσω την περιουσία μου και άλλο να πυροβολώ αδιακρίτως τον δράστη. Σε κάθε περίπτωση όμως το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει με βάση την προσωπικότητα του κατηγορουμένου και με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε να λειτουργήσει»

 

 

Πηγή: ethnos.gr