Την ικανοποίησή του για τους εμβολιασμούς αλλά και την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Κικίλιας κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει τις τελευταίες ανησυχητικές πληροφορίες για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα Υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος» σημείωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει και για την αυστηροποίηση των μέτρων, κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «τα μέτρα αποδίδουν. Δεν αποδίδουν, προφανώς, όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».
Προστέθηκαν 83 ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, «έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».
Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Εμείς έχουμε αντέξει ένα χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες».
Εκκληση για μια τελευταία προσπάθεια
Ο Βασίλης Κικίλιας αναγνώρισε ότι το μεγάλο ποσοστό των πολιτών πειθαρχεί στα μέτρα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους είπε ότι «διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον ένα χρόνο. Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά» τόνισε και συνέχισε:
«Αυτό ακριβώς προσπαθώ να τονίσω. Από τη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, μα τόσο κοντά, και παρά την κούραση των 12 μηνών, δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι; Αξίζει τον κόπο με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της.Είναι μια έκκληση στην κοινωνία με πολύ σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν»
Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου
Ο κ. Κικίλιας στη συνέχεια επισήμανε ότι στην Ελλάδα «έχουμε εμβόλια, όχι ακόμα την ποσότητα που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου».
Σε εκείνο το σημείο υποστήριξε ότι η επιχείρηση εμβολιασμών «Ελευθερία» έχει σχεδιαστεί με άψογο τρόπο «και ο εμβολιασμός, με σεβασμό στους συμπολίτες μας, στην αξιοπρέπειά τους, με μηνύματα χωρίς να καθυστερούν, με αγάπη και φροντίδα από τους υγειονομικούς μας και τους εμβολιαστές. Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι το Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας».
Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες».
«Οχι» στην κομματική αντιπαράθεση πάνω στην πανδημία
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας τόνισε:
«Ως Υπουργός Υγείας έχω ασχοληθεί έναν χρόνο με την πανδημία. Η πανδημία χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστεί. Το είχαμε και για τις ΜΕΘ. Τις υπερπολλαπλασιάσαμε. Τέτοια εποχή, χωρίς κορονοϊό, δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ ούτε για δείγμα. Είχαν αναμονή για ΜΕΘ για τον απλό ιό της γρίπης, 40 και 50 κρεβάτια την ημέρα. Εμβολιάσαμε για τον ιό της γρίπης 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προσλάβαμε 10.000 κόσμο στο Ε.Σ.Υ. Κρατήσαμε όρθια όλη τη χώρα και συνεχίζουμε να παλεύουμε. Σε αυτούς τους λίγους που πιστεύουν ότι στην πιο δύσκολη ώρα της μάχης αξίζει η χώρα και η κοινωνία, ό,τι και αν ψηφίζει ο καθένας, τέτοιου είδους ρητορική ή πρωτοσέλιδα ή τίτλους, θέλω να πω ότι τον καθέναν τον κρίνει η πορεία του και η ιστορία.
»Εγώ είμαι Υπουργός Υγείας, είμαι ταγμένος στο να υπηρετώ τους συμπολίτες μου και να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας όλους αυτούς τους μήνες.
Θέλω να σκεφτούμε λιγάκι τους υγειονομικούς μας. Τους ανθρώπους που δεν έχουν σταματήσει καθόλου 12 μήνες, που εφημερεύουν και φροντίζουν και παλεύουν για τον οποιονδήποτε έχει ανάγκη.
»Όλοι αυτοί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει ούτε μία μέρα. Τους τιμώ όλους αυτούς. Και δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για καμία προσωπική ή κομματική αντιπαράθεση. Αφήνω αυτούς οι οποίοι θέλουν να αντιπαρατεθούν κομματικά στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς υπηρετούμε όλους τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή προφανώς είναι πιο δύσκολη τώρα, γιατί υπάρχει κούραση, αλλά πράγματι το βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή».
Για τις παρατυπίες στους εμβολιασμούς
Ο Βασίλης Κικίλιας ερωτήθηκε και για τις παρατυπίες -με τη σειρά- που έχουν καταγραφεί στους εμβολιασμούς:
«Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500–1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους.
Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και Διοικητών Νοσοκομείων.
Αυτό απέχει παρασάγγας όμως από ένα σύστημα το οποίο έχουμε φτιάξει, το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά και το λένε οι πολίτες αυτό, το λέει η ελληνική κοινωνία, το λέει ο κόσμος, το λένε οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται κάθε μέρα στο εμβολιαστικά μας κέντρα.
»Αυτοί οι οποίοι θέλουν για μία ακόμη φορά να πουν ότι το μπλε διαφέρει με το πράσινο και το πράσινο διαφέρει με το κόκκινο, δεν καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα τεράστιο εθνικό project, που έχει να κάνει με τον πατριωτισμό μας, την αλληλεγγύη μας και την προσπάθεια να σωθούν ζωές. Συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω κομματικά για αυτό. Δεν μπορώ. Αδυνατώ να μιλήσω κομματικά για αυτό».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις και τις πορείες τονίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνες για τη δημόσια Υγεία:
«Να πω και το παράπονό μου, όμως, το είπα ως Υπουργός Υγείας μήνες πριν όταν είδα έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας, την τότε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.
Να το ξαναπώ και τώρα για τις πορείες οι οποίες έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες και για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τώρα τις τελευταίες διαμαρτυρίες που βλέπω. Ως Υπουργός Υγείας και χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε και παρατηρούμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες»
Πηγή: iefimerida.gr