Το αδυνάτισμα ίσως θα μπορούσε να γίνει εύκολη και φθηνή υπόθεση χάρη σε ένα χάπι που δονείται μέσα στο στομάχι, δείχνουν οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα
Η δονούμενη συσκευή ενεργοποιεί τον μηχανισμό που μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει, αναφέρουν οι μηχανικοί που την ανέπτυξαν στο MIT.
Το χάπι περιόρισε θεαματικά την κατανάλωση τροφής σε γουρούνια που το κατάπιαν μισή ώρα πριν το γεύμα, γράφουν στην επιθεώρηση Science Advances.
Εμφανείς παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν, παραμένει ωστόσο ασαφές αν τα ζώα όντως ένιωθαν πλήρη και ικανοποιημένα, ή αν σταματούσαν να τρώνε απλά το στομάχι τους είχε γίνει άνω-κάτω.
Διαστολή
Το τέντωμα του στομάχου όταν καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα ενεργοποιεί «μηχανοϋποδοχείς» που καταγράφουν την τάση και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο, o οποίος με τη σειρά του διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και διαφόρων ορμονών όπως το C-πεπτίδιο, το GLP-1 και το Pyy. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα γρελίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη, πέφτουν.
Ο περίπλοκος αυτός μηχανισμός βοηθά στην πέψη της τροφής και δημιουργεί τελικά το αίσθημα του κορεσμού για να σταματήσουμε να τρώμε.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ θέλησαν αν θα μπορούσε να διεγείρει τεχνητά αυτό τον μηχανισμό του κορεσμού. «Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε τους υποδοχείς διάτασης στο στομάχι δονώντας τους» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η δρ Σρία Σρινιβάσαν, επικεφαλής της μελέτης.
Χοίροι που υποχρεώθηκαν να καταπιούν τη μικρή συσκευή 20 λεπτά πριν τους δοθεί τροφή κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερη, συγκριτικά με ζώα στα οποία η συσκευή δεν ενεργοποιήθηκε στο στομάχι, αναφέρει η ομάδα.
Επιπλέον, τα επίπεδα των ορμονών τους άλλαξαν με τρόπο που παραπέμπει σε χορτάτους χοίρους, προσθέτει.
Πριν από κάθε γεύμα
«Για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος ή να ελέγξει την όρεξή του, το χάπι θα μπορούσε να λαμβάνεται πριν από κάθε γεύμα» λέει η Σρινιβάσαν, η οποία μετά την ολοκλήρωση της μελέτης μετακόμισε στο Χάρβαρντ.
«Θα προσέφερε μια νέα επιλογή που θα ελαχιστοποιούσε τις παρενέργειες που βλέπουμε με άλλες φαρμακολογικές παρεμβάσεις».
H συσκευή λειτουργεί με μπαταρία και ενεργοποιείται αυτόματα όταν τα οξέα του στομάχου διαλύσουν μια εξωτερική ζελατινώδη μεμβράνη, οπότε κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα και το χάπι δονείται για μισή ώρα.
Βγήκε από την άλλη άκρη του πεπτικού σωλήνα των ζώων έπειτα από 4-5 μέρες χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.
Εφόσον η νέα προσέγγιση αποδειχθεί ασφαλής και αποτελσματική στον άνθρωπο, το χάπι θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά με χαμηλό κόστος, λένε οι ερευνητές.
Αν μη τι άλλο, εκτιμούν, θα ήταν μια καλή λύση για φτωχές χώρες όπου ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις ή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.