Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 06:47
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Μετωπική με Ανδρουλάκη επιδιώκει ο Παπανδρέου – Τι απαντά ο νικητής του α’ γύρου






Χρειάστηκε να διανύσουμε ενάμιση μήνα με μάλλον ήπιους τόνους στην αντιπαράθεση των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος που ανέδειξε τον Νίκο Ανδρουλάκη σε αδιαφιλονίκητο φαβορί στον β’ γύρο, για να πάρει φωτιά η μάχη, να βγουν τα μαχαίρια και να ξεχαστούν οι (όποιες) ευγένειες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που πέρασε ως δεύτερος, οριακά πάνω από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επαναληπτική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, όχι μόνο διέψευσε στην πράξη ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την κούρσα υπό το φόβο μίας συντριπτικής ήττας (μετά τη διαφορά των 9 πόντων που απέκτησε ο αντίπαλός του προχθές), αλλά ακριβώς αυτός ο κίνδυνος του διασυρμού τον οδήγησε να αλλάξει τακτική και να επιτεθεί ολομέτωπα στον κ. Ανδρουλάκη, ακόμα και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη παλαιοκομματικό, αμφισβητώντας του ότι φέρνει την ανανέωση, τον επέκρινε ότι συμμετείχε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά (σημείωση: την περίοδο που και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ήταν βουλευτής και στήριζε με την ψήφο του την ίδια κυβέρνηση!), ενώ του επέρριψε ότι δεν έχει πει τι θέσεις έχει για κρίσιμα θέματα, χρησιμοποιώντας τη φράση «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι»!

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο παράδοξο, όπως είπε, να μην είναι ο αρχηγός του κόμματος βουλευτής σε μία περίοδο που χρειάζεται μάχιμη παρουσία στη Βουλή.

Η αιφνίδια αλλαγή τακτικής του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προβληματίζει την πλευρά Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να την ανησυχεί, όπως σημειώνουν στελέχη της. Στενοί συνεργάτες του μεγάλου νικητή του πρώτου γύρου διαμήνυαν ότι «δεν θα ακολουθήσουν την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απαξιώσει και να γκρεμίσει ό,τι έχτισαν οι 270.000 άνθρωποι της παράταξης, που πήγαν την περασμένη Κυριακή στις κάλπες».

Πάντως σημείωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λάθη όταν για παράδειγμα κατηγορεί τον κ. Ανδρουλάκη για συμμετοχή στο περίφημο «4-2-1» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και αφορούσε στη κατανομή των κυβερνητικών και κρατικών θέσεων, επισημαίνοντας ότι ο ευρωβουλευτής έγινε γραμματέας του κόμματος πολύ αργότερα από τη συμφωνία του 2012 για την τρικομματική κυβέρνηση και ακριβώς πριν αυτή διαλυθεί τον Ιούνιο του 2012, ενώ από τη συγκεκριμένη θέση τάχθηκε υπέρ του ασυμβίβαστου κομματικής και κυβερνητικής θέσης, άρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τον κατηγορεί ο κ. Παπανδρέου.

Δύσκολο να γίνει ντιμπέιτ

Σε κάθε περίπτωση, με την όξυνση να χτυπάει κόκκινο είναι ερώτημα πώς θα κλιμακώσει ο πρώην πρωθυπουργός την αντεπίθεσή του και με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσει ο κ. Ανδρουλάκης. Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται πάντως μάλλον είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων, έστω κι αν αμφότεροι δηλώνουν ότι το θέλουν. Έτσι όπως τοποθετήθηκαν και οι δύο χθες για το συγκεκριμένο θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων. Ο κ. Παπανδρέου που δεν πήγε στο ντιμπέιτ του πρώτου γύρου επανέλαβε ότι θέλει μία τηλεοπτική αναμέτρηση με «άνεση χρόνου» και απευθείας διάλογο, όπως το είχε ζητήσει και για τη μάχη των «έξι», που τελικά έγινε των «πέντε». Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι κανόνες που επικράτησαν στο πρώτο ντιμπέιτ πρέπει να γίνουν σεβαστοί και για ενδεχόμενο νέο μεταξύ του ιδίου και του κ. Παπανδρέου.

Ερωτηματικά για κοινοβουλευτική Ομάδα και ενότητα

Τυχόν επιδείνωση των σχέσεων των δύο μονομάχων του δεύτερο γύρου κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει ομαλή πορεία μετά την έκβαση της μάχης την ερχόμενη Κυριακή. Το πρώτο τεστ για παράδειγμα θα υπάρξει μόλις την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, όταν και θα αναδειχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα ο πρόεδρός της, στην περίπτωση βέβαια που πρόεδρος εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε αυτό το θέμα με ένταση στη χθεσινή του εμφάνιση, εκφράζονται απορίες για το εάν θα θελήσει με το «καλημέρα» της νέας ηγεσίας να σηκώσει τη σημαία στης αμφισβήτησης και να θέσει ενστάσεις για την όποια πρόταση κάνει ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν μπορεί να στήσει «οδόφραγμα», ενώ θεωρείται βέβαιο πως βουλευτές οι οποίοι δεν ήταν αρχικά με τον κ. Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να μπουν σε λογική αντάρτικου από την πρώτη ημέρα μίας ηγεσίας που εξελέγη από ένα τόσο ευρύ εκλογικό σώμα. Άρα θα είναι μάλλον δίλημμα του κ. Παπανδρέου εάν επιλέξει μία τέτοια σύγκρουση, ξυπνώντας ακόμα και μνήμες Γενάρη 2015, όταν διέσπασε το ΠΑΣΟΚ για να κάνει ένα πολιτικό εγχείρημα που απέτυχε παταγωδώς να εισέλθει στη Βουλή.

Πάντως φόβοι για την ενότητα του κόμματος μεσομακροπρόθεσμα επιμένουν να εκφράζουν αρκετοί στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει κάτι παραπάνω με αυτή την επιθετική τακτική και δεν πρόκειται απλώς για μία εύλογη κίνηση να κάνει μία αξιοπρεπή εμφάνιση την ερχόμενη Κυριακή.

Σήμερα ανακοινώνει τι θα κάνει ο Α. Λοβέρδος

Μετά από συζητήσεις με συνεργάτες του και αφού έλαβε μηνύματα από οπαδούς και φίλους, οι οποίοι τον στήριξαν στη δυναμική προεκλογική του εκστρατεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να ανακοινώσει περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι την απόφασή του για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λοβέρδος προτίθεται να δηλώσει ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα του πρώτου γύρου, όπερ σημαίνει ότι εμμέσως στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Νωρίτερα χθες το πρωί είχε δηλώσει ότι το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες είναι η ανανέωση, «φωτογραφίζοντας» έτσι την κατεύθυνση στην οποία κινείται. Θα αναφερθεί δε ιδιαίτερα στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ενότητας του χώρου, αλλά και στην προσπάθεια να μεγαλώσει η παράταξη.

Ο κ. Λοβέρδος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον είχε αναζητήσει στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας για να τον βολιδοσκοπήσει για την επαναληπτική αναμέτρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να εξασφαλίσει από τον κ. Λοβέρδο στήριξη για την τελική μάχη, χωρίς όμως το αποτέλεσμα που θα ήθελε.

Τι θα κάνουν Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος

Στο μεταξύ ανοίγουν τα χαρτιά τους και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι που έμειναν εκτός β’ γύρου. Ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει κανέναν και ευχήθηκε στους μονομάχους «καλή τύχη». Ο κ. Γερουλάνος επίσης απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνονται. Το γεγονός ότι δύο πρώην υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου αρνήθηκαν να τον στηρίξουν τη μάχη που επιχειρεί για ανατροπή του αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής, είναι για πολλούς ενδεικτικό της αδυναμίας του πρώην πρωθυπουργού να βρει συμμάχους. Ο Παύλος Χρηστίδης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, μετά την πρώτη τοποθέτηση που άφηνε να διαφανεί ότι είναι υπέρ της στήριξης των νέων.