Το νέο πολιτικό τοπίο και πώς αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποτελεί ένα από τα καυτά ζητήματα στα επιτελεία των άλλων κομμάτων.
Αφενός ζητούμενο αποτελεί το εάν ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ μπορέσει να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους που το προηγούμενο διάστημα κατευθύνθηκαν κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη ΝΔ, ξαναχτίζοντας σταδιακά τα «προπύργια» του άλλοτε ισχυρού ΠΑΣΟΚ που σε πολλές περιοχές τα… έχασε.
Ζητούμενο όμως αποτελεί και το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης καταφέρει να «συσπειρώσει» γύρω του και δυνάμεις από άλλους κομματικούς χώρους και πρόσωπα που είτε εντάσσονται τα τελευταία χρόνια σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ή που ανήκαν παλιά στο ΠΑΣΟΚ και «φυλλορρόησαν».
Βέβαια, όπως αναφέρουν κύκλοι που γνωρίζουν καλά πώς σκέφτεται και κινείται δεν είναι υπέρ του «ότι όλοι χωρούν» με την έννοια ότι δεν θα ήθελε για παράδειγμα να επαναπατριστούν κάποιοι που πιθανότατα αποχώρησαν από το κόμμα για την… καρέκλα.
Σύμφωνα με όσα έγραφε τις προηγούμενες μέρες η στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας Καθημερινή, η κινητικότητα αφορά και σε πρώην στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που… κοιτούν προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, όπως αναφέρει η στήλη, ο πρώην Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος με τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζονται από παλιά.
Ο κ. Χρυσόγονος μιλά με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον Νίκο Ανδρουλάκη και σήμερα λέει πως η Κεντροαριστερά έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επανακάμψει υπό τον ηγεσία του.
Οι δυο τους εξελέγησαν το 2014 για πρώτη φορά Ευρωβουλευτές και είχαν συνεργασία σε διάφορα θέματα.
Σε αντίστοιχη λογική φαίνεται να κινείται και ο Σταύρος Κοντονής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή τη στιγμή όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στρέφουν το «βλέμμα» τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το νέο σκηνικό που δημιουργείται. Ερώτημα αποτελεί το πώς θα «αντιδράσει» το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να μην χάσει ερείσματα και ψηφοφόρους.
Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως λένε θα επιδιώξει την επιστροφή στελεχών που θα βοηθήσουν στο να μεγαλώσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ θα επιχειρήσει την ένταξη στελεχών από άλλους χώρους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, στη «μάχη» επανατοποθέτησης του κόμματός του και της παράταξης που εκπροσωπεί στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.
Ίσως γι’ αυτό και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και οι προθέσεις του σχετικά με το όνομα, το οποίο θα είναι ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του είπε με νόημα κλείνοντας ότι «η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Δίπλα όμως στο ΠΑΣΟΚ, στα ψιλά γράμματα, θα υπάρχει και το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ένας λόγος είναι για να «χωρέσει» το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και για να μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα και όλοι όσοι θέλουν να προσέλθουν στην παράταξη.