Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 08:04
ΥΓΕΙΑ

Κινδυνεύουν με κολπική μαρμαρυγή όσοι κόλλησαν κοροναϊό; – Τι λέει ειδικός καρδιολόγος






Για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού με αφορμή των χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς self test μίλησαν στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Καλλιάνος, καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος και ο Νίκος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

«Όλες οι δείκτες δείχνουν μία πτώση. Ο ιός αυτός, το οποίο χαρακτηρίζω σαν μία πολυσυστηματική νόσο, μολύνοντας έναν οργανισμό και βγαίνοντας από αυτόν δεν είναι ο ίδιος. Δε χρειάζεται εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Καλλιάνος, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να εξακολουθεί να φοράει μάσκα για να προστατευτεί.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον αριθμό τους ούτε την ισχύ τους». Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών χρειάζεται προσοχή στο θέμα της ατομικής υγιεινής καθώς τώρα όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε φθίνουσα πορεία.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από κοροναϊό επισήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν ξανά μετά το τρίμηνο. «Τα αντισώματα δείχνουν ένα μεγάλο peak (κορύφωση) μετά τη νόσηση, ανάλογα με την ανοσολογική κατάσταση του καθενός. Μετά το τρίμηνο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξανακολλήσει κάποιος».

Αερισμός χώρων και μάσκα όπου χρειάζεται

Ο Νίκος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία δίχως self test εξήγησε ότι οφείλεται ότι πλέον δεν μας προβληματίζει η διασπορά στις σχολικές τάξεις.

«Επειδή στην τάξη τα πιο πολλά παιδιά μπορεί να βγουν θετικά, χωρίς συμπτώματα, πλέον η λογική είναι ότι πλέον έχουμε μια κατάσταση που θυμίζει ιό της γρίπης: μία εσωτερική μετάδοση χωρίς έξαρση συμπτωμάτων και χωρίς νοσηλείες στα σχολεία», δήλωσε ο κ. Σπυρίδης.

Εξηγώντας την αλλαγή στην διαχείριση της πανδημίας ο παιδίατρος σχολίασε ότι «είμαστε χαμηλά σε κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε, παρά τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ότι όταν είμαστε κοντά σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας πρέπει να φοράμε μάσκα, να έχουμε καθαρά χέρια και να γίνεται αερισμός χώρων.

Πώς επηρεάζει την καρδιά ο κοροναϊός

«Δυνητικά ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των αρρυθμιών και στη νοσηλεία αλλά και μετά», δήλωσε ο κ. Καλλιάνος. Σύμφωνα με τον ειδικό, «ένα 10% πρώτης εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής οφείλονται στον κοροναϊό και ένα 30% αυξημένης επίπτωσης σε ασθενείς με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Εξαρτάται την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Σπανίως μπορεί να συμβεί και σε φυσιολογικές καρδιές».

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δεν χρειάζεται πανικός. «Αν υπάρχει αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή άτυπα θωρακικά συμπτώματα μετά από τη νόσηση από κοροναϊό, καλό είναι να επισκέπτονται οι ασθενείς τον καρδιολόγο τους».