Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι κρατικές αρχές με την ευλογιά των προβάτων να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο και με τον κίνδυνο σοβαρότατου πλήγματος στην αγροτική οικονομία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναβαθμίζει τα μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας τη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια για δέκα ημέρες -μέτρο που αναμένεται να επιμηκυνθεί για τουλάχιστον ένα πενθήμερο ακόμα- και κλείνουν τα σφαγεία.
Η ιογενής ζωονόσος (η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο) είναι εξαιρετικά μεταδοτική και αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία. Όχι μόνο επειδή απειλεί με καταστροφή τους κτηνοτρόφους αλλά και επειδή μπορεί να προκαλέσει πιέσεις στην παραγωγή κρέατος και τυριών -ιδίως της φέτας- φέρνοντας ανατιμήσεις.
Εκατόν τέσσερις εστίες της ευλογιάς των προβάτων έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας σήμερα, με τις 81 από αυτές να εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και τις υπόλοιπες σε Ξάνθη και Κομοτηνή, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία αλλά και Κορινθία. Κατ’ εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ, για τον λόγο αυτό έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Τα πιο πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία, όπου έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, με κλιμάκια κτηνιάτρων να διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων. Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Το ερώτημα πάντως του πώς γίνεται η ζωόνοσος να μεταπήδησε από τις επιτηρούμενες ζώνες στη Μαγνησία και την Κορινθία, παραμένει, με τους κτηνοτρόφους να υποψιάζονται ότι έγινε κάποια παράνομη μετακίνηση ζώων ή ζωοτροφών από τις ζώνες επιτήρησης.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ δε, βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανέβαλε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στο Μαρόκο και χθες συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το θέμα της ευλογιάς. Σε αυτή, συμμετείχαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, οι Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες με αρμοδιότητες για τον πρωτογενή τομέα, εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Στην έκτακτη σύσκεψη αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, με σκοπό τον περιορισμό και την εκρίζωση της ζωονόσου.
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα”, ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός, τονίζοντας ότι “με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση» είπε ο κ. Τσιάρας.
«Ο ιός της ευλογιάς είναι ιός dna και γι αυτό διατηρείαι έξι μήνες. Το 10ήμερο της απαγόρευσης είναι μέτρο εφόδου για να ανασταλεί η έκρηξη κρουσμάτων για να δούμε στη συνέχεια ποιο θα είναι το plan b» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.
Με τη νομοθεσία να προβλέπει τη θανάτωση τουλάχιστον του 80% του κοπαδιού στο οποίο θα παρουσιαστεί κρούσμα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πανικό και κάνουν λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες στον κλάδο -κάτι που θα φτάσει ως και τα ράφια των σούπερ μάρκετ- εάν δεν περιοριστεί άμεσα η ζωονόσος.