Οι ζωές των περισσοτέρων εξ ημών βρίσκονται πια «στοιβαγμένες» στη μνήμη ενός κινητού τηλεφώνου. Μηνύματα, κωδικοί, καταχωρημένες πιστωτικές κάρτες και λογαριασμοί, αναμνήσεις, προσωπικές στιγμές, επαφές φίλων, γνωστών και συναδέλφων. Εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε…
Οι έξυπνες συσκευές που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος μια παλάμη, αποκαλούνται προέκταση του χεριού μας. Στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο. Ένα κομβικό μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, δίχως το οποίο νιώθει αποκομμένος και απογυμνωμένος. Τα smartphones λειτουργούν ως γέφυρα με τον έξω κόσμο και συνάμα ως θεματοφύλακες της προσωπικής ζωής. Ειδικά ως τέτοιοι οφείλουν να θωρακίζονται. Να παραμένουν ασφαλή τα έξυπνα τηλέφωνα και μαζί με αυτά όλα τα πολύτιμα δεδομένα που κουβαλούν.
Ο όγκος αυτών των δεδομένων κόβει την ανάσα: Σύμφωνα με το «Statista», ο όγκος των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε συσκευές παγκοσμίως έχει φτάσει περίπου τα 180 δισεκατομμύρια terabytes έως και τη φετινή χρόνια. Αυτό καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη, αλλά και δύσκολη την προστασία τους. Ο χρήστης βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος είτε πρόκειται για την παρουσία του στα σοσιαλ μιντια, είτε για τις διάφορες σελίδες που επισκέπτεται, τις ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποιεί και τα κακόβουλα λογισμικά που ενδέχεται να ελλοχεύουν σε αυτές
Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα βήματα που θωρακίζουν το τηλέφωνο από εξωτερικές απειλές. Αυτά απαριθμούνται στο δελτίο τύπου που απέστειλε η «Tele2». Πρόκειται για μια σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Στοκχόλμη, ενώ είναι πάροχος τηλεφωνίας και στη Ρωσία, στην Εσθονία, στη Λετονία και στη Λιθουανία.
Πρώτον πρέπει να διαβάζει με προσοχή τους όρους των διαφόρων εφαρμογών. Τα μικρά γράμματα που λέμε, στα οποία συχνά δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή. Οι εφαρμογές ενδέχεται να συλλέγουν πληροφορίες και να τις αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμη και να τις πωλούν σε τρίτους. «Για το λόγο αυτό, αξίζει να επανεξετάζει κάποιος υπεύθυνα τις άδειες που δίνονται στις εφαρμογές», σημειώνει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής στην Tele2 Μαντάς Ουζούπις.
Μια επιπλέον κινηση κλειδί είναι να απενεργοποιεί ο χρήστης την πρόσβαση των εφαρμογών στην τοποθεσία. Με τον τρόπο αυτό οι εφαρμογές τρίτων δεν είναι σε θέση να δουν, να συλλέξουν ή να χρησιμοποιήσουν πολύτιμα δεδομένα. Συγκεκριμένα, σε συσκευές Apple πάει κανείς στις Ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, στο Απόρρητο και ασφάλεια. Από εκεί επιλέγει τις Υπηρεσίες τοποθεσίας και πατάει την εφαρμογή που θέλει να χρησιμοποιήσει για να επιλέξει αν επιθυμεί να δώσει πρόσβαση ή όχι. Αν πρόκειται για συσκευές Android, τότε επιλέγει κανείς τις Ρυθμίσεις, την Τοποθεσία και τέλος τα Δικαιώματα τοποθεσίας εφαρμογών.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καλό είναι να περιορίσει και την πρόσβαση εφαρμογών στην κάμερα, στο μικρόφωνο, στο ημερολόγιο και ούτω καθεξής. Όταν πρόκειται για τηλέφωνο της Apple, επιλέγουμε τις Ρυθμίσεις. Από εκεί πάμε στο Απόρρητο και ασφάλεια. Προς το τέλος βρίσκεται η κάμερα, το ημερολόγιο, το μικρόφωνο. Ανοίγοντας τα διαπιστώνει κανείς ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση και τις ακυρώνει.
Στα τηλέφωνα Android, από τις Ρυθμίσεις > Απόρρητο οδηγείται ο χρήστης στη Διαχείριση δικαιωμάτων και έτσι ελέγχει την πρόσβαση που έχει δώσει σε κάθε εφαρμογή.
Σημαντικό είναι να παύσει η συλλογή πληροφοριών της δραστηριότητας μας από τις εφαρμογές. Να μην μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν πόση ώρα ο χρήστης αφιερώνει σε αυτήν και αλλά.
Στα smartphones της Apple, μεταβαίνουμε στις Ρυθμίσεις. Από εκεί στο Απόρρητο και ασφάλεια και τέλος στην Παρακολούθηση. Σε τηλέφωνο Android από τις Ρυθμίσεις, πάει κανείς στο Απόρρητο, στο Για προχωρημένους, στις Διαφημίσεις και τέλος στη Διαγραφή αναγνωριστικού διαφήμισης.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γίνονται όλες οι προτεινόμενες ενημερώσεις λογισμικού και μάλιστα εγκαίρως. Έτσι έχει κανείς πρόσβαση στις πιο πρόσφατες βελτιώσεις της ασφαλείας.
Τέλος, ο έλεγχος ταυτότητας δυο παραγόντων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός. Αυτή η ρύθμιση προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο τηλέφωνο.
Για να ενεργοποιηθεί αυτή η ρύθμιση στο iPhone επιλέγουμε τις Ρυθμίσεις και πατάμε το όνομα του Apple ID. Επιλέγουμε «Κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια» και, στη συνέχεια «Ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων». Στα smartphones Android, κλικάρουμε τις Ρυθμίσεις και μεταβαίνουμε στο λογαριασμό Google. Επιλέγουμε «Ασφάλεια» στο επάνω μέρος της οθόνης και στην ενότητα «Σύνδεση στο Google» πατάμε «Επαλήθευση 2 βημάτων». Τέλος, κάνουμε κλικ στο «Ξεκινήστε».