Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η επιβάρυνση στα νοσοκομεία της Λάρισας, που μαζί με τη Θεσσαλονίκη, χτυπήθηκε αλύπητα από την πανδημία του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, υπάρχει σημαντική μείωση στις νέες εισαγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, γεγονός το οποίο κάνει τους γιατρούς να αισιοδοξούν για τη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή, τυχαία τεστ στον πληθυσμό που πραγματοποίησε ο Δήμος Βόλου, με την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξαν σημαντική μείωση του δείκτη θετικότητας στην περιοχή από το 8,8% στο 4,5%, δηλαδή σχεδόν στα όρια του επιτρεπτού ορίου.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο iatropedia.gr, αναφέρει:
“Στη Θεσσαλία περάσαμε μια πολύ μεγάλη καταιγίδα. Αυτό κράτησε περίπου ένα μήνα τώρα. Εδώ και μερικές μέρες, όμως, υπάρχουν μειωμένες προσελεύσεις και μειωμένες εισαγωγές, σε τάξη μεγέθους περίπου 30 με 40% λιγότερο, αλλά κάθε μέρα. Οι Μονάδες Covid, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι γεμάτες και εκτιμούμε ότι θα πάμε έτσι μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα. Το φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η κλινική μας έφτασε να έχει 67 ασθενείς με κορωνοϊό με αναπνευστική ανεπάρκεια και τώρα έχουμε 37 που και αυτοί, είναι πολύ μεγάλο φορτίο, πολύ δουλειά. Δεν πέρασε το κύμα, απλώς έχει κάπως εξασθενήσει”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Τι έδειξαν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη Λάρισα
Στοιχεία από μελέτη που βασίστηκε σε τυχαία τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου και κάτω από την “επιστημονική ομπρέλα” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν σημαντική μείωση στον δείκτη θετικότητας της Λάρισας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, Καθηγητή κ. Γουργουλιάνη.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν στις αρχές Νοεμβρίου την πρώτη τυχαία δειγματοληψία σε 1.000 κατοίκους, σε δύο σημεία της πόλης της Λάρισας. Ο δείκτης θετικότητας που προέκυψε (θετικά τεστ, ανά συνολικό αριθμό δειγμάτων) έδειξε ποσοστό 8,8%.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες επανέλαβαν τα 1.000 τεστ ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν πριν από λίγες ημέρες, έδειξαν ότι ο δείκτης θετικότητας είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό, δηλαδή, στο 4,5%.
“Βρήκαμε 4,5 δείκτη θετικότητας. Με το ίδιο τεστ και την ίδια μεθοδολογία σε 1.000 άτομα, αλλά ήταν τυχαίο το δείγμα. Αυτοί που πάνε έξω από τα νοσοκομεία δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού”, λέει ο κ. Γουργουλιάνης, “είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα και υποψίες ότι νοσούν. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, που τα τεστ ήταν θετικά το 1 στα 3, για να πάει ο άλλος στην πόρτα του νοσοκομείου κάποιο λόγο είχε. ”.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι η εικόνα που έχουν οι ίδιοι από τα τεστ, συμβαδίζει με αυτή της μείωσης της ροής των ασθενών προς τα νοσοκομεία, την οποία βλέπουν στην κλινική πράξη οι γιατροί.
Γουργουλιάνης: Τα δικά μας στοιχεία δεν δείχνουν αυξημένες νέες μολύνσεις
Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ωστόσο, αλλά και οι υγειονομικές αρχές της χώρας εντάσσουν τη Λάρισα ακόμη και σήμερα στις επιβαρυμένες περιοχές που εξακολουθούν να έχουν αυξημένο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων. Συγκεκριμένα κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουν εντοπιστεί τα εξής κρούσματα:
9/12: 103 νέα κρούσματα
8/12: 48 νέα κρούσματα
7/12: 61 νέα κρούσματα
6/12: 63 νέα κρούσματα
5/12: 98 νέα κρούσματα
4/12: 66 νέα κρούσματα
3/12: 121 νέα κρούσματα
Ερωτηματικά θέτει από την πλευρά του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρει ότι οι 103 χθεσινές νέες μολύνσεις, αξιολογούνται διαφορετικά εάν αφορούν συρροή κρουσμάτων που έχει εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στις φυλακές Λάρισας.
“Δεν έχω πολύ μεγάλη αίσθηση από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Εδώ έχουμε τις φυλακές Λαρίσης κι έχουμε μερικές δεκάδες μολύνσεις. Δεν ξέρω αν αυτά αθροίστηκαν και αυτά, δεν το γνωρίζω. Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ γενικά -χωρίς να θέλω να μπω στη γνωστή γκρίνια, την οποία παρ’ όλα αυτά υιοθετώ να σας πω- δεν με καλύπτουν. Δείτε τι ανακοινώνει η Ελβετία, για παράδειγμα. Ανακοινώνει ανά Περιφέρεια την θετικότητα των τεστ, ξεχωριστά για τα rapid και ξεχωριστά για τα μοριακά, τη μεταβολή των τεστ αυτών ανά εβδομάδα, το πόσοι νέοι ασθενείς εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας, το πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι διασωληνώθηκαν ανά Περιφέρεια. Άρα, αν από τα 103 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ είναι 60 ή 70 στις φυλακές τι νόημα μπορώ να βγάλω εγώ σε μια κλειστή κοινότητα, και να πω “η Λάρισα έχει πρόβλημα;”, αναρωτιέται ο κ. Γουργουλιάνης.
Πηγή: iatropedia.gr