Την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριότητων, θα «κλειδώσουν», σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης, που θα ισχύσουν το Μάιο.
Στον απόηχο των διαβεβαιώσεων του Πρωθυπουργού στον Alpha, ότι η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων, οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων και το «κούρεμα» ενοικίων για δραστηριότητες που θα παραμείνουν «κλειστές». Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για τις πληττόμενες, ωστόσο η σχετική λίστα θα διαφοροποιηθεί και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς ήδη κλάδοι έχουν ανεβάσει ρολά. Ως σενάριο εργασίας εξετάζεται να ισχύσει κριτήριο πτώσης τζίρου για το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο, προκειμένου κάποιος να καλυφθεί από τα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους.
Μπαίνοντας σε ένα κρίσιμο δίμηνο, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνοδευθεί από την άρση των περιορισμών, το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει μια δέσμη χρηματοδοτικών «εργαλείων», με δύναμη πυρός που αγγίζει τα 2 δις ευρώ.
Επιστρεπτέα
Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7, η οποία θα «μοιράσει» 1 δις ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των πληρωμών θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη του Μαίου. Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.
Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το πρώτο τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον Ιανουάριο κι αυτό θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τις εμπορικές επιχειρήσεις. Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού
Αμέσως μετά τις πληρωμές της Επιστρεπτέας θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. Ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Ενδεικτικά, κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: Τουρισμός, Ξενοδοχεία, Καταλύματα, Ταξιδιωτικά γραφεία, Μεταφορές, ΚΤΕΛ, Τουριστικά λεωφορεία, Πλωτές μεταφορές, Ενοικιάσεις σκαφών, Πολιτισμός, Θέατρα, Κινηματογράφοι, Συναυλιακοί χώροι, Πολιτιστική εκπαίδευση, Σχολές χορού, Τέχνες του θεάματος, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Ζωολογικοί κήποι, Αθλητισμός, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Αθλητική εκπαίδευση, Καταστήματα ΟΠΑΠ, Παιδότοποι, Πάρκα αναψυχής, Φυσική ευεξία, Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.λ.π.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Επιδότηση πάγιων δαπανών
Ως τα τέλη Μαίου θα «τρέξει» με 500 εκατ. Ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου- καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. Ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. Ευρώ, αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κ.λ.π.
Πηγή: iefimerida.gr